Σάββατο 13 Ιουνίου 2020

ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΡΑΣΜΑΝΗΣ «Να δοθεί τέλος στην ‘‘ομηρία’’ των ΑΜΕΑ που εργάζονται μέσω προγραμμάτων ΟΑΕΔ»

Γιώργος Καρασμάνης: Ο «συνήγορος» του αγρότη, υπουργός - ΤΑ ΝΕΑ

Με τον Νόμο 2643/1998 (ΦΕΚ 220 Α / 28-9-1998) «Μέριμνα για την απασχόληση προσώπων ειδικών κατηγοριών» αλλά και μετέπειτα με τα «Προγράμματα επιδότησης νέων θέσεων εργασίας ατόμων με αναπηρίες, απεξαρτημένων, αποφυλακισμένων και νεαρών παραβατικών ατόμων ή νεαρών ατόμων που βρίσκονται σε κοινωνικό κίνδυνο», η Πολιτεία στόχευε στην αντιμετώπιση της ανεργίας των Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες (ΑΜΕΑ).
Ήταν προγράμματα ήταν πλήρους απασχόλησης
, επιδοτούμενα από τον ΟΑΕΔ για 36 μήνες, με την υποχρέωση ο εργοδότης να συνεχίσει να τους απασχολεί και μετά τη λήξη του 36μηνου για άλλους 12 μήνες χωρίς επιχορήγηση.
Δόθηκε έτσι η ευκαιρία στην εργασία σε χιλιάδες ΑΜΕΑ που δεν την είχαν έως τότε, αφού η αναπηρία τους στέκονταν πολλές φορές εμπόδιο, να εργαστούν στο Δημόσιο ή στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, κυρίως στους ΟΤΑ Α΄ και Β΄ βαθμού και στις Επιχειρήσεις αυτών (ΔΕΥΑ, ΔΗΚΕΠΑ κλπ). Οι περισσότερες μάλιστα συμβάσεις εργασίας, ανανεώνονταν χωρίς διακοπή εδώ και πολλά χρόνια μέχρι και σήμερα, με αποτέλεσμα πολλοί ΑΜΕΑ να έχουν εργαστεί αδιάλειπτα πάνω από εικοσαετία, καλύπτοντας πάγιες και διαρκείς ανάγκες των Υπηρεσιών τους.
Το καθεστώς όμως αυτό των τετραετών συμβάσεων, δημιουργεί ανασφάλεια στους εργαζομένους σχετικά με τη συνέχιση ή μη της εργασιακής τους σχέσης και δυσχεραίνει την ομαλή λειτουργία των Υπηρεσιών. Οι εργαζόμενοι είναι σε κατάσταση εργασιακής «ομηρίας» και αβεβαιότητας, η οποία εντείνει πολλές φορές τα προβλήματα υγείας που αντιμετωπίζουν.
ΕΠΕΙΔΗ, η Πολιτεία σύμφωνα με το άρθρο 21 του Συντάγματος, οφείλει να λαμβάνει ειδικά μέτρα για των ΑΜΕΑ και, συνεπώς, να διασφαλίζει την εργασία των ευπαθών και ευάλωτων κοινωνικών ομάδων όπως οι άνθρωποι με αναπηρίες.
ΕΠΕΙΔΗ, το δικαίωμα στη μόνιμη και σταθερή δουλειά είναι αναφαίρετο για κάθε εργαζόμενο, πολύ περισσότερο δε για του συνανθρώπους μας με ειδικές ανάγκες και τους χρονίως πάσχοντες, αλλά έχοντες ικανότητα προς εργασία.
ΕΠΕΙΔΗ, οι απασχολούμενοι των παραπάνω κατηγοριών παρέχουν το έργο τους εδώ και πολλά χρόνια σε Δημόσιες Υπηρεσίες – Τοπική Αυτοδιοίκηση με το καθεστώς των διαδοχικών τετραετών συμβάσεων μέσω προγραμμάτων του ΟΑΕΔ, καλύπτοντας πάγιες και διαρκείς ανάγκες.

Ζητείται από τους Υπουργούς

· Να δρομολογήσουν τις απαραίτητες διαδικασίες ώστε, οι εργαζόμενοι αυτής της ευπαθούς κατηγορίας, που με αλλεπάλληλες συμβάσεις απασχολούνται αδιάλειπτα πάνω από εικοσαετία, καλύπτοντας πάγιες και διαρκείς ανάγκες, να ενταχθούν σε ένα σταθερό καθεστώς ασφαλούς εργασίας, με την μετατροπή των συμβάσεών τους σε αορίστου χρόνου, διαφορετικά
· Να προχωρήσουν σε προκήρυξη μόνιμων θέσεων μέσω ΑΣΕΠ σε Δημόσιες Υπηρεσίες – Τοπική Αυτοδιοίκηση, δίνοντας ειδική αυξημένη μοριοδότηση σε αυτά τα ΑΜΕΑ - όπως ήδη έχει ήδη γίνει για άλλους κλάδους συμβασιούχων εργαζομένων στο Δημόσιο – δεδομένης της εμπειρίας και της εξοικείωσης αυτών των απασχολούμενων με το αντικείμενο και τις ιδιαίτερες απαιτήσεις αυτών των Υπηρεσιών.



Ο Ερωτών Βουλευτής


Γιώργος Καρασμάνης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου