Τρίτη, 29 Δεκεμβρίου 2020

Διονύσης Σταμενίτης : Κοινοβουλευτική ερώτηση για τα εργόσημα των εργατών γης

Με ερώτηση μου προς τους Υπουργούς Οικονομικών κ. Σταϊκούρα, Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων κ. Βρούτση και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Βορίδη θίγω το θέμα της παράτασης της καταληκτικής ημερομηνίας για τη διαδικασία έκδοσης εργοσήμων των εργατών γης τρίτων χωρών, οι οποίοι μετακλήθηκαν με βάση τα όσα προβλέπονται στο άρθρο 42 της από 01.05.2020 Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου (Α’90).

Το τελευταίο διάστημα εντείνεται η αγωνία των παραγωγών που προχώρησαν στην μετάκληση εργατών γης από τρίτες χώρες καθώς δεν έχουν καταφέρει να ολοκληρώσουν τη διαδικασία έκδοσης και εξαργύρωσης εργοσήμων.
Βασικές αιτίες της αδυναμίας να ανταποκριθούν στην εν λόγω υποχρέωση οι παραγωγοί είναι:
Πρώτον, η χρονοβόρα διαδικασία έκδοσης ΑΜΚΑ (προαπαιτούμενο για την έκδοση εργόσημου), λόγω της δυσκολίας συγκέντρωσης των προβλεπόμενων δικαιολογητικών.
Δεύτερον, η δύσκολη συγκυρία εξαιτίας του κορωνοϊου, που αναγκάζει τις υπηρεσίες του ΕΦΚΑ να λειτουργούν με καθεστώς εκ περιτροπής εργασίας και με μειωμένο αριθμό υπαλλήλων για μεγάλα διαστήματα, με αποτέλεσμα την περαιτέρω καθυστέρηση έκδοσης ΑΜΚΑ.
Και τρίτον, ο μεγάλος όγκος των αιτημάτων.
Στο πλαίσιο αυτό ζητώ να ενημερωθώ αν τα εμπλεκόμενα Υπουργεία σχεδιάζουν να προχωρήσουν στην παράταση της καταληκτικής ημερομηνίας για έκδοση των εργοσήμων κατά δύο μήνες τουλάχιστον, δηλαδή μέχρι τις 28.02.2021, για τους εργάτες γης που μετακλήθηκαν μέχρι τις 31.12.2020 βάσει των διατάξεων της από 01.05.2020 Π.Ν.Π. (Α’90).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου