Κυριακή 28 Φεβρουαρίου 2021

«Στέρεψαν» τα κανάλια !!!

 Μια ασυνήθιστη εικόνα παρουσιάζουν τα κανάλια της Βενετίας, αφού ορισμένα τμήματά τους σχεδόν «στέρεψαν», με τη στάθμη του νερού να είναι εξαιρετικά χαμηλή τις τελευταίες μέρες. 

Οι βάρκες και οι γόνδολες παραμένουν δεμένες στις όχθες, με τις περισσότερες να ακουμπάνε πλέον στις λάσπες, αφού η στάθμη του νερού έπεσε έως και 48 εκατοστά

.Σημειώνεται ότι τον περασμένο Δεκέμβριο η πλατεία του Αγίου Μάρκου είχε πλημμυρίσει εξαιτίας της παλίρροιας, προκαλώντας ζημιές σε καταστήματα και άλλες επιχειρήσεις.

Αλλά και τον Νοέμβριο του 2019, η Βενετία επλήγη από τις χειρότερες πλημμύρες των τελευταίων 50 χρόνων, όταν το νερό έφτασε τα 187 εκατοστά, με αποτέλεσμα να βυθιστεί πάνω από το 85% της πόλης, ενώ πλημμύρισε και η Βασιλική του Αγίου Μάρκου, για έκτη φορά μέσα σε 1.200 χρόνια.

Ο δήμαρχος της Βενετίας Λουίτζι Μπρουγκνάρο, εκτιμά ότι για τα φαινόμενα αυτά, φταίει η κλιματική αλλαγή.

Η Βενετία, αγαπημένη σε όλο τον κόσμο για τα κανάλια, την αρχιτεκτονική και την τέχνη της, ζούσε πάντα σε μια εύθραυστη ισορροπία μεταξύ χαμηλής και υψηλής παλίρροιας, η οποία συνήθως δημιουργεί παραλλαγές περίπου 50 εκατοστών στη στάθμη της θάλασσας.

Οι πλημμύρες είναι ένας μόνιμος εχθρός της πόλης που χτίστηκε πάνω σε μια πλειάδα μικρών νησιών μέσα σε μια λιμνοθάλασσα αλμυρού νερού από τη βορειοανατολική ακτή της Ιταλίας, με κάθε νέα περίπτωση να καταστρέφει τα μεσαιωνικά και αναγεννησιακά παλάτια της.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου