Πέμπτη 4 Φεβρουαρίου 2021

ΟΜΙΛΙΑ Γ ΚΑΡΑΣΜΑΝΗ ΣΤΗΝ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ

ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΡΑΣΜΑΝΗΣ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ
✅ ΓΙΑ ΤΟ ΔΗΜΟΓΡΑΦΙΚΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ
✅ ΓΙΑ ΤΗ ΣΤΗΡΙΞΗ ΤΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΕΣΤΙΑΣΗΣ
✅ ΓΙΑ ΤΗ ΣΤΗΡΙΞΗ ΤΩΝ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΩΝ ΚΑΦΕΝΕΙΩΝ
✅ ΓΙΑ ΤΗ ΣΤΗΡΙΞΗ ΤΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΣΤΟ ΧΙΟΝΟΔΡΟΜΙΚΟ ΤΟΥ ΚΑΪΜΑΚΤΣΑΛΑΝ ΚΑΙ ΣΤΑ ΛΟΥΤΡΑ ΠΟΖΑΡ
✅ ΓΙΑ ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΣΤΟ ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑΚΟ ΤΩΝ ΠΕΡΙΟΧΩΝ ¨ΚΑΡΑΜΑΝ¨, ¨ΑΓΙΟΥ ΜΑΡΚΟΥ¨, ¨ΝΤΕΡΕ¨ ΣΤΗΝ ΕΔΕΣΣΑ
ΚΑΙ ¨ΦΙΛΙΠΠΑΚΟΥ¨, ¨ΚΑΨΑΛΗ¨ ΣΤΑ ΓΙΑΝΝΙΤΣΑ.
✅ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΛΥ ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΑΠΑΛΛΑΓΗ ΤΩΝ ΕΠΙΔΟΤΗΣΕΩΝ ΚΑΙ ΕΝΙΣΧΥΣΕΩΝ ΤΟΥ 2020 ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΙΣΦΟΡΑ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ
🔷 Σειρά σοβαρών ζητημάτων που απασχολούν και τον Νομό μας έθεσε ο Γιώργος Καρασμάνης με παρέμβασή του στη συνεδρίαση της Επιτροπής Οικονομικών της Βουλής επί του νομοσχεδίου για τη νέα απογραφή που ξεκινά φέτος και θα ολοκληρωθεί το 2024, και για τις ρυθμίσεις και τα μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων από τις επιπτώσεις της πανδημίας.
🟩 Ο πρώην Υπουργός επισήμανε ότι και η νέα απογραφή ασφαλώς θα αναδείξει το τεράστιο δημογραφικό πρόβλημα το οποίο, όπως ο ίδιος απέδειξε με χειροπιαστά στοιχεία, προσλαμβάνει δραματικές διαστάσεις στη χώρα μας. Αναφέρθηκε στα σημαντικά μέτρα που ήδη έχει πάρει η Κυβέρνηση (θέσπιση επιδόματος γέννησης 2000 ευρώ, αύξηση του αφορολόγητου κατά 1000 ευρώ για κάθε παιδί, αύξηση του ποσοστού των προσλήψεων στο δημόσιο μέσω ΑΣΕΠ για τρίτεκνους και πολύτεκνους), καθώς και στη σύσταση Υφυπουργείου για τη Δημογραφική Πολιτική και την Οικογένεια, εκφράζοντας την ελπίδα ότι μέσω αυτού θα παρθούν μέτρα ουσιαστικής στήριξης των τρίτεκνων και πολύτεκνων οικογενειών και θα δοθούν σοβαρά κίνητρα σε νέα ζευγάρια για περισσότερα παιδιά, πριν ¨εκραγεί¨ η ωρολογιακή βόμβα της πληθυσμιακής συρρίκνωσης στα θεμέλια του έθνους.
🟧 Χαρακτήρισε ως πολύ σημαντική την απαλλαγή από την εισφορά αλληλεγγύης των επιδοτήσεων και ενισχύσεων του 2020 που θα εισπραχθούν φέτος, δεδομένου μάλιστα ότι η προηγούμενη Κυβέρνηση είχε αυξήσει εξουθενωτικά αυτή την εισφορά από το 2,2% στο 10%!
🟨 Αναφέρθηκε στα ως τώρα κυβερνητικά μέτρα για τη στήριξη των κλάδων της οικονομίας που έχουν πληγεί από την πανδημία – πάντα, βέβαια, βάζοντας πάνω απ΄ όλα τον Άνθρωπο και την Υγεία. Στάθηκε ιδιαίτερα στο άρθρο 29 του νομοσχεδίου που παρέχει τη δυνατότητα ενίσχυσης με τη μορφή επιδότησης των παγίων δαπανών τους, σε επιχειρήσεις που ¨χτυπήθηκαν¨ από τα αναγκαία περιοριστικά μέτρα. Επειδή όμως, το συγκεκριμένο άρθρο δεν προσδιορίζει τις προϋποθέσεις για το ποιοι θα είναι δικαιούχοι αυτών των ενισχύσεων ούτε ποιες θα είναι οι επιλέξιμες πάγιες δαπάνες, και αυτό θα γίνει με Κοινή Υπουργική Απόφαση στη συνέχεια, ζήτησε από την ηγεσία του Υπουργείου να λάβει υπόψη όλες τις θέσεις και όλες τις προτάσεις που έχουν υποβληθεί από φορείς, και τις οποίες ο ίδιος ο Γιώργος Καρασμάνης έχει καταθέσει στη Βουλή μέσω του Κοινοβουλευτικού Ελέγχου. Τόνισε μάλιστα ότι αυτό πρέπει να προσεχθεί ιδιαίτερα, διότι όλες αυτές οι επιχειρήσεις – και ειδικότερα της εστίασης – έχουν σηκώσει και εξακολουθούν να σηκώνουν το μεγαλύτερο βάρος των συνεπειών της πανδημίας. Όπως τα ίδια προβλήματα αντιμετωπίζουν και επιχειρήσεις (μικρά ξενοδοχεία, ενοικιαζόμενα δωμάτια, ξενώνες, λιανεμπόριο, που λειτουργούν σε χιονοδρομικά κέντρα, σε ιαματικές πηγές κλπ). Αναφέρθηκε συγκεκριμένα σε επιχειρήσεις αυτής της κατηγορίας στο Καϊμακτσαλάν και στα Λουτρά Πόζαρ, που από πέρσι τον Μάρτη είναι κλειστές, χωρίς – στην συντριπτική πλειονότητα – να έχουν επωφεληθεί ούτε κατ΄ ελάχιστον από τα μέχρι σήμερα μέτρα. Αρκεί, όπως είπε, να επισημανθεί ότι από τις 120 επιχειρήσεις στο Καϊμακτσαλάν μόνον… δέκα πήραν επωφελήθηκαν από τα μέτρα, ενώ το ίδιο συμβαίνει και με τα ενοικιαζόμενα δωμάτια και ξενώνες στα Λουτρά Πόζαρ! Πρόσθεσε δε ότι, αυτές οι επιχειρήσεις όλο το χειμώνα λόγω των ακραίων θερμοκρασιών – (ακόμη και -7 ή και -10 βαθμούς), αναγκάζονται να καταναλώνουν συνεχώς πετρέλαιο για να μην καταστραφεί από τον παγετό το υδραυλικό τους σύστημα, και μάλιστα με πετρέλαιο κίνησης και όχι θέρμανσης, διότι θεωρούνται εμπορικές επιχειρήσεις! Γι’ αυτό, επανέλαβε με έμφαση, πρέπει να ληφθούν σοβαρά οι συγκεκριμένες συνθήκες και καταστάσεις στον προσδιορισμό των επιδοτήσεων στις πάγιες δαπάνες τους. Να γίνει εξειδικευμένο πρόγραμμα για τη στήριξη αυτών των επιχειρήσεων.
🟪 Όπως πρέπει να υπάρξει εξειδικευμένο πρόγραμμα και για τα παραδοσιακά καφενεία που κυριολεκτικά κρατάνε ζωντανά τα μικρά χωριά, αλλά δεν έχουν πάρει από τα κυβερνητικά μέτρα ούτε ένα ευρώ, διότι δεν πληρούν τις προϋποθέσεις ένταξης στα προγράμματα στήριξης. Και δεν είναι δυνατόν να τις πληρούν, αφού με δέκα και δεκαπέντε καφέδες την ημέρα τί… ¨εισόδημα¨ μπορούν να παρουσιάσουν;
🟢 Σε ό,τι αφορά το ¨ιδιοκτησιακό¨, ο Γιώργος Καρασμάνης εκτίμησε ότι το άρθρο 39 του νομοσχεδίου επιλύει εν μέρει τα προβλήματα στους Δήμους Λαυρεωτικής και Σαρωνικού, αλλά δεν συμπεριλαμβάνονται στο ίδιο άρθρο οι περιοχές ¨Καραμάν¨, ¨Αγίου Μάρκου¨ και ¨Ντερέ¨ στην Έδεσσα, καθώς και στα Γιαννιτσά τα στρατόπεδα ¨Φιλιππάκου¨ και ¨Καψάλη¨, όπου οι ιδιοκτήτες τα κατέχουν εδώ και δεκαετίες, έχουν χτίσει σπίτια, καταβάλουν ανελλιπώς κάθε είδους φόρο που τους αναλογεί αλλά τώρα, ενόψει του Κτηματολογίου, διεκδικούνται από το Δημόσιο!
🟠Αναφέρθηκε επίσης στα ανάλογα προβλήματα που αντιμετωπίζουν κάτοικοι του Γραμματικού – φλέγον ζήτημα με το οποίο έχει ασχοληθεί έντονα και πιεστικά τους τελευταίους μήνες ο πρώην Υπουργός – παραθέτοντας για ακόμη μια φορά όλα τα στοιχεία που πιστοποιούν πέρα πάσης αμφισβήτησης ότι γι' αυτό το αγρόκτημα δεν είναι δυνατόν να επικαλείται καμιά κυριότητα το Δημόσιο! Γι' αυτό και ζήτησε από την ηγεσία του Υπουργείου, η παράταση στην εξέταση των ενστάσεων που θα δοθεί στους Δήμους Λαυρεωτικής και Σαρωνικού, να ισχύσει και για όλες τις περιπτώσεις στην Πέλλα. Και μέσα στο προσχέδιο που θα παρουσιάσει εντός τριών μηνών, να συμπεριλάβει και τις παραπάνω περιοχές του Νομού μας, ώστε επιτέλους να δοθεί τέλος στην ιδιότυπη ομηρία αυτών των ανθρώπων

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου