Παρασκευή 20 Νοεμβρίου 2020

Έκτακτο επίδομα 400 ευρώ: Ποιοι άνεργοι το δικαιούνται – Πότε θα καταβληθεί

 

Η οικονομική ενίσχυση, ύψους 400 ευρώ, αφορά περίπου 130.000 μακροχρόνια άνεργους, οι οποίοι δεν λαμβάνουν την τακτική επιδότηση ανεργίας, οι οποίοι  είναι εγγεγραμμένοι στο μητρώο ανέργων του ΟΑΕΔ.

Ειδικότερα, αποκτούν την ιδιότητα του μακροχρόνια ανέργου από 1η/3/2020 έως και τη δημοσίευση της

παρούσας, σύμφωνα με το Υπουργείο Εργασίας.

Ποιοι εξαιρουνται

Εξαιρούνται όσοι έλαβαν την εφάπαξ οικονομική ενίσχυση της με αριθμ.οικ. 5687/282/16-4-2020 κοινής υπουργικής απόφασης (Β’ 1468).

Ειδικότερα, η καταβολή της οικονομικής ενίσχυσης πραγματοποιείται από τον ΟΑΕΔ κατόπιν έγκρισης από το ΔΣ του Οργανισμού, μετά από έλεγχο στο μητρώο ανέργων και σχετική εισήγηση των αρμοδίων Διευθύνσεων.

Ποτε ανοιγει η πλατφορμα του ΟΑΕΔ

Τις επόμενες ημέρες, θα ανοίξει η ειδική ηλεκτρονική πλατφόρμα του ΟΑΕΔ και οι δικαιούχοι θα καταχωρίσουν ή θα επικαιροποιήσουν τον αριθμό του τραπεζικού λογαριασμού τους (ΙΒΑΝ), προκειμένου να τους καταβληθεί αυτόματα η έκτακτη ενίσχυση των 400 ευρώ.

Από τον έλεγχο του ΟΑΕΔ διαπιστώνονται για κάθε δικαιούχο τα παρακάτω στοιχεία:

  • Η διατήρηση της ιδιότητας του μακροχρόνια άνεργου κατά τη δημοσίευση της παρούσας,
  • το ονοματεπώνυμο, το πατρώνυμο και το μητρώνυμο,
  • ο αριθμός δελτίου αστυνομικής ταυτότητας ή διαβατηρίου.
  • ο αριθμός μητρώου κοινωνικής ασφάλισης (AMΚΑ),
  • ο αριθμός φορολογικού μητρώου (ΑΦΜ),
  • ο αριθμός του ατομικού ή κοινού τραπεζικού λογαριασμού, καθώς και ο διεθνής αριθμός του τραπεζικού λογαριασμού (IBAN).

Οι δικαιούχοι οφείλουν να επικαιροποιήσουν τα ως άνω στοιχεία στην ηλεκτρονική πλατφόρμα του ΟΑΕΔ εντός χρονικού διαστήματος που θα ορίσει ο ΟΑΕΔ.

Ποτε ολοκληρωνονται οι πληρωμες

Η καταβολή της εφάπαξ οικονομικής ενίσχυσης ολοκληρώνεται την 31/12/2020. Τυχόν αχρεωστήτως καταβληθέντα ποσά καταλογίζονται σε βάρος του ανοικείως λαβόντος, με απόφαση του ΔΣ του ΟΑΕΔ και εισπράττονται κατά τις διατάξεις του ΚΕΔΕ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου