Πέμπτη, 3 Δεκεμβρίου 2020

Μήνυμα της Δημάρχου Σκύδρας Κατερίνας Ιγνατιάδου για την 3η Δεκεμβρίου διεθνή ημέρα Α.μεΑ.

Η σχολαστική εφαρμογή των μέτρων πρόληψης και προστασίας της δημόσιας υγείας και η μείωση των επιπτώσεων και της διάδοσης του κορωνοϊού εξακολουθεί να καθορίζει την καθημερινότητα και γενικότερα τη ζωή μας.

Έτσι, λοιπόν, δεν επιτρέπεται και δεν μπορούμε να πραγματοποιήσουμε και να συμμετάσχουμε σ΄εκδηλώσεις, όπως για παράδειγμα πράτταμε τα προηγούμενα χρόνια αναδεικνύοντας και τιμώντας τέτοια ημέρα - 3 Δεκεμβρίου

– τη διεθνή ημέρα για τα Άτομα με Αναπηρία (Α.μεΑ.).

Είναι γεγονός ότι αυτοί οι οποίοι υφίστανται άμεσα και σε μεγάλο βαθμό το ξέσπασμα και τις επιπτώσεις μιας κρίσης, όπως στη συγκεκριμένη περίπτωση της υγειονομικής κρίσης, η οποία ήλθε να επιδεινώσει την κατάσταση που είχε δημιουργήσει η παρατεταμένη οικονομική ύφεση, είναι οι συμπολίτες μας αλλά κι όλοι οι συνάνθρωποί μας που βρίσκονται απροστάτευτοι, ανήμποροι, ευάλωτοι και χωρίς ικανούς ή αρκετούς πόρους για ν΄ανταπεξέλθουν στις δυσκολίες που ορθώνονται μπροστά τους.

Σ΄αυτούς τους ανθρώπους, λοιπόν, ανήκουν και τα Α.μεΑ. που δυστυχώς ακόμη και σήμερα δεν τυγχάνουν της αντιμετώπισης και της συμπεριφοράς που αρμόζει σε μια πολιτισμένη, δίκαιη και προοδευτική κοινωνία.

Είναι γεγονός, επίσης, ότι η πολιτεία - κοινωνία καθυστέρησε στην αναγνώριση, στην ανάδειξη, στην αντιμετώπιση και στην επίλυση των θεμάτων που αφορούσαν τη στήριξη των Α.μεΑ. και των οικογενειών τους και την ενσωμάτωσή τους στο κοινωνικό σύνολο. Τώρα βεβαίως η κοινωνία μας είναι πλέον πιο ώριμη και πιο έτοιμη να σεβαστεί και να υποδεχθεί τον κάθε άνθρωπο όπως ακριβώς είναι και να εναρμονιστεί επί της ουσίας με τα ευρωπαϊκά πρότυπα.

Ας μην ξεχνάμε κι ας μην παραβλέπουμε ότι δεν ξέρουμε τι μπορεί να μας επιφυλάσσει η ζωή για το μέλλον, ότι η ζωή μπορεί να μη φέρνει τα πράγματα

όπως τα επιθυμεί ο καθένας μας, είτε από τη γέννησή του είτε επίκτητα. Η κοινωνία οφείλει να μειώνει τους κάθε είδους και μορφής διαχωρισμούς μεταξύ των ανθρώπων και να εκλείπει κατά το δυνατόν τις ανισότητες και τις προκαταλήψεις.

Ο Δήμος Σκύδρας στηρίζει έμπρακτα τους συμπολίτες Α.μεΑ. Σ΄αυτό το σημείο θέλω να υπογραμμίσω για μια ακόμη φορά το σημαντικό έργο και τις δράσεις του Συλλόγου Γονέων, Κηδεμόνων και Φίλων Ατόμων με Αναπηρία η « Αλληλεγγύη» που εδρεύει στο Δήμο μας. Να επισημάνω, επίσης, την άριστη συνεργασία μας. Ο Δήμος μας βρίσκεται πάντα δίπλα στα Α.με Α., με κάθε δυνατό τρόπο, όπως είναι οι χρηματοδοτικές ενισχύσεις, η μείωση των τελών καθαριότητας και ηλεκτροφωτισμού κατά 50%, του τιμολογίου της Δ.Ε.Υ.Α.Σ., η βελτίωση των παρεχομένων υπηρεσιών μέσω των κοινωνικών δομών του Δήμου μας (Βοήθεια στο σπίτι, Κέντρο Κοινότητας) κ.α.

Να υπενθυμίσουμε, ακόμα, ότι με πρωτοβουλία και δαπάνες του Δήμου μας συστάθηκε και λειτουργεί το Ειδικό Γυμνάσιο και Λύκειο Σκύδρας στην Κοινότητα του Ανύδρου που εξυπηρετεί παιδιά απ΄όλο το Νομό. Κάποιοι το θεωρούσαν ακατόρθωτο, όμως εμείς το πετύχαμε κι αυτό. Και βεβαίως στους στόχους μας είναι η λειτουργία Ειδικού Δημοτικού Σχολείου και ετοιμάζουμε Κ.Δ.Α.Π./Α.μεΑ.

Οι συνάνθρωποί μας Α.μεΑ. και οι οικογένειές τους δεν ζητούσαν και δεν ζητούν τον οίκτο, την ελεημοσύνη ή την ευσπλαχνία κανενός. Ζητούν και διεκδικούν μια θέση αξιοπρέπειας, προσφοράς και συμμετοχής σ΄όλες τις δυνατές εκφάνσεις της ζωής. Και η πολιτεία - κοινωνία δεν οφείλει να το πράξει χαριστικά αλλά καλείται να το πράξει ως οφειλή, υποχρέωση κι ανταπόδοση. Το οφείλει, επαναλαμβάνω, ως μια κοινωνία δημοκρατική που συμπεριφέρεται στα μέλη της με κοινωνική δικαιοσύνη χωρίς προκαταλήψεις κι αποκλεισμούς. Το αξίζουν, άλλωστε, δικαιωματικά τα Α.μεΑ διότι πράγματι οι ικανότητες, οι επιτυχίες τους, το θάρρος, η επιμονή, η υπομονή, η αγάπη τους για ζωή και συμμετοχή είναι απαράμιλλες και μεγάλο παράδειγμα για μίμηση.

Τα άτομα με ειδικές ανάγκες και χρόνιες παθήσεις αλλά και οι οικογένειές τους είναι συνάνθρωποι και συμπολίτες. Είναι μέλη της ίδιας κοινωνίας μας. Ο αγώνας είναι αγώνας κοινός και συλλογικός. Με τον αγώνα αυτό που μπορεί να ενισχυθεί με την αλληλεγγύη και τον εθελοντισμό μας, του οποίου η διεθνής ημέρα πλησιάζει (5 Δεκεμβρίου), ενδυναμώνεται η συνεκτικότητα της κοινωνίας και διαμοιράζονται δίκαια τα αποτελέσματα της αειφόρου ανάπτυξης.

Προσυπογράφουμε, λοιπόν, με όλη τη δύναμη της ψυχής μας τη σημερινή διακήρυξη της 3ης Δεκεμβρίου 2020 της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με

Αναπηρία (Ε.Σ.Α.μεΑ) και ειδικότερα τονίζουμε το διεκδικητικό τους πλαίσιο που εκφράζεται συνοπτικά μέσα από τις φράσεις:

«Τίποτε για εμάς χωρίς εμάς. Διεκδικούμε ζωή με υγεία, ισότητα και αξιοπρέπεια».

Κατερίνα Ιγνατιάδου

Δήμαρχος Σκύδρας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου