Τετάρτη, 29 Ιουλίου 2020

ΠΡΟΤΑΣΗ ΨΗΦΙΣΜΑΤΟΣ ΓΙΑ ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ Στα Δημοτικά Συμβούλια των Δήμων Αλμωπίας, Έδεσσας, Πέλλας & Σκύδρας

Αγιά Σοφιά: Διεθνής ανησυχία μετά την απόφαση Ερντογάν - Κόσμος ...
Η ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ των ΔΗΜΩΝ ΑΛΜΩΠΙΑΣ-ΕΔΕΣΣΑΣ-ΠΕΛΛΑΣ-ΣΚΥΔΡΑΣ για την ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ 

Το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Αλμωπίας - Έδεσσας - Πέλλας - Σκύδρας καταγγέλλει και καταδικάζει με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο την απαράδεκτη, προκλητική απόφαση της κυβέρνησης Ερντογάν για μετατροπή σε τζαμί της Αγιάς Σοφιάς, βεβηλώνοντας ένα Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς.

      Η ενέργεια αυτή όχι μόνο προσβάλει τον χαρακτήρα της Αγιάς Σοφιάς αλλά αποτελεί βήμα κλιμάκωσης των προκλήσεων και της επιθετικότητας της  κυβέρνησης, αναπόσπαστο μέρος  της συνολικής στρατηγικής της άρχουσας τάξης της Τουρκίας.

      Η προκλητικότητα αυτή υποθάλπεται από τη στάση και τους σχεδιασμούς των ΗΠΑ, ΝΑΤΟ, Ε.Ε. στη περιοχή, στην επιδίωξη τους να «κρατήσουν» τη Τουρκία στην αγκαλιά τους. Τα υποκριτικά ευχολόγια τους όχι μόνο δεν έκαμψαν αλλά τροφοδοτούν αυτή την επιθετικότητα συμπεριλαμβανομένης της προσβολής της Αγιάς Σοφιάς. Τροφοδοτούν την αμφισβήτηση της Τουρκικής κυβέρνησης για τη συνθήκη της Λωζάνης, τα σύνορα στον Έβρο και το Αιγαίο. Παζαρεύουν ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα προωθώντας λύση συνεκμετάλλευσης σε Αιγαίο και Αν. Μεσόγειο προς όφελος επιχειρηματικών μεγαθηρίων και όχι των λαών της περιοχής. Με τις δικές τους πλάτες συνεχίζεται η κατοχή του 40% της Κύπρου, υπογράφηκε η απαράδεκτη συμφωνία για ΑΟΖ με τη λεγόμενη κυβέρνηση της Λιβύης,  συνεχίζεται η τουρκική πολεμική επέμβαση σ΄αυτήν, τη Συρία, το Ιράκ.

       Οι προσδοκίες που καλλιεργεί η σημερινή αλλά και οι προηγούμενες Ελληνικές κυβερνήσεις για το ρόλο αυτών των δήθεν «συμμάχων» και «προστατών» όχι μόνο δεν προστατεύει αλλά θέτει σε τεράστιους κινδύνους την ειρήνη, το λαό και τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας. 

       Πρέπει να απομονωθούν οι εθνικιστικές φωνές και στις δύο πλευρές των συνόρων γιατί εξυπηρετούν αντιπαραθέσεις μακριά και ενάντια στα συμφέροντα των λαών. 

       Το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Αλμωπίας - Έδεσσας - Πέλλας - Σκύδρας απαιτεί την άμεση και χωρίς όρους ανάκληση της απαράδεκτης απόφασης της Τουρκικής κυβέρνησης για τη μετατροπή της Αγιάς Σοφιάς.

      Καλεί το λαό να επαγρυπνεί και να δυναμώσει το αγώνα για  :

  1. Τη μη αλλαγή συνόρων.
  2. Την απεμπλοκή της Ελλάδας από τα σχέδια των ΗΠΑ, ΝΑΤΟ, Ε.Ε.
  3. Την αποδέσμευση από ΝΑΤΟ και Ε.Ε., το κλείσιμο όλων των στρατιωτικών βάσεων.
  4. Την ακύρωση της συμφωνίας Ε.Ε. - Τουρκίας για το προσφυγικό, τον απεγκλωβισμό των προσφύγων από τα νησιά, τη μετάβαση τους στις χώρες προορισμού τους.

 

                                                                                         Οι εκπρόσωποι της «Λαϊκής Συσπείρωσης»

                                                                         Δήμου Αλμωπίας :  Δρόσογλου Σταύρος

                                                                         Δήμου Έδεσσας    :  Τσιτσάγκας Χαράλαμπος   -   Δημ.Σύμβουλος

                                                                         Δήμου Πέλλας       :  Παπαδοπούλου Ολυμπία  -      «            «

                                                                         Δήμου Σκύδρας     :  Σουμελίδης Γιάννης             -      «            «     

 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου