Παρασκευή 16 Οκτωβρίου 2020

ΟΠΕΚΕΠΕ: Τα τελευταία νέα για τη μεγάλη πληρωμή, πότε μπαίνουν τα λεφτά

 

Οι τελευταίες πληροφορίες φέρουν τη Δευτέρα, 19 Οκτωβρίου ως την πλέον πιθανή μέρα για να πιστωθούν στους λογαριασμούς τους οι προκαταβολές της ενιαίας ενίσχυσης (τσεκ) από τον ΟΠΕΚΕΠΕ καθώς όπως όλα δείχνουν, έχει επιτευχθεί η επεξεργασία των στοιχείων των δικαιούχων ενιαίας ενίσχυσης στο 100% και µάλιστα χωρίς τη «συνδροµή» του τεχνικού συµβούλου, ανοίγοντας τελικά τον δρόμο για την προκαταβολή του τσεκ στον ταχύτερο δυνατό χρόνο.

Ο προγραµµατισµός δείχνει ως πρώτο στόχο η δισκέτα να σταλεί στην Τράπεζα Πειραιώς ακόµα και για σήμερα, Παρασκευή 16/10, αλλά τίποτα δεν είναι βέβαιο.

Αυτό που είναι βέβαιο είναι ότι η πληρωμή θα γίνει πριν την 28η Οκτωβρίου και πλέον φαίνεται ως πιθανότερη ημερομηνία στις 19-20 του μήνα. Σε κάθε περίπτωση υπολογίζεται να γίνει μέσα στην επόμενη εβδομάδα και να μπουν λεφτά στους λογαριασμούς.

Σήμερα είναι η πρώτη ηµεροµηνία που η Κοµισιόν έχει θέσει ως τυπικά δυνατή για την πληρωµή της ενιαίας ενίσχυσης του 2020 στα κράτη-µέλη. Εν τω µεταξύ οι κατά τόπους ∆ΑΟΚ έχουν ολοκληρώσει τις σχετικές διαδικασίες και βρίσκονται κοντά και στην ολοκλήρωση των διασταυρωτικών ελέγχων με βάση το αρχείο από την ΑΑ∆Ε.

Ωστόσο, επειδή η συγκεκριμένη διαδικασία, απαιτεί κάποιο χρόνο, δεν αποκλείεται το θέμα να μην ολοκληρωθεί την Παρασκευή και η πίστωση του τσεκ ύψους περί τα 750 εκατ. ευρώ να µεταφερθεί την εβδοµάδα 19 µε 23 Οκτωβρίου µε πολύ πιθανή και την Τρίτη 20 Οκτωβρίου.

Τη Δευτέρα 19/10 ενδέχεται εξάλλου να πιστωθεί στους κτηνοτρόφους και το ποσό των 3,8 ευρώ ανά πρόβατο που αφορά την αποζημίωσή τους για το πλήγμα που υπέστησαν το Πάσχα, λόγω του lock down από τον κορονοϊό.

Μέσα στον επόµενο µήνα, και µετά την πίστωση της προκαταβολής του τσεκ, δροµολογούν οι αρµόδιοι των πληρωµών να τακτοποιηθούν ορισµένες εκκρεµότητες τόσο από τα προγράµµατα όσο και από τις ενισχύσεις της περσινής χρονιάς. Σύµφωνα µε τις πληροφορίες, αναφορικά µε τα προγράµµατα υπάρχουν κάποια υπόλοιπα που σχετίζονται µε εντάσεις και αιτήσεις θεραπείας στη Βιολογική Γεωργία και Κτηνοτροφία του έτους 2019. Όσον αφορά την ενιαία, τα απλήρωτα έχουν να κάνουν µε «κολλήµατα» λόγω δασικών χαρτών και υπολογίζονται σε ένα ποσό της τάξης των 6 εκατ. ευρώ..

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου