Πέμπτη, 23 Ιουλίου 2020

ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΡΑΣΜΑΝΗΣ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ: «ΜΕ ΠΑΝΕΘΝΙΚΟ ΚΑΙ ΠΑΝΟΜΟΓΕΝΕΙΑΚΟ ¨ΣΥΝΑΓΕΡΜΟ¨ ΝΑ ΕΥΑΙΣΘΗΤΟΠΟΙΗΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΒΑΝΑΥΣΗ ΒΕΒΗΛΩΣΗ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣΟΦΙΑΣ»!


 ΟΜΟΦΩΝΗ ΚΑΤΑΔΙΚΗ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΙΔΙΚΗ ΜΟΝΙΜΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΠΟΔΗΜΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ
 Την ανάγκη να συγκροτηθεί άμεσα ένα πανεθνικό ¨μέτωπο¨ με τη συμμετοχή της Ομογένειας απανταχού γης και πολιτισμένων κοινωνιών, ως η μόνη ενδεδειγμένη ¨απάντηση¨ στη βάρβαρη βεβήλωση της Αγίας Σοφίας, υπογράμμισε ο Γιώργος Καρασμάνης στη Βουλή χθες το απόγευμα
της Τετάρτης, στη μαραθώνια συνεδρίαση της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Ελληνισμού της Διασποράς. 
Ο πρώην Υπουργός χαρακτήρισε την απόφαση του Τούρκου προέδρου όχι μόνον ως απροσχημάτιστη πρόκληση για τον ελληνισμό, την Ορθοδοξία και τους Χριστιανούς απανταχού της γης, αλλά και ως κατάφωρη παραβίαση κάθε κανόνα του διεθνούς Δικαίου και Νομιμότητας και βάναυση προσβολή συνολικά της πολιτισμένης ανθρωπότητας για την οποία η Αγιά Σοφιά, πέρα από κορυφαίο θρησκευτικό σύμβολο, αποτελεί και ένα μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς προστατευόμενο από την UNESCO. Πρόκειται όπως είπε για μια απόφαση ¨τυχοδιωκτική¨, «που στοχεύει αφενός στην πλήρη ανατροπή του κοσμικού κράτους της ευρωπαϊκής προοπτικής της Τουρκίας και στην εγκαθίδρυση ενός ολοένα και βαθύτερου ισλαμικού καθεστώτος στα πρότυπα της οθωμανικής αυτοκρατορίας.  Αφετέρου δε, δυναμιτίζει την ειρηνική συνύπαρξη και φέρει το σπόρο της επιστροφής σε σκοτεινές διαδρομές του παρελθόντος μέχρι το μεσαίωνα».
Υπογράμμισε ότι το μέγα αυτό ζήτημα δεν είναι ελληνοτουρκικό, αλλά και ευρωπαϊκό και παγκόσμιο. Συνεπώς η αντιμετώπισή του δεν μπορεί να γίνει με εξτρεμιστικές ¨πομφόλυγες¨ του τύπου… ¨να κλείσουμε το σπίτι του Κεμάλ Ατατούρκ¨ που ακούστηκαν τελευταία για εγχώρια κατανάλωση! Εκείνο που απαιτείται είναι, μια κινητοποίηση του συνόλου των ευρωβουλευτών μας και με πρωτοβουλίες που αποδεδειγμένα και από το παρελθόν ¨κατάλληλου ανθρώπου¨, του Αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργαρίτη Σχοινά, να υπάρξουν παρεμβάσεις και στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και στην Ευρωπαϊκή Ένωση συνολικά. Να πιεστούν να αντιμετωπίσουν σθεναρά την τουρκική πρόκληση, να απομονώσουν με τα κατάλληλα εργαλεία πολιτικά, οικονομικά και ενταξιακά την αναχρονιστική απόφαση του Τούρκου Προέδρου και να θέσουν νέες βάσεις στις σχέσεις Ανατολής και Δύσης στον ευαίσθητο χώρο της Ανατολικής Μεσογείου.
Ο Γιώργος Καρασμάνης, τόνισε ιδιαίτερα και με έμφαση τον σημαντικό ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει ο Μαργαρίτης Σχοινάς, ώστε δια των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης να δημιουργηθεί ένα κλίμα κατάλληλο και πανανθρώπινο για την προώθηση αυτών των θέσεών μας.  Θα πρέπει ακόμη να δοθεί το σύνθημα για έναν ¨ομογενειακό συναγερμό¨. Έχουμε – είπε – 78 Κοινοβουλευτικές Ομάδες Φιλίας στη Βουλή που έχουν ως στόχο την προβολή και την προώθηση των θέσεών μας σε σημαντικά διεθνή θέματα που καλύπτουν τις διήμερεις κοινοβουλευτικές σχέσεις με τα Κοινοβούλια της Ευρώπης, της Αμερικής, της Ασίας, της Αφρικής, της Ωκεανίας. Πρέπει να κινητοποιήσουμε την παγκόσμια κοινότητα. Πρέπει να ευαισθητοποιήσουμε την κοινή γνώμη, για την βέβηλη μετατροπή της Αγίας Σοφίας από μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς σε ισλαμικό τέμενος.  
«Κάθε ολιγωρία», κατέληξε ο Γιώργος Καρασμάνης, «κάθε προσχηματική καθυστέρηση και απλή λεκτική καταδίκη του συμβάντος λόγω πρόσκαιρων οικονομικών συμφερόντων, θα ανοίξει τις πύλες ενός ολοκληρωτισμού, το κύμα του οποίου θα είναι ιδιαίτερα σοβαρό για την πατρίδα μας, αλλά και για ολόκληρο το οικοδόμημα της ενιαίας Ευρώπης. Οι καιροί ου μενετοί»!


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου