Δευτέρα 28 Σεπτεμβρίου 2020

Μαρία Φιλιππή : “Τέλος” η Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη – Μονόδρομος η Βιώσιμη Ανάπτυξη για όλους

 Ήταν 2015, όταν ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών, θέλοντας να “αντικαταστήσει” τους στόχους ανάπτυξης για τη χιλιετία, των οποίων το χρονοδιάγραμμα επίτευξης εξέπνευσε εκείνη τη χρονιά, θέσπισε τους 17 Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης.

Οι στόχοι αυτοί, είναι ουσιαστικά ένα “όραμα” που αφορά την μελλοντική διεθνή ανάπτυξη. Σκοπός τους είναι η εξάλειψη της φτώχειας και η επίτευξη βιώσιμης ανάπτυξης σε παγκόσμια κλίμακα έως το 2030. Για να επιτευχθούν, είναι απαραίτητο να συμμορφωθούν όλα τα μέρη μιας κοινωνίας, οι πολίτες, τα κράτη και, φυσικά, οι επιχειρήσεις.

Αυτό όμως, δεν συμβαίνει

. Αν και έχουν περάσει ήδη πέντε χρόνια από όταν ο χρόνος άρχισε να μετρά αντίστροφα, οι πρωτοβουλίες προώθησης των συγκεκριμένων στόχων, δυστυχώς, παραμένουν λίγες. Στον κόσμο των επιχειρήσεων ειδικά, ένα μεγάλο μέρος εξακολουθεί να μην συμμορφώνεται ή να ακολουθεί λανθασμένες πρακτικές, χωρίς ουσιαστικό αποτέλεσμα.

Θέλοντας να εξετάσει βαθύτερα το ζήτημα αυτό, αλλά και να διερευνήσει το πώς πρέπει να αλλάξει στη στρατηγική μιας σύγχρονης επιχείρησης για να καταστεί βιώσιμη, το emea.gr, μίλησε με την Μαρία Φιλιππή. Η κ. Φιλιππή είναι ιδρύτρια του Ecoktima, του πρώτου υβριδικού χώρου μάθησης στην Ελλάδα, έμπειρο στέλεχος επιχειρήσεων και ερευνήτρια του ΕΚΠΑ στις Νέες Τεχνολογίες και Καινοτόμες Εφαρμογές, με όραμα ζωής τη Βιώσιμη Ανάπτυξη.

emea.gr: Σε μια πρόσφατη δημόσια τοποθέτησή σας μιλήσατε για αλλαγή του επιχειρηματικού μοντέλου και της στρατηγικής κάθε επιχείρησης ή οργανισμού λόγω της παγκόσμιας κρίσης. Τι εννοείτε;

Μαρία Φιλιππή: Η κρίση που βιώνουμε λειτούργησε ως επιταχυντής σε κρίσιμα ζητήματα που απασχολούν την ανθρωπότητα και η σχέση ατομικής – συλλογικής ευθύνης ήρθε στο προσκήνιο όσο ποτέ μέχρι σήμερα σε τόσο μεγάλο εύρος. Οι επιχειρήσεις έχουν μπροστά τους από τη μια προκλήσεις βιωσιμότητας, αλλά ταυτόχρονα και βιώσιμης ανάπτυξης. Αυτό είναι νέο φαινόμενο γιατί η “επιβίωση” από μόνη δεν φτάνει, καθώς στο άμεσο μέλλον για να μπορεί να λειτουργεί θα πρέπει αυτό να γίνεται μόνο βιώσιμα ή αειφορικά. Η αγωνία αυτή εκφράστηκε με θετικό τρόπο αυτές τις μέρες διαπιστώνοντας τη μεγάλη ανταπόκριση στην Ελληνική εβδομάδα ευαισθητοποίησης για τους 17 Παγκόσμιους Στόχους Βιώσιμης του ΟΗΕ #Act4SDGs.

emea.gr: Τι αλλάζει δηλαδή; Ούτως ή άλλως η έννοια της Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης υπάρχει στην Ελλάδα αρκετά διαδεδομένη.

Μαρία Φιλιππή: Η έννοια της ΕΚΕ αποτελεί κατά την άποψή μου παρελθόν. Επιχείρηση χωρίς κοινωνική ευθύνη δεν μπορεί να υφίσταται. Άρα δεν διαχωρίζεται από τη συνολική λειτουργεία της επιχείρησης. Θα θυμάστε ότι για πολλά χρόνια και μέχρι και σήμερα οι εταιρίες δημοσιεύουν οικονομικό και κοινωνικό απολογισμό ή απολογισμό ΕΚΕ. Ο στρατηγικός σχεδιασμός πλέον θα πρέπει να αφορά κάθε λειτουργία και ενέργεια της επιχείρησης και να προετοιμάζεται ένας Απολογισμός Βιώσιμης Λειτουργίας.

emea.gr: Οι επενδύσεις δηλαδή των επιχειρήσεων σε συστήματα αξιολόγησης ΕΚΕ και οι πρακτικές που έχουν εφαρμοστεί ακυρώνονται;

Μαρία Φιλιππή: Κάθε άλλο. Πολλά από τα συστήματα αξιολόγησης είναι εξαιρετικά και μάλιστα ως εργαλεία τα ίδια βοήθησαν ώστε να βελτιωθεί ή να προωθηθεί η ΕΚΕ στις εταιρίες που τα εφάρμοσαν. Όμως πλέον το πλαίσιο υπάρχει και είναι κοινό και δεν είναι άλλο από τους 17 Παγκόσμιους Στόχους του ΟΗΕ για το 2030. Η εβδομάδα ευαισθητοποίησης απέδειξε ότι κινητοποιήθηκαν από εταιρίες κολοσσούς μέχρι και ατομικές ή πολύ μικρές επιχειρήσεις. Ήταν πολύ ελπιδοφόρο να βλέπεις πολλούς να κάνουν την “άσκηση” ποιος στόχος εξυπηρετείται από μια ενέργειά τους ή ακόμη και μια καθημερινή ρουτίνα της επιχείρησης όπως η επιλογή μόνο ανακυκλώσιμου χαρτιού να αναγνωρίζεται ως μέρος του παγκόσμιου στόχου. Τα μικρά κάνουν τη διαφορά και θα πρέπει να ξεκινήσουμε από εκεί.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου