Τρίτη 8 Δεκεμβρίου 2020

Τηλεδιάσκεψη του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Περιφερειών, Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολου Τζιτζικώστα με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Charles Michel

 Τηλεδιάσκεψη με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Charles Michel είχε ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Περιφερειών, Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας, στην οποία του έθεσε μεταξύ άλλων και το θέμα της τουρκικής προκλητικότητας.

 Όπως τόνισε ο κ. Τζιτζικώστας«η Τουρκία οφείλει να αντιληφθεί ότι δεν μπορεί να προκαλεί κράτη μέλη

της Ευρωπαϊκής Ένωσης και δεν μπορεί να είναι ανεκτή η απαράδεκτη συμπεριφορά της. Πρέπει να καταλάβει ότι τα σύνορα της Ελλάδας είναι και ευρωπαϊκά σύνορα. Η αντίδραση της Ευρωπαϊκής Ένωσης απέναντι στις τουρκικές προκλήσεις οφείλει να είναι και αποφασιστική και άμεση και αποτελεσματική, γι’ αυτό και επιμένουμε στην εξέταση επιβολής κυρώσεων».
 
Επίσης, ειδική αναφορά έκανε ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Περιφερειών και στο μεταναστευτικό – προσφυγικό ζήτημα, επισημαίνοντας: «Δεν μπορούν ορισμένες μόνο ευρωπαϊκές Περιφέρειες να καλούνται να διαχειριστούν ένα τόσο σημαντικό πρόβλημα, που αφορά σε όλη την Ευρώπη. Οι Περιφέρειες, κυρίως του ευρωπαϊκού Νότου, σηκώνουν σήμερα όλο το βάρος του μεταναστευτικού – προσφυγικού ζητήματος. Αυτό πρέπει να αλλάξει άμεσα. Απαιτείται συνεργασία και αλληλεγγύη από όλους για να μην κλονιστεί η ενότητα της ΕΕ και η εμπιστοσύνη των πολιτών. Είναι χρέος όλων να συμμετέχουν ενεργά στην εξεύρεση λύσεων και να επωμιστούν τα βάρη ενός δίκαιου αναλογικού επιμερισμού του ζητήματος».
 
Ο κ. Michel ειδικά για το μεταναστευτικό – προσφυγικό ζήτημα υπογράμμισε ότι «ένα ευρωπαϊκό μέτωπο αλληλεγγύης είναι απαραίτητο σήμερα όσο ποτέ».
 
Στη συζήτηση των κ.κ. Τζιτζικώστα και Michel τέθηκαν τα σημαντικά ζητήματα που απασχολούν τους δυο κορυφαίους θεσμούς της ΕΕ, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή των Περιφερειών και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, σε μια προσπάθεια εξεύρεσης κοινού βηματισμού για την αντιμετώπιση της κρίσης από την πανδημία του κορονοϊού και της ταχείας ανάκαμψης της Ευρώπης.
 
Ο κ. Τζιτζικώστας έθεσε στον κ. Michel το ζήτημα του νέου προϋπολογισμού της ΕΕ και των πόρων του Next Generation EU, τονίζοντας ότι οι Περιφέρειες και οι Δήμοι πρέπει να έχουν αυξημένη ευθύνη, αλλά και συμμετοχή, καθώς μπορούν να συμβάλλουν αποφασιστικά στην αποτελεσματική αξιοποίηση των πόρων, που θα διατεθούν για την ανάκαμψη της Ευρώπης. «Το επόμενο διάστημα οι Περιφέρειες και οι Δήμοι θα έχουν να αντιμετωπίσουν εξαιρετικά αυξημένες δαπάνες, προκειμένου να αντιμετωπίσουν τις επιπτώσεις της πανδημίας του κορονοϊού και ταυτόχρονα μειωμένα έσοδα. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή των Περιφερειών επιθυμεί την ταχύτερη δυνατή έγκριση του νέου προϋπολογισμού της ΕΕ, ώστε οι παρεμβάσεις στις ευρωπαϊκές κοινωνίες να αρχίσουν άμεσα και να γίνει πράξη η κοινή βούληση σε αυτή την κρίση να μη μείνει κανένας πολίτης μόνος του, κανένας πολίτης πίσω. Επίσης, είναι κοινή μας πεποίθηση ότι δεν πρέπει να μειωθούν οι πόροι για τη Συνοχή», επισήμανε ο κ. Τζιτζικώστας.
 
Για την υγειονομική κρίση και την πανδημία του κορονοϊού ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Περιφερειών υπογράμμισε ότι απαιτείται αλληλεγγύη, υιοθέτηση των καλών πρακτικών, αλλά και συμμετοχή όλων των επιπέδων διακυβέρνησης (ευρωπαϊκό, εθνικό, περιφερειακό και τοπικό) στη μάχη ενάντια στην πανδημία. Ζήτησε στενή συνεργασία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή των Περιφερειών για να ενισχυθεί η διασυνοριακή συνεργασία για την αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης.
 
Επίσης, ο κ. Τζιτζικώστας σημείωσε ότι οι Περιφέρειες και οι Δήμοι πρέπει να έχουν αυξημένη συμμετοχή στις δράσεις που θα αναλάβει το επόμενο διάστημα η ΕΕ για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής και πως η Πράσινη Συμφωνία και η Ψηφιακή Μετάβαση μπορούν να έχουν απτά αποτελέσματα μόνο αν οι περιφερειακές και τοπικές αρχές έχουν συμμετοχή τόσο στο σχεδιασμό όσο και στην υλοποίησή τους.
 
Ο κ. Michel από την πλευρά του τόνισε πως «οι Περιφέρειες και οι Δήμοι είναι δεδομένο ότι θα διαδραματίσουν κρίσιμο ρόλο στη διαδικασία ανάκαμψης της Ευρώπης».
 
Τέλος, ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Περιφερειών υπογράμμισε τη σπουδαιότητα της Διάσκεψης για το Μέλλον της Ευρώπης και πρότεινε στον κ. Michel την από κοινού διοργάνωση «τοπικών διαλόγων», στις Περιφέρειες και τους Δήμους της Ευρώπης, ώστε συμμέτοχοι σε αυτή τη διαδικασία να είναι οι Ευρωπαίοι πολίτες.
 
Ο κ. Τζιτζικώστας προσκάλεσε μάλιστα τον κ. Michel να συμμετέχει σε μία από τις επόμενες συνεδριάσεις της Ολομέλειας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Περιφερειών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου