Τρίτη 9 Φεβρουαρίου 2021

Διονύσης Σταμενίτης: «Τα Eλληνικά Πανεπιστήμια θα πάρουν τη θέση που τους αξίζει»

 

Ομιλία Διονύση Σταμενίτη στη συζήτηση επί του νομοσχεδίου του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων

Στη συζήτηση επί του νομοσχεδίου του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων για τα Πανεπιστήμια, που διεξάγεται στην Ολομέλεια της Βουλής, τοποθετήθηκε σήμερα (09.02.2021) ο Βουλευτής Πέλλας της Νέας Δημοκρατίας κ. Διονύσης Σταμενίτης.

Στην αρχή της τοποθέτησης του ο Βουλευτής τόνισε ότι: «Το σχέδιο νόμου υπηρετεί την πρόοδο

και την εξέλιξη της εκπαίδευσης και στοχεύει να  βάλει το Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα της χώρας μας στις ράγες του εκσυγχρονισμού. Αποτελεί ένα αποφασιστικό βήμα για το πέρασμα των Ελληνικών Πανεπιστημίων στην εποχή της νομιμότητας, της ασφάλειας και της ελευθερίας.  Και τέλος, επιχειρεί να μετατρέψει τους χώρους του Πανεπιστημίου σε αυτό που πραγματικά πρέπει να είναι, δηλαδή σε χώρους ελεύθερης διακίνησης ιδεών, ανάπτυξης της επιστήμης και προώθησης της έρευνας». 

Σχολιάζοντας το περιεχόμενο του νομοσχεδίου ο κ. Σταμενίτης στάθηκε στους τρείς βασικούς άξονες πάνω στους οποίους ξεδιπλώνονται οι μεταρρυθμίσεις που εισάγει το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων και αφορούν πρώτον, την εισαγωγή στα δημόσια Πανεπιστήμια. Δεύτερον, τη θέσπιση ανώτατου χρόνου φοίτησης και τρίτον, την ασφάλεια των Πανεπιστημίων, την προάσπιση της ακαδημαϊκής ελευθερίας, τη βελτίωση και τον εκσυγχρονισμό του ακαδημαϊκού Περιβάλλοντος.

 

Ασκώντας κριτική σε όσους αντιμάχονται τις μεταρρυθμίσεις στο χώρο της παιδείας ο Βουλευτής τόνισε: «Στην Ελλάδα η Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, ο ρόλος της, η θέση της στην κοινωνία, ο τρόπος λειτουργίας της αλλά και η εξέλιξη της για πολλά χρόνια υπήρξαν πεδίο ιδεολογικών συγκρούσεων. Τα «στρατόπεδα», γνωστά. Από τη μια οι δυνάμεις της προόδου, της ελεύθερης διακίνησης των ιδεών και των δημοκρατικών διαδικασιών. Και από την άλλη, οι δυνάμεις του σκοταδισμού και της οπισθοδρόμησης. Στα μεταπολιτευτικά χρόνια, υπήρξαν γενναίες προσπάθειες μεταρρύθμισης της δημόσιας Παιδείας και του Δημόσιου Πανεπιστημίου. Προσέκρουσαν δυστυχώς στο τείχος των ιδεοληψιών. Το ξέρουμε και τώρα ότι έχουμε απέναντι μας τους αιώνιους εχθρούς των μεταρρυθμίσεων. Αυτούς που βρίσκονται κάθε φορά απέναντι σε οποιαδήποτε προσπάθεια εκσυγχρονισμού και αναβάθμισης των Πανεπιστημίων μας. Όμως αυτή τη φορά η πορεία προς την πρόοδο δεν θα σταματήσει. Οι πολίτες, που στην πλειοψηφία τους στηρίζουν την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και τον Πρωθυπουργό Κυριακό Μητσοτάκη ζητούν από εμάς να μην σταματήσουμε. Τα ελληνικά Πανεπιστήμια θα πάρουν τη θέση που τους αξίζει».

 

Ολόκληρη την ομιλία του Βουλευτή μπορείτε να την παρακολουθήσετε εδώ:


Δ. Σταμενίτης _ Ομιλία νομοσχέδιο Παιδείας _ 09.02.2021 - YouTube

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου