Δευτέρα, 13 Ιουλίου 2020

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΓΙΩΡΓΟΥ ΚΑΡΑΣΜΑΝΗ ΣΤΟΝ ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΕΤΑΤΡΟΠΗ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΣΟΦΙΑΣ ΣΕ ΤΖΑΜΙ


Η εικόνα ίσως περιέχει: 1 άτομοΗ εικόνα ίσως περιέχει: τον Γεώργιος Καρασμάνης
Πέλλα 13 Ιουλίου 2020.
Προς τον αξιότιμο αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Επίτροπο για την Προώθηση του Ευρωπαϊκού Τρόπου Ζωής κ. Μαργαρίτη Σχοινά.
Αγαπητέ Επίτροπε,
H απόφαση του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας
σε ισλαμικό τέμενος αποτελεί τεράστια πρόκληση για τον Ελληνισμό, την Ορθοδοξία και τους Χριστιανούς απανταχού της Γης.

Πρόκειται για μια απόφαση, που παραβιάζει σαφώς και κατάφωρα τη διεθνή νομιμότητα, για ένα μνημείο απαράμιλλης αρχιτεκτονικής της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς, το οποίο προστατεύεται από την UNESCO.
Μια απόφαση, που στοχεύει αφενός στην πλήρη ανατροπή του κοσμικού κράτους και της ευρωπαϊκής προοπτικής της Τουρκίας και στην εγκαθίδρυση ενός ολοένα και βαθύτερου ισλαμικού καθεστώτος, στα πρότυπα του μεγαλοϊδεατισμού της οθωμανικής αυτοκρατορίας. αφετέρου δε, δυναμιτίζει την ειρηνική συνύπαρξη στη Νοτιανατολική Ευρώπη, τα Βαλκάνια και την ανατολική λεκάνη της Μεσογείου. Και μάλιστα τη στιγμή που ολόκληρη η ανθρωπότητα μαστίζεται από την πανδημία του covid-19 και αγωνίζεται να προχωρήσει μπροστά στο δρόμο της ανθρώπινης συμφιλίωσης, της αλληλεγγύης και των ουμανιστικών αξιών.
Το θέμα που προκύπτει από την απόφαση του Τούρκου Προέδρου, κύριε Επίτροπε, δεν αποτελεί πρόβλημα απλώς μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, αλλά είναι ταυτόχρονα θέμα ευρωπαϊκό και διεθνές. Για το λόγο αυτό θεωρώ πως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το σύνολο των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να ολιγωρήσουν, ούτε να αρκεστούν σε μια απλή, λεκτική καταδίκη.
Αντιθέτως, πιστεύω ακράδαντα πως εκείνο που απαιτείται πάραυτα είναι η ευρωπαϊκή και διεθνής απομόνωση του πισωγυρίσματος και της κατρακύλας του τουρκικού κράτους στα πιο ερεβώδη μονοπάτια της ανθρώπινης Ιστορίας. Για το λόγο – και επειδή κατά τη διάρκεια της υπουργίας μου είχαμε μια ιδιαίτερα εποικοδομητική συνεργασία και επιδείξατε ιδιαίτερη ευαισθησία σε θέματα που άπτονται εθνικών και ευρωπαϊκών συμφερόντων - είμαι απόλυτα βέβαιος ότι ήδη καταβάλλετε κάθε προσπάθεια ώστε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αλλά και συνολικά η Ευρωπαϊκή Ένωση, να αντιμετωπίσουν σθεναρά την τουρκική πρόκληση και να νουθετήσουν με τα κατάλληλα εργαλεία – πολιτικά, οικονομικά, ενταξιακά – την ανιστόρητη και μισαλλόδοξη απόφαση του Τούρκου Προέδρου.
Μόνον έτσι μπαίνουν σε νέες βάσεις οι σχέσεις Ανατολής-Δύσης, ειδικότερα στον ευαίσθητο χώρο της ανατολικής λεκάνης της Μεσογείου όπου η Ελλάδα ¨φυλάει¨ τις ευρωπαϊκές ¨Θερμοπύλες¨.
Θεωρώ δεδομένο ότι – και με τη δική σας βαρύνουσα παρέμβαση – η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν θα μπορέσει να παραμείνει αδρανής και αφ υψηλού παρατηρητής σε μια τέτοια θρησκευτική και πολιτισμική πρόκληση. Ότι θα κατανοήσει ότι αυτή η ιταμή απόφαση, δεν προσβάλει η μόνον το θρησκευτικό και πολιτισμικό συναίσθημα όλων των Χριστιανών. Απειλεί και να δυναμιτίσει την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση, την ειρήνη, τη συνεργασία, τη συνοχή των κρατών μελών της, αλλά και τις ιδιαίτερα ευαίσθητες ισορροπίες που έχουν διαμορφωθεί στο υπογάστριο και τελευταίο σύνορο της Ενωμένης Ευρώπης αλλά και ολόκληρης της Ηπείρου μας.

Με εκτίμηση
Γιώργος Καρασμάνης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου