Παρασκευή 4 Σεπτεμβρίου 2020

Τυχοδιώκτες και καιροσκόποι… Απάντηση στην ανακοίνωση της Νομαρχιακής του Σύριζα Πέλλας.

 Στον ΣΥΡΙΖΑ Πέλλας καλά θα κάνουν να δουν επιτέλους την πραγματικότητα, να πάψουν να λειτουργούν καιροσκοπικά και να αφήσουν τις κορώνες εντυπωσιασμού διαστρεβλώνοντας τα γεγονότα μια και είναι φανερό πως το μόνο που έμαθαν είναι να κάνουν το άσπρο, μαύρο. Το δίκιο των εργαζομένων, για το οποίο τόσο υποκριτικά κόπτονται, η κυβέρνηση το προστατεύει και το υποστηρίζει απόλυτα

, παράλληλα όμως γίνεται αντιληπτό από όλους πως όλοι πρέπει να βάλουμε πλάτη στην αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας, έτσι ώστε να συνεχίσουν να υπάρχουν θέσεις εργασίας και μετά την λήξη της, για την οποία όλοι ελπίζουμε να έρθει γρήγορα.

Στον Σύριζα, οι τυχοδιωκτικές καταβολές και οι ιδεοληψίες τους, τους ωθούν στο να διαστρεβλώνουν ακόμη και τα μέτρα που προωθούνται για τη στήριξη των εργαζόμενων.

Η Κυβέρνηση, από την αρχή της πανδημίας, πήρε σειρά μέτρων για να στηρίξει την απασχόληση και τον κόσμο της εργασίας. Τα μέτρα αυτά, επεκτείνονται και στο επόμενο διάστημα.

Ταυτόχρονα, δημιουργείται θεσμικό πλαίσιο για την κάλυψη των εργαζόμενων που μπαίνουν σε καραντίνα και υποχρεωτικά απουσιάζουν από την εργασία τους, έτσι ώστε να μην υποχρεωθούν σε περικοπές μισθού. Η τηλεργασία θα μπορούσε να είναι η πρώτη επιλογή, και για αυτό υπάρχει παράταση μέχρι τέλους του έτους στο πλαίσιο που ήδη εφαρμόζεται. Υπάρχουν όμως και πολλές περιπτώσεις εργαζομένων που για διάφορους αντικειμενικούς λόγους δεν είναι δυνατό να απασχοληθούν στις θέσεις τους με τηλεργασία. Στις περιπτώσεις αυτές, ο εργαζόμενος θα λαμβάνει τον μισθό του κανονικά, αλλά μετά τη λήξη της υποχρεωτικής απουσίας από την εργασία του, θα πρέπει να αναπληρώνει τις εργάσιμες ώρες, όχι στο σύνολό τους, αλλά στο μισό, με μία μόνο ώρα εργασίας επιπλέον.

 

Έτσι ο εργαζόμενος, θα λαμβάνει ολόκληρο το μισθό παρά την απουσία του και θα αναπληρώνει μόνο το μισό χρόνο της απουσίας του, ενώ το υπόλοιπο, θα το επωμίζεται η επιχείρηση στην οποία εργάζεται.

 


Θυμίζω στον Σύριζα Πέλλας, μια και μας έχει συνηθίσει στο να έχει κοντή μνήμη, πως επί των ημερών του οι εργαζόμενοι είδαν στους μισθούς τους, την μεγαλύτερη μείωση στην Ευρώπη.

Τους θυμίζω επίσης την παράσταση έντονης διαμαρτυρίας εργαζομένων στο γραφείο της κας Αχτσιόγλου… μπορώ επίσης να τους θυμίσω πολλά ακόμη κατορθώματα τους αν το επιθυμούν.

 


Αμέσως μετά το ξέσπασμα της πανδημίας,  η Κυβέρνηση δημιούργησε ένα τεράστιο πακέτο στήριξης Επιχειρήσεων και Εργαζομένων. Μέσα σε αυτό το πακέτο, υπάρχει μια σειρά μέτρων για τη στήριξη της απασχόλησης, το οποίο όσο διαρκεί η πανδημία και οι επιπτώσεις της συνεχίζονται, η Κυβέρνηση θα επεκτείνει χρονικά αλλά και θα διευρύνει τα μέτρα, όπου χρειάζεται, προκειμένου να καλύψουν όλους τους εργαζομένους που πλήττονται.

Συγκεκριμένα:

·         Επέκταση του μέτρου των αναστολών συμβάσεων εργασίας στους κλάδους εστίασης, μεταφορών, τουρισμού, αθλητισμού, πολιτισμού και για τον Οκτώβριο.

·         Εκτείνεται μέχρι τέλος του χρόνου η εφαρμογή του προγράμματος «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ»

·         Παράταση 2 μηνών για τα επιδόματα ανεργίας που έχουν λήξει.

·         Μείωση, από 100 σε 50, των απαιτούμενων ημερών ασφάλισης για τη χορήγηση επιδόματος ανεργίας στους εποχιακά εργαζόμενους σε τουριστικά και επισιτιστικά επαγγέλματα.

·         Παράταση του πλαίσιού της τηλεργασίας μέχρι το τέλος του χρόνου.

·         Θεσμοθέτηση οικονομικής στήριξης των καλλιτεχνών, δημιουργών και επαγγελματιών της τέχνης και του πολιτισμού, καθώς και των ξεναγών με τη χορήγηση αποζημίωσης ειδικού σκοπού.

·            Θεσμοθέτηση νέας ειδικής άδειας γονέων λόγω νόσησης των παιδιών τους από τον Covid-19.

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και η κυβέρνηση του απέδειξαν πως μπορούν να τα βγάλουν πέρα υπό πίεση ταυτόχρονα σε πολλές και εξαιρετικά δύσκολες καταστάσεις. Στο πεδίο της πανδημίας και αναπόφευκτα της οικονομικής κρίσης που την ακολουθεί, ο στόχος είναι διπλός, αφ’ ενός μεν οι επιχειρήσεις και οι εργαζόμενοι να υποστούν τις μικρότερες δυνατές συνέπειες αφ’ ετέρου δε η τόνωση της οικονομίας, η παροχή ρευστότητας και βέβαια η προσέλκυση επενδύσεων έτσι ώστε ταχύτατα να γυρίσουμε σελίδα.

 

Νίκος Θωμαΐδης

Αν. Γραμματέας Εργαζομένων Ιδιωτικού & Δημόσιου Τομέα (υπευθ. για την Βόρεια Ελλάδα)

Μέλος της Πολιτικής Επιτροπής Νέας Δημοκρατίας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου