Παρασκευή 5 Μαρτίου 2021

Η θέση και η απάντηση της Δημάρχου Σκύδρας Κατερίνας Ιγνατιάδου στις επιστολές Δημοτικών Συμβούλων της Αντιπολίτευσης – Πρωτοφανές για την Αυτοδιοίκηση η καταγγελία για τη νομιμότητα των συνεδριάσεων - Ας μάθουν πρώτα τον σωστό τίτλο του βιβλίου του Έριχ Φρομ

Με αφορμή τις τελευταίες ανακοινώσεις Δημοτικών Συμβούλων της Αντιπολίτευσης οι οποίες δημοσιεύθηκαν πρόσφατα σε μέσα ενημέρωσης, ας μου επιτραπεί να δηλώσω, να επισημάνω και να υπενθυμίσω τα παρακάτω:

Συνεχίζουν ν΄αυτοαναιρούνται και ν΄αυτοδιαψεύδονται οι επτά Δημοτικοί Σύμβουλοι της Αντιπολίτευσης. Διότι κανείς δεν μπορεί να ξεχάσει και να παραβλέψει ότι όπως τελικά προέκυψε κι αποδείχθηκε οι εν λόγω Σύμβουλοι πήγαν «περίπατο»

ή μάλλον επέλεξαν να το βάλουν στα πόδια αντί να συμμετάσχουν στην ειδική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της 31/1/2021που αφορούσε τον Απολογισμό των πεπραγμένων της Δημοτικής Αρχής του έτους 2019.

Στο τελευταίο κείμενο της επιστολής - ανακοίνωσης που απέστειλαν στα μέσα ενημέρωσης και που έχει τίτλο « Είμαστε εδώ! ΄Ο,τι είναι νόμιμο δεν είναι πάντα και πολιτικά ηθικό!» δεν αναφέρουν τίποτε το καινούργιο σε σχέση με τα όσα έχουν δηλώσει μέχρι τώρα. Το έδωσαν όμως στη δημοσιότητα ίσως για να το ξαναδιαβάσουν οι ίδιοι τους για να πειστούν και για να δικαιολογήσουν ή για να δικαιολογηθούν για την απαράδεκτη στάση τους.

Το οξύμωρο είναι ότι ενώ απείχαν από συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου του έτους 2020 με το πρόσχημα ότι δεν συμμετέχουν σ΄αυτές επειδή πραγματοποιούνται με περιφορά και δήθεν δεν μπορούσαν να διατυπώσουν τις απόψεις τους και ν΄ακουστούν, όμως, το ίδιο έπραξαν και στην ειδική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου όπου μπορούσαν στη συνεδρίαση αυτή, που πραγματοποιήθηκε με τηλεδιάσκεψη, να συμμετάσχουν και να καταθέσουν τις απόψεις τους για όλα τα θέματα, αντί να μοιρολογούν, να διυλίζουν τον κώνωπα,

ν΄αφήνουν την ουσία κι απλά να θέλουν να δημιουργούν εντυπώσεις. Μάλιστα η Δημοτική Σύμβουλος Μάγδα Παπαδοπούλου απουσίαζε κι από τη συνεδρίαση που προηγήθηκε του απολογισμού και πραγματοποιήθηκε με τηλεδιάσκεψη.

Έλαμψαν, λοιπόν, οι επτά Δημοτικοί Σύμβουλοι με την απουσία τους από την ειδική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου που είχε ξεχωριστή σημασία γι΄αυτό και είχε το χαρακτηρισμό της «ειδικής».

Είναι προφανές ότι, ενώ η ειδική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου για τον απολογισμό των πεπραγμένων της Δημοτικής Αρχής θα πραγματοποιούνταν ούτως ή άλλως, απλά η ημερομηνία διεξαγωγής της μεταφέρθηκε σε μεταγενέστερη ημερομηνία από την αρχικά ορισθείσα το 2020, λόγω της πανδημικής κρίσης, οι συγκεκριμένοι Δημοτικοί Σύμβουλοι αναζητούσαν τρόπους για ν΄απέχουν από τη συνεδρίαση. Κι ο λόγος είναι επίσης προφανής και δεν είναι άλλος από την ανεπάρκεια και την αδυναμία τους να αρθρώσουν και να ορθώσουν ορθό, παραγωγικό λόγο προσαρμοζόμενοι κι ασκώντας το ρόλο για τον οποίο τους εξέλεξαν και τους όρισαν οι συμπολίτες μας. Δεν άντεχαν να δουν και ν΄ακούσουν για το έργο της Δημοτικής Αρχής. Το χρόνο που διέθεσαν για να συνεννοηθούν, για να συντάξουν το κείμενο για να δικαιολογήσουν τη στάση και την απουσία τους θα μπορούσαν κάλλιστα να τον διαθέσουν ώστε να προετοιμαστούν για την ειδική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου κι όχι ν΄απέχουν εσκεμμένα και θεατρικά. Ακόμη και στο κείμενο της δικαιολόγησης της αδικαιολόγητης αποχής τους θα μπορούσαν να γράψουν, εν συντομία ίσως, κάποιες θέσεις, κρίσεις ή προτάσεις τους. Δυστυχώς όμως, αφωνία.

Κατά το μεγαλύτερο μέρος και διάστημα της μέχρι τώρα παρουσίας της στο Δημοτικό Συμβούλιο η συγκεκριμένη ομάδα της αντιπολίτευσης ενδιαφέρεται για την κάθε μορφής αυτάρεσκη προβολή της, χωρίς κανενός είδους προτάσεις, χωρίς ουσιαστικό λόγο κι επιχειρήματα παρά μόνον καταπιάνεται κι επιδίδεται σε κινήσεις εντυπωσιασμού και προσωπικής προβολής και γενικά κινήσεις κενές περιεχομένου, αναζητώντας και βρίσκοντας και κάποιους πρόθυμους κι έτοιμους καλοθελητές για να τις αναδείξουν.

Η κακοπιστία και η σκοπιμότητά τους ξεπέρασε κάθε όριο αφού έφτασαν σε σημείο να κακοχαρακτηρίζουν, να καταγγέλλουν και να συκοφαντούν τη Δημοτική Αρχή και τελευταία να βάλλουν εσκεμμένα κατά του Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου και του Προέδρου της Δ.Ε.Υ.Α.Σ. Μάλιστα, έπραξαν και το εξής που θα μείνει στην ιστορία της αυτοδιοίκησης: μας κατήγγειλαν στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση επειδή εφαρμόζουμε το νόμο!! Έχει υπάρξει ποτέ καταγγελία για την εφαρμογή του νόμου; πόση ανοχή και μεγαλοψυχία να

δείξουμε στην ασχετοσύνη τους και στην καταχρηστική τακτική τους; ποιος ιθύνων νους σκέφθηκε να συντάξει και να υπογράψουν οι επτά Δημοτικοί Σύμβουλοι την καταγγελία για την τήρηση της νομιμότητας; γνωρίζουν τις συνέπειες της αβάσιμης αναφοράς στην αρχή; ιδέα δεν έχουν…Τι έπραξε η Αποκεντρωμένη Διοίκηση μετά την καταγγελία τους; ποια απάντησε έδωσε; γιατί δεν τη δημοσιεύουν αυτοί που θέλουν δήθεν κι επιδιώκουν την ενημέρωση των συνδημοτών μας; Με βάση την απάντηση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης η καταγγελία τους κρίθηκε αβάσιμη. Γιατί, λοιπόν, το αποκρύπτουν και δεν ενημερώνουν τους συμπολίτες μας για τη συγκεκριμένη εξέλιξη της υπόθεσης; Όσον αφορά τους προαναφερόμενους Προέδρους, ούτε ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, βεβαίως, ούτε ο Πρόεδρος της Δ.Ε.Υ.Α.Σ. έχουν την ανάγκη της υπεράσπισης, διότι μπορούν κι έχουν αποδείξει ότι μπορούν να το πράξουν μόνοι τους. Ωστόσο οι ενέργειες αυτές που ενορχρηστρώνονται σε βάρος τους είναι απαράδεκτες και καταδικαστέες. Ας πάψουν, λοιπόν, κάποιοι να παίζουν το παιχνίδι της πολιτικής ανεντιμότητας κι ας σεβαστούν την επιτυχημένη πολιτική, επαγγελματική και προσωπική διαδρομή και πορεία καθενός, εκτός κι αν είναι τελικά αυτό που τους ενοχλεί. Κι ας σεβαστούν, επίσης κι επιτέλους την ετυμηγορία των συμπολιτών μας που επέλεξε κι εμπιστεύθηκε με ευρεία πλειοψηφία την παράταξη και τον συνδυασμό μας και συνεχίζει να διατηρεί μαζί του άρρηκτους δεσμούς.

Αυτό που επιχειρούν οι συγκεκριμένοι Δημοτικοί Σύμβουλοι, δηλ. η συσχέτιση των διά περιφοράς συνεδριάσεων με το «νόμιμο και ηθικό» είναι παντελώς άτοπη κι άσχετη. Δεν τίθεται συζήτηση για τη διάσταση μεταξύ νόμιμου και ηθικού, διότι δεν είναι θέμα ηθικής πολιτικής συμπεριφοράς, αλλά απλά, ξεκάθαρα και μόνο θέμα νομιμότητας, δηλ. εφαρμογής και υπακοής στο νόμο χωρίς να θίγεται ο χαρακτήρας ή υπόληψη κανενός ή να προσβάλλονται γενικότερα τα πολιτικά ήθη και η κοινωνία. Άλλωστε η ίδια η αντιπολίτευση των συγκεκριμένων Δημοτικών Συμβούλων έχει αυτοκαταλυθεί κι αυτοκαταργηθεί με τη στάσης της.

Δυστυχώς για τους συγκεκριμένους Δημοτικούς Συμβούλους τ΄όποιο παραλήρημά τους που το ονοματίζουν «αντιπολίτευση», ούτε με «εκνευρίζει» ούτε με «ξεβολεύει», όπως ισχυρίζονται, διότι μάλλον το αντίθετο συμβαίνει. Συμπερασματικά κι απλά λοιπόν: Όταν οι αγαπητές κι αγαπητοί Δημοτικοί Σύμβουλοι της Αντιπολίτευσης απουσιάζουν από μια σημαντική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, τότε όλα τ΄άλλα ακούγονται μάλλον κωμικοτραγικά, παράτονα και παράδοξα. Κι ο τίτλος του κειμένου τους «είμαστε εδώ» δυστυχώς γι΄αυτούς οι πράξεις τους φανερώνουν και προδίδουν τη θέσης τους ότι στην

πραγματικότητα δεν είναι εδώ, αλλά «είναι αλλού», στο δικό τους μικρόκοσμο. Τα ποσοστά και οι αριθμοί που αντιστοιχούν στους συμπολίτες μας στα οποία με τόση απαξία, υποτίμηση και περιφρόνηση αναφέρονται είναι για εμάς η λαϊκή βούληση, η δημοκρατική έκφραση των συμπολιτών μας και γνωρίζουμε να τις αναγνωρίζουμε, να τις τιμούμε και να τις σεβόμαστε.

Οι επιστολές - ανακοινώσεις των Δημοτικών Συμβούλων της Αντιπολίτευσης θυμίζουν τη λαϊκή παροιμία «όποιος δεν θέλει να ζυμώσει δέκα μέρες κοσκινίζει». Οι μύχιοι και φανεροί πόθοι τους για προβολή, δύναμη κι εξουσία αφορούν αυτούς αποκλειστικά και μόνον. Είναι καθαρά ένας αντικατοπτρισμός, μια αντανάκλαση των δικών τους ατομικών επιθυμιών και φιλοδοξιών. Εμάς δεν μας ενδιαφέρουν και δεν μας αγγίζουν. Ας σημειωθεί ότι το γραπτό απόσπασμα του Γερμανού επιστήμονα Έριχ Φρομ που επικαλούνται είναι από το βιβλίο του τ΄οποίο έχει τον ορθό τίτλο «Ο Φόβος Μπροστά στην Ελευθερία» κι όχι όπως λανθασμένα αναγράφεται στην επιστολή των επτά Δημοτικών Συμβούλων «Ο φόβος μπροστά στην αλήθεια». Ας μάθουν πρώτα τον σωστό τίτλο του βιβλίου (και σ΄αυτό κάνουν λάθος;) και μετά ας αναφέρουν αποσπάσματα που τους ταιριάζουν απόλυτα.

Η στάση και η συμπεριφορά η δική μας ήταν και είναι ξεκάθαρη κι αυτό είναι το σίγουρο κι αυτό πραγματικά έχει σημασία για τις συνδημότισσες και τους συνδημότες μας που τους ενδιαφέρει η επίλυση των προβλημάτων του τόπου, η παραγωγή αξιόπιστου κι αποτελεσματικού συλλογικού έργου, η ανάπτυξη και η προαγωγή της κοινωνίας μας: Υπηρετούμε τις συμπολίτισσες και τους συμπολίτες μας, υπηρετούμε την κοινωνία χωρίς φόβο και πάθος και χωρίς μανία κι εμμονή για την καρέκλα και την εξουσία. Άλλοι διακατέχονται από τέτοιους πόθους, επιθυμίες και σκέψεις που τις αποδίδουν σ΄άλλους. Δυστυχώς, εάν κάποιοι απλά βλέπουν και παρακολουθούν μόνον τις αγωνίες και τους προβληματισμούς των συνανθρώπων μας, εμείς, ευτυχώς, προχωράμε σε πράξεις, σε αγώνες, σε διεκδικήσεις, σε λύσεις, στην ανάδειξη και στην υποστήριξη με συνέργειες όλων των υγειών δυνάμεων του τόπου μας, σ΄όλους τους τομείς. Εκπέμπουμε μηνύματα και πράξεις αισιοδοξίας, ελπίδας κι ανατροπής των αντιξοοτήτων και δυσκολιών, καλλιεργούμε την ενότητα, την ομοψυχία, την αλληλεγγύη, τη συνεργασία, την προσφορά και τον εθελοντισμό, την ισόρροπη ανθρώπινη ανάπτυξη ως συνιστώσες μιας υγιούς, προοδευτικής, σύγχρονης κοινωνίας.

Η Δήμαρχος Σκύδρας

Κατερίνα Ιγνατιάδου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου