Κυριακή 20 Δεκεμβρίου 2020

Αλμωπία: Γυναίκες «αρπάχτρες» με τη μέθοδο της χειραγώγησης: Οι ψυχολογικές τεχνικές τους και πώς θα προστατευτείτε

Ύστερα από προσωπική εμπειρία αλλά και επειδή βλέπουμε στην καθημερινότητα μας να συμβαίνει συνεχώς, σας αναφέρω κάποια πράγματα ώστε να προστατέψετε τους δικούς σς ανθρώπους από ανάλογες περιπτώσεις.

Σύμφωνα με το Office for National Statistics και τους Sunday Times μόνο στη Βρετανία πάνω από το 6% πέφτει θύμα απάτης και πάνω από το 20% χάνει αρκετά χρήματα από απατεώνισσες. Στην Ελλάδα

έχουμε άγνωστα ποσοστά γιατί πολλοί θύματα άνδρες δεν καταγγέλλουν είτε από ντροπή, είτε για να προστατέψουν τους κοντινούς τους ανθρώπους.

Οι «γυναίκες απατεώνισσες» είναι συνήθως ψυχοπαθείς και ναρκισσίστριες, χωρίς καμία ενσυναίσθηση που θεωρούν ότι τους «οφείλονται όλα» και έχουν εκλογικεύσει σαν σωστό αυτό που κάνουν. Διαλέγουν προσεκτικά τα θύματα τους με βάση την αθωότητα τους και την ευπιστία τους, καθώς και τη συναισθηματική τους κατάσταση με σκοπό την απάτη.

Τι είναι η απάτη;

Σύμφωνα με τον Παγκύπριο Δικηγορικό Σύλλογο, η λέξη «Απάτη» περιλαμβάνει οποιαδήποτε από τις πιο κάτω πράξεις οι οποίες διαπράττονται από κάποιο από τους συμβαλλόμενους, ή με τη συγκατάθεση αυτού, ή από τον αντιπρόσωπο του, με σκοπό εξαπάτησης άλλου συμβαλλόμενου ή του αντιπροσώπου του, ή εξώθησης αυτού στη σύναψη σύμβασης:

(α) την παράσταση αναληθούς γεγονότος ως αληθούς, από πρόσωπο που δεν πιστεύει ότι αυτό είναι αληθές

(β) την ενεργό απόκρυψη γεγονότος από πρόσωπο που γνωρίζει το γεγονός ή πιστεύει αυτό

(γ) υπόσχεση που δόθηκε χωρίς πρόθεση εκπλήρωσης της

(δ) κάθε άλλη πράξη επιτήδεια προς εξαπάτηση

(ε) κάθε πράξη ή παράλειψη που ορίζεται ειδικά από το νόμο ως απάτη.

Όπως βλέπουμε η απόκρυψη των αληθινών κινήτρων καθιστά ένα πρόσωπο απατεώνα. Το να σας πουλά αγάπη για να κερδίσει οτιδήποτε από εσάς -από χρήματα μέχρι ένα ωραίο σπίτι για να μένει ή σεξ που δεν θα συναινούσατε αν γνωρίζατε όλη την αλήθεια- αποτελεί απάτη.

Με βάση όσα λένε οι ίδιες, προτιμώνται οι άνδρες κατά το πλείστων άνω των 35 ή 40 ετών και ειδικά ηλικιωμένοι, χωρισμένοι και χήροι ή από την άλλη, νεαρά άτομα που ακόμα δεν γνωρίζουν πώς να προφυλάσσονται. Διαλέγουν θύματα κυρίως άτομα με χαμηλή αυτοπεποίθηση τα οποία έχουν μεγαλύτερη ανάγκη να βρουν παρτενέρ και επειδή είναι σε δύσκολη φάση της ζωής και αισθάνονται μόνα τους θα κάνουν πολλούς συμβιβασμούς και θα είναι πολύ ευαίσθητα στα λόγια. Τα λόγια είναι το βασικό όπλο των συγκεκριμένων γυναικών μιας και σας δημιουργούν άμεσα μια συναισθηματική κατάσταση ψυχικά και μια νοητική ψευδαίσθηση σχέσης, στην οποία οι ίδιες δεν έχουν σκοπό ούτε να προσφέρουν, ούτε να φανερώσουν, ούτε να δώσουν.

Όσοι συγγενείς και φίλοι προσπαθούν να μιλήσουν στο άτομο συναντούν αντίσταση. Το άτομο αυτό είναι σαν προγραμματισμένο ή υπνωτισμένο και πιστεύει πάντα ότι μόνο ο θύτης το αγαπά αληθινά και ενδιαφέρεται γι’ αυτόν. Τα γλυκά λόγια σε καίριες στιγμές που το άτομο αισθάνεται μόνο και οι συνεχείς φράσεις αγάπης είναι φτιαγμένα έτσι ώστε το άτομο να γίνει ένα με τη θύτρια και να βάλει σε προτεραιότητα τις δικές της ανάγκες (κυρίως οικονομικές).

Οι γυναίκες απατεώνισσες έχουν την ίδια μέθοδο προσοχής και ενδιαφέροντος, αλλά μπορεί να την εναλλάσσουν με αδιαφορία με τη μέθοδο του «σκωτσέζικου ντους». Οι συγκεκριμένες απευθύνονται σε άνδρες άνω των 35 που έχουν κάποια άνεση, με κύριο στόχο τους λιγότερο επιθυμητούς νέους άνδρες ή τους 50 και άνω γιατί το κίνητρο είναι καθαρά τα χρήματα. Βέβαια δε θα διστάσουν να έρθουν κοντά ακόμα και με παντρεμένους με τον στόχο να παραμένει ο ίδιος. Πολύ γρήγορα ζητούν υλικά πράγματα όπως κάρτες για το τηλέφωνο τους, τσάντες, αρώματα και εισιτήρια για να έρθουν να σας δουν (που φυσικά ποτέ δεν έρχονται), χρήματα για συγγενείς τους που είναι σε νοσοκομείο ή και για τις ίδιες.

Συνήθως είναι γυναίκες μεγάλες σε ηλικία που έχουν χωρίσει, έχοντας κάνει τον κύκλο τους κι έτσι μοναδικός στόχος τους είναι να «αρμέξουν» επαρκώς το θύμα που μπορεί να έχει πληρώσει πολλά με διάφορες δικαιολογίες και με τη γνωστή μέθοδο του χειρισμού! Η απατεώνισσα πάντα με το πρόσχημα της δήθεν αγάπης θα συνεχίσει να εκμεταλλεύεται το θύμα για όσο χρόνο δει ότι μπορεί να το κάνει, μέχρι να βρει τον επόμενο. Βέβαια υπάρχουν και πιο προχωρημένες περιπτώσεις που μπορούν να χειριστούν και περισσότερους από έναν άνδρα.

Πώς να προστατευτείτε

  • Το ένστικτό σας, συνήθως, σας λέει πότε κάποιος είναι εκτός του επιπέδου σας σε επίπεδο εμφάνισης και ηλικίας ή status και ίσως σας προσεγγίζει για κάποιον σκοπό. Καλό είναι να το ακούτε!
  • Το να καθυστερείτε να προχωρήσετε σε δέσμευση στη σχέση και να μελετάτε τον χαρακτήρα του ατόμου, είναι πολύ βασικό! Το ίδιο και να χρησιμοποιείτε τη λογική σας.
  • Μη δίνετε χρήματα σε άτομα που δεν ξέρετε και ακόμα και σε όσα ξέρετε, να θορυβείστε όταν σας ζητούν ή όταν το παίζουν θύματα με σκοπό τη δημιουργία ενοχών αν δεν δώσετε.
  • Μην απομονώνεστε ποτέ από τους φίλους και την οικογένειά σας και να ακούτε τη γνώμη τους.
  • Ενισχύστε την αυτοπεποίθησή σας για να μην πέφτετε θύματα και να έχετε υψηλά στάνταρ σε όσους αφήνετε να μπουν στη ζωή σας.
  • Μάθετε να μένετε με υγιή τρόπο μόνοι και να ευχαριστιέστε όσα ήδη έχετε ακόμα και σε δύσκολες περιόδους γιατί σε τέτοιες στιγμές είστε πολύ ευαίσθητοι.
  • Οι δοκιμασμένες σχέσεις είναι πάντα οι καλύτερες και αυτές στις οποίες δίνετε σταδιακά κομμάτια του εαυτού σας.
  • Πάψτε να εντυπωσιάζεστε από τα λόγια και κρίνετε τα άτομα γύρω σας από τις πράξεις τους.
  • Ακούστε τις συμβουλές φίλων σας ή της οικογένειάς σας. Μπορεί να βλέπουν κάτι που εσείς δεν βλέπετε.

Κ.Ν.

Με στοιχεία από άρθρο της Κλινικής Ψυχολόγου, Aσημίνα Κουλουκούρη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου