Πέμπτη, 30 Ιουλίου 2020

Συνάντηση του Αντιπεριφερειάρχη Πέλλας Δάνη Τζαμτζή με την Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη

Τον Σεπτέμβριο αναμένεται επίσκεψη της Κυρίας Υπουργού

στην ΠΕ Πέλλας.

Με την Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού κα. Λίνα Μενδώνη συναντήθηκε ο Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας κ. Δάνης Τζαμτζής, στο γραφείο της, στην Αθήνα. Η ατζέντα των θεμάτων που συζητήθηκαν ήταν ιδιαίτερα πλούσια, περιλαμβάνοντας σημαντικά έργα στον τομέα της προστασίας και ανάδειξης της

αρχαιολογικής και πολιτισμικής κληρονομιάς της Πέλλας. Για όλα τα έργα ο κ. Αντιπεριφερειάρχης κατέθεσε λεπτομερή υπομνήματα με τις τεχνικές προδιαγραφές, το καθεστώς χρηματοδότησης και τις διαδικασίες ωρίμανσης και ένταξής τους στο τεχνικό πρόγραμμα του Υπουργείου.

 

Συγκεκριμένα, μεταξύ των σημαντικών έργων που συζητήθηκαν και για τα οποία η κα. Υπουργός δεσμεύτηκε για τη συνεργασία της, με στόχο την προώθηση και υλοποίησή τους, περιλαμβάνονται:

 

·        Η ανάδειξη του Αρχαιολογικού Μουσείου Πέλλας και η βελτίωση της πρόσβασης σε αυτό, με την εκτέλεση του έργου αντιπλημμυρικής προστασίας του Μουσείου και την κατάλληλη σηματοδότηση του οδικού δικτύου για την διευκόλυνση των επισκεπτών.

·        Η δημιουργία εκθεσιακού χώρου και διαδρομών του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου, με την αξιοποίηση του παλιού δημοτικού σχολείου Μαυροβουνίου, το οποίο κατασκευάστηκε το 1925. Στο πλέον κεντρικό σημείο του Νομού θα δημιουργηθεί έκθεση φωτογραφικού υλικού και αντικειμένων που αφορούν τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Ταυτόχρονα, προβλέπεται η ανάδειξη ιστορικών σημείων, με ενημερωτικές πινακίδες και αναγραφές των ιστορικών γεγονότων της κάθε περιοχής, την κατασκευή μνημείου στο όρος Βόρας, όπου έγιναν οι φονικότερες μάχες του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου, καθώς και η ανάδειξη του παλιού σιδηροδρομικού σταθμού Σκύδρας (σταθμός Ντεκοβίλ). Στόχος είναι η ανάδειξη της τοπικής ιστορίας για την περίοδο του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου και η προβολή της με ετήσιες εκδηλώσεις και ειδικές εκδόσεις, με μετάφραση στις γλώσσες Αγγλικά, Γαλλικά και Σέρβικα. Να σημειωθεί ότι ο Χο Τσι Μινχ (Βιετναμέζος κομμουνιστής επαναστάτης και πολιτικός που διατέλεσε πρωθυπουργός και πρόεδρος της Λαϊκής Δημοκρατίας του Βιετνάμ), υπηρέτησε στο Γαλλικό Νοσοκομείο στο Μαυροβούνι Σκύδρας όπου υπάρχει μέχρι και σήμερα το υδραγωγείο που υδροδοτούσε το Γαλλικό και Αγγλικό Νοσοκομείο της περιοχής. Για την υπηρέτηση του στο Γαλλικό Νοσοκομείο του Μαυροβουνίου, ο Χο Τσι Μινχ κάνει ιδιαίτερη και εκτενή αναφορά στα απομνημονεύματα του.

·        Η ανάδειξη του Κάστρου Χρυσής. Το Κάστρο Χρυσής μαζί με την γέφυρα Μεγάλου Αλεξάνδρου χρειάζεται να αξιοποιηθούν πολιτιστικά και να αναδειχθούν διότι είναι σημεία υψηλού ενδιαφέροντος. Η δημιουργία πρόσβασης στα σημεία αυτά και η τοποθέτηση ενημερωτικών πινακίδων αποτελούν τη βάση για τη δημιουργία ακόμα μίας πολιτιστικής διαδρομής στην Πέλλα.

·        Η επέκταση των ανασκαφικών εργασιών στον Λόγγο της Έδεσσας και ανάδειξη των αρχαιολογικών ευρημάτων. Η δημιουργία εκθετηρίου και χώρου πολιτισμού στο παλιό Γενί Τζαμί Έδεσσας, καθώς και η ανάδειξη της εκκλησίας στο Κάτω Γραμματικό γενέτειρα του Πατριάρχη Χρύσανθου.

·        Η ανάδειξη του σιδηροδρομικού σταθμού Ντεκοβίλ. Για το συγκεκριμένο έργο υπήρξε μελέτη στο Υπουργείο ΥΠΕΧΩΔΕ μέσα από το πρόγραμμα «Μακεδονία». Είναι ένα έργο το οποίο είχε διεκδικήσει ο κ. Τζαμτζής στο παρελθόν, ως Δήμαρχος Σκύδρας, αλλά, δυστυχώς, δεν υλοποιήθηκε η μελέτη αναστήλωσης του χώρου. Σήμερα, ο παλιός σταθμός Σκύδρας, ο οποίος είχε χαρακτηριστεί το 1992 ως «Νεότερο Ιστορικό Μνημείο» διατηρεί φέρων οπλισμό, αλλά έχει γκρεμιστεί η σκεπή και, για τον λόγο αυτό, το μνημείο χρειάζεται να αναστηλωθεί.

·        Η αποκατάσταση και ανάδειξη της εκκλησίας του Αγίου Γεωργίου Λουτροχωρίου του Δήμου Σκύδρας που έχει κηρυχθεί διατηρητέο μνημείο και έργο τέχνης από το Υπ. Πολιτισμού.

·        Η συνεργασία με το Υπουργείο Πολιτισμού για την δημιουργία και λειτουργία Θερινού Σχολείου (Summer School), στο οποίο θα συμμετέχουν παιδιά από τον απόδημο ελληνισμό. Η υλοποίηση του εν λόγω προγράμματος αναμένεται να φέρει σε πραγματική επαφή τα Ελληνόπουλα του εξωτερικού με την πατρίδα του Μεγάλου Αλεξάνδρου, μέσα από ενημερωτικά μαθήματα και επισκέψεις μνημείων στο Νομό.

·        Η ανάδειξη της Πέλλας ως κέντρου των πόλεων παγκοσμίως που φέρουν το όνομα «Αλέξανδρος», «Πέλλα», «Έδεσσα» και των χωρών που έφτασε ο Μεγάλος εκπολιτιστής, προβάλλοντας το έργο του, μέσα από συνέδρια και πολιτιστικές συναντήσεις . Ταυτόχρονα προτείνεται η δημιουργία ενός διαδραστικού χώρου όπου θα παρουσιάζεται, με σύγχρονο οπτικοακουστικό σύστημα, η ζωή, η πορεία, οι κατακτήσεις και η προσφορά διάδοσης του Ελληνικού Πολιτισμού στην οικουμένη, από τον Μέγα Αλέξανδρο.

·        Ακολούθησε συνάντηση της κ. Μενδώνη με τον Δήμαρχο Έδεσσας κ. Γιάννου στην οποία παρέστει ο κ. Τζαμτζής, στηρίζοντας τις προτάσεις του.

 

Κατά την ολοκλήρωση της συνεργασίας, η κα. Μενδώνη ενημέρωσε τον κ. Τζαμτζή και τον κ. Γιάννου, για τον προγραμματισμό επίσκεψής της στην ΠΕ Πέλλας, με πιθανότερη ημερομηνία εντός του πρώτου δεκαημέρου και πιθανότερα στις 4  Σεπτεμβρίου 2020.

 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου