Σάββατο, 12 Σεπτεμβρίου 2020

Αλεκος Ουγκρίνος : ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ

 

Η κυβέρνηση όχι μόνο δεν αξιοποίησε τον απαραίτητο χρόνο που είχε, για να εξασφαλίσει ουσιαστικές προϋποθέσεις για το άνοιγμα των σχολείων, αλλά συνεχίζει να κοροϊδεύει γονείς, μαθητές και εκπαιδευτικούς πως είναι όλα έτοιμα για το άνοιγμα τους.

Αφού δεν ξόδεψε ούτε ένα ευρώ επιπλέον για τη φετινή σχολική χρονιά και προσέφερε «άρτο και θεάματα» με μάσκες, παγουρίνο και μαζορέτες, συνεχίζοντας να ρίχνει το βάρος για την υγεία του λαού

στην «ατομική ευθύνη», τώρα επιλέγει να μετακινεί τους μαθητές με τα ίδια δρομολόγια και τον ίδιο αριθμό μαθητών ανά δρομολόγια από και προς τα σχολεία, όπως και πέρσι.

Έτσι, την ώρα που η επιστημονική κοινότητα επιμένει στην τήρηση των αποστάσεων και των κανόνων υγιεινής για την ασφάλεια των μαθητών, η κυβέρνηση όχι μόνο συνεχίζει να στοιβάζει μαθητές σε 25άρια ακόμα και 28άρια τμήματα, όχι μόνο δεν έχει προσλάβει το απαραίτητο προσωπικό καθαριότητας το οποίο ακόμα δεν έχει πάει στα σχολεία, αλλά στοιβάζει 40 και 50 μαθητές στα λεωφορεία που θα τους μετακινούν.

Τα στοιχεία από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας είναι αποκαλυπτικά, όταν επικαλείται μάλιστα ότι για τα σχολικά δρομολόγια δεν ισχύει περιορισμός στον αριθμό των επιβατών.

Ενώ είναι υποκριτικό το ενδιαφέρον της κυβέρνησης, όταν μιλάει για έλεγχο της διασποράς μέσα στην κοινότητα (σε κάθε τμήμα), την ώρα που είναι γνωστό ότι στα σχολικά λεωφορεία μετακινούνται μαθητές από διάφορες τάξεις και από διάφορες περιοχές της πόλης ή των χωριών.

Από τη μία γεμίζει τα αεροπλάνα και τα πλοία για να μη χάσουν ούτε ένα ευρώ οι ιδιοκτήτες των αεροπορικών εταιρειών, οι εφοπλιστές και οι μεγαλοξενοδόχοι, από την άλλη γεμίζει μέχρι την τελευταία θέση τα σχολικά λεωφορεία για να μην ξοδέψει ούτε ένα ευρώ για την υγεία και την παιδεία των μαθητών.

Η κυβέρνηση συνεχίζει να παίζει στο τζόγο την υγεία του λαού και των μαθητών ακόμα και τρεις μέρες πριν το χτύπημα του πρώτου κουδουνιού.

 

Εδώ και τώρα απαιτείται: Να μισθωθούν επιπλέον λεωφορεία από την Περιφέρεια ώστε σε κανένα δρομολόγιο να μην μετακινούνται πάνω από 35 μαθητές.

 

Συνδυαστικά με μια σειρά ουσιαστικών και απαραίτητων μέτρων όπως:

 

§     Η αποφασιστική μείωση του αριθμού μαθητών ανά τάξη, ώστε κανένα τμήμα να μην έχει πάνω από 15 μαθητές, αξιοποιώντας άμεσα δεκάδες σχολικές μονάδες που έκλεισαν στην Κεντρική Μακεδονία από το 2012 και μετά, όπως και κατάλληλα δημόσια κτήρια της περιοχής μας, ειδικά στους δήμους του πολεοδομικού συγκροτήματος της Θεσσαλονίκης.

§     Έκτακτο κονδύλι από τον κρατικό προϋπολογισμό για μαζικούς διορισμούς εκπαιδευτικών, για να καλυφτούν τα χιλιάδες κενά και για να υπάρξουν άμεσα περισσότερα τμήματα με λιγότερους μαθητές.

§     Στήριξη και γενίκευση των δομών ενισχυτικής διδασκαλίας και πρόσθετης διδακτικής στήριξης, για να μην μείνει κανένα παιδί πίσω στη μορφωτική διαδικασία.

§     Εξασφάλιση όλου του απαραίτητου αριθμού μόνιμων εργαζομένων στην καθαριότητα των σχολείων, ώστε να διασφαλίζονται οι υγειονομικοί όροι καθ’ όλη τη διάρκεια της λειτουργίας του σχολείου.

§     Εξασφάλιση κονδυλίων στις σχολικές επιτροπές για την προμήθεια με το απαραίτητο υλικό (Μέσα Ατομική Προστασίας, είδη καθαρισμού, αντισηπτικά κ.λ.π.).

§     Άμεση επανέναρξη του προγράμματος των σχολικών γευμάτων, που είναι απολύτως απαραίτητα σε χιλιάδες οικογένειες, που πλήττονται από τη φτώχεια και την ανεργία.

§     Διενέργεια μαζικών επαναλαμβανόμενων τεστ σε εκπαιδευτικούς και μαθητές, ώστε να υπάρξει άμεση παρέμβαση σε περίπτωση που χρειαστεί και να ελέγχεται η διάδοση του ιού.

§     Κατάργηση κάθε νομοθετικής διάταξης που επιτρέπει κάμερα στα σχολεία και on – line μετάδοση των μαθημάτων.

 

 

 

                                           Το Γραφείο Τύπου

της Κ.Ο. Κεντρικής Μακεδονίας του Κ.Κ.Ε.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου