Παρασκευή, 27 Νοεμβρίου 2020

Παραταση υποχρεωτικής τηλεργασίας

Τηλεργασία: Παράταση έως 31 Δεκεμβρίου - Υποχρεωτικά στο 50% για τις  επιχειρήσεις

 

Παρατείνεται έως το τέλος του χρόνου το μέτρο της υποχρεωτικής τηλεργασίας για το 50% των εργαζομένων στις επιχειρήσεις όλης της χώρας, που μπορούν να λειτουργήσουν με αυτόν τον τρόπο, εξαιτίας της συνεχιζόμενης έξαρσης της πανδημίας του

κορονοϊού. Με σχετική απόφαση του υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Γιάννη Βρούτση, επεκτείνεται μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου το μέτρο της τηλεργασίας για το 50% των εργαζομένων στις επιχειρήσεις όλης της χώρας.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει η απόφαση: “Επιχειρήσεις – εργοδότες, που εδρεύουν ή έχουν υποκατάστημα σε οποιαδήποτε περιφερειακή ενότητα της χώρας, υποχρεούνται έως τις 31/12/2020 να εφαρμόζουν το σύστημα της εξ αποστάσεως παροχής εργασίας στους εργαζομένους τους – σε όποιες περιπτώσεις η εργασία τους μπορεί να παρασχεθεί με αυτό το σύστημα σε ποσοστό 50% επί του συνολικού αριθμού των εργαζομένων αυτών.”

Σημειώνεται πως η επέκταση του μέτρου κρίθηκε απαραίτητη λόγω της έξαρσης του δεύτερου κύματος του κορονοϊού και οι παραβάτες κινδυνεύουν με πρόστιμα 3.000 ευρώ κατόπιν σχετικού ελέγχου από το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας. Υπενθυμίζεται ότι οι εργοδότες μπορούν να εναλλάσσουν τους μισθωτούς σε υποχρεωτική τηλεργασία, ανά εβδομάδα, 15ήμερο κ.ο.κ, ενώ υποχρεούνται να υποβάλλουν εκ των προτέρων στην “Εργάνη” το έντυπο 4.1 “Δήλωση εξ αποστάσεως εργασίας – Έντυπο ειδικού σκοπού” με τους υπαλλήλους που θα δουλέψουν από το σπίτι.

Παράταση και για το κυλιόμενο ωράριο

Έως τις 31 Δεκεμβρίου παρατείνεται, παράλληλα, και το κυλιόμενο ωράριο προσέλευσης των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα.

Συγκεκριμένα, εντός διώρου από την έναρξη λειτουργίας της επιχείρησης θα μπορούν να προσέρχονται στην εργασία τους με διαφορα μισής ώρας, και αντίστοιχα θα αποχωρούν. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι δημιουργούνται τέσσερα ωράρια προσέλευσης και αποχώρησης τον ιδιωτικό τομέα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου