Παρασκευή 26 Μαρτίου 2021

Διονύσης Σταμενίτης : Άμεσα οι διαδικασίες για κάλυψη των ζημιών από τον παγετό

Μαζί με την προϊσταμένη του Υποκαταστήματος ΕΛΓΑ Βέροιας κ. Μαρία Παππά και παραγωγούς από τη Δημοτική Ενότητα Κύρρου του Δήμου Πέλλας, οι Βουλευτές της ΝΔ Πέλλας επισκεφθήκαμε τα κτήματα της περιοχής, όπου διαπιστώσαμε ότι τα δένδρα έχουν επηρεαστεί σημαντικά από τις εξαιρετικά χαμηλές θερμοκρασίες των προηγούμενων ημερών.

Όπως μας πληροφόρησε η κ. Παππά, τις επόμενες ημέρες ο ΕΛΓΑ θα προχωρήσει σε αναγγελία ζημιών, για τις καλλιέργειες ροδακίνων, νεκταρινιών, δαμάσκηνων, και ακτινίδιων, οι οποίες βρίσκονται στο στάδιο της ανθοφορίας και συνεπώς καλύπτονται από τον κανονισμό του ΕΛΓΑ. Για τις εν λόγω καλλιέργειες άμεσα θα ακολουθηθούν όλες οι διαδικασίες που προβλέπει ο ΕΛΓΑ.

Από την πλευρά μου επικοινώνησα με τον Πρόεδρο του ΕΛΓΑ κ. Λυκουρέντζο, το Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τρόφιμων κ. Στρατάκο και το Γενικό Γραμματέα Οικονομικής Πολιτικής κ. Τριαντόπουλο, με σκοπό να τους ενημερώσω για την κατάσταση αλλά και να τους μεταφέρω τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί.

Ειδικότερα, στο πλαίσιο του νέου σχεδιασμού που στοχεύει στην κάλυψη των ζημιών που προκαλούνται σε παραγωγές από έντονες καιρικές συνθήκες (θεομηνίες, πλημμύρες, χαμηλές θερμοκρασίες κτλ.), ζήτησα να εξεταστεί το αίτημα για κήρυξη του συνόλου του Νομού Πέλλας σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, προκειμένου οι καλλιέργειες που επηρεάστηκαν από τον παγετό και οι οποίες δε βρίσκονται στο στάδιο της παραγωγής που καλύπτει ο ΕΛΓΑ, να μπορέσουν να αποζημιωθούν.
Στόχος της παρέμβασης μου είναι να εξασφαλιστεί ότι κανένα είδος φυτικού κεφαλαίου, και συνεπώς κανένας παραγωγός, δεν θα μείνει εκτός προγράμματος αποζημιώσεων αλλά και να εξασφαλιστούν τα χρήματα για να προχωρήσει ο ΕΛΓΑ στις αποζημιώσεις χωρίς καθυστέρηση.
Κατά τη διάρκεια των επόμενων ημερών θα πραγματοποιηθεί αυτοψία στο σύνολο των καλλιεργειών του Νομού Πέλλας προκειμένου να διαπιστωθεί το εύρος και το μέγεθος της ζημιάς που έχει προκληθεί σε όλα τα είδη και σε εν συνεχεία να προχωρήσουν οι παραπάνω διαδικασίες, ανάλογα με το στάδιο της παραγωγής που βρίσκεται κάθε καλλιέργεια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου