Δευτέρα, 10 Αυγούστου 2020

Νέα μέτρα κατά του κορονοϊού - Τι ισχύει για τον Δεκαπενταύγουστο

Δεκαπενταύγουστος: Ήθη και έθιμα από όλη τη χώρα | in.gr

 

Mε αποστάσεις, μάσκες και χωρίς λιτανείες ο εορτασμός της Κοιμήσεως της Θεοτόκου. Στη λήψη έκτακτων μέτρων, ενόψει του Δεκαπενταύγουστου

και ενώ η επιδημιολογική κατάσταση της χώρας επιδεινώνεται προσανατολίζεται η κυβέρνηση. Στις 11 το πρωί, λίγες ώρες μετά τη δημοσιοποίηση του ΦΕΚ που απαγορεύει τις λιτανείες, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα προεδρεύσει από το Μέγαρο Μαξίμου στην τακτική τηλεδιάσκεψη για την επιδημία του κορωνοϊού, όπου αναμένεται να ανακοινωθούν νέα μέτρα.

Στην τηλεδιάσκεψη θα συμμετάσχει η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας (Βασίλης Κικίλιας, Βασίλης Κοντοζαμάνης), ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, και ο επικεφαλής της επιτροπής των λοιμωξιολόγων, Σωτήρης Τσιόδρας.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι μεταξύ άλλων, εξετάζεται η υποχρεωτική χρήση μάσκας και σε εξωτερικούς χώρους, η απαγόρευση συνάθροισης άνω των 9 ατόμων, αλλά και η συρρίκνωση του αριθμού των καλεσμένων σε γάμους και βαφτίσεις σε 20 – 30 συνολικά, από 100 που ισχύει σήμερα.

Σύμφωνα με τα έως τώρα δεδομένα, ο εορτασμός της Κοιμήσεως της Θεοτόκου θα πραγματοποιηθεί χωρίς λιτανείες, με μέγιστο αριθμό ανθρώπων ανά εκκλησία και με τη χρήση μάσκας.

Με την τελευταία απόφαση, αναστέλλεται η διεξαγωγή κάθε είδους θρησκευτικών τελετών, οποιασδήποτε θρησκείας ή δόγματος, που πραγματοποιούνται μέσω της διενέργειας πομπής εκτός των χώρων θρησκευτικής λατρείας

Η σχετική απόφαση είχε ανακοινωθεί την περασμένη Παρασκευή από τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, κ. Νίκο Χαρδαλιά: «Ενημερώνουμε ότι, κατόπιν και της σχετικής σύστασης της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδας, αναστέλλονται όλες οι λιτανείες για επόμενο χρονικό διάστημα, καθώς και πάσης φύσεως εμποροπανηγύρεις» υπογράμμισε ο κ. Χαρδαλιάς.

Εν συνεχεία , η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία υπενθυμίζει τις αποφάσεις της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου «ως προς την ακριβή και συνεπή τήρηση των προβλεπομένων μέτρων προφυλάξεως για την προστασία της δημόσιας υγείας στους Ιερούς Ναούς» οι οποίες προβλέπουν μεταξύ άλλων ότι: «Η τέλεσις Λιτανειών θα πραγματοποιήται μετά μεγάλης προσοχής, άνευ συνωστισμού του συμμετέχοντος πιστού λαού, και εάν ή δυνατόν, εν συντομία, συμφώνως τη ποιμαντική κρίσει του οικείου Ποιμενάρχου
» .

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου