Δευτέρα 8 Μαρτίου 2021

Αντώνης Ρυσάφης : ΟΣΟ ΚΑΙ ΝΑ ΚΡΥΒΕΣΤΕ Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΘΑ ΛΑΜΨΕΙ


Όταν το 2010 μπαίναμε στα μνημόνια, μάθαμε ότι πρωταθλητές στις ατασθαλίες ήταν οι Δήμοι. Γι αυτό και περικόπηκε το 60% των επιχορηγήσεων προς αυτούς, και επιβλήθηκαν αυστηρότεροι ελεγκτικοί μηχανισμοί για τα οικονομικά των Δήμων. Επίτροποι, ελεγκτές νομιμότητας, ελεγκτικά συνέδρια, παρατηρητήρια και επιθεωρητές δημόσιας διοίκησης προσπάθησαν να περιορίσουν αυτή την διασπάθιση του δημόσιου χρήματος. Σε μεγάλο βαθμό το πέτυχαν. 

Μεγάλη παράλειψη ήταν που στους ελεγκτικούς μηχανισμούς δεν συμπεριλήφθηκαν και όλες οι εταιρίες στις οποίες συμμετέχουν οι Δήμοι. 
Μια απ’ αυτές της εταιρείες είναι και η Τουριστική ΑΕ του Δήμου Έδεσσας, που πέραν των άλλων, διαχειριζόταν και το κέντρο των καταρρακτών. Δημιουργήθηκε το 2009 και με επιλογή της Διοίκησης Γιάννου λύθηκε και τέθηκε σε εκκαθάριση το 2015. 
Πρόεδροί της διετέλεσαν οι κύριοι Τσεπκεντζής, Πριβαρτιτσάνης, Γιώγας και Γιάννου. Στα έξι χρόνια λειτουργίας, και ελλείψει επιτρόπων και ελεγκτών, εμφανίζει ζημίες  εκατομμυρίων Ευρώ. 
Για τα χρέη προς ΙΚΑ και εφορία σε μια ανώνυμη εταιρία, υπεύθυνοι είναι και προσωπικά ο Πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος αυτής.  Ποτέ οι μέτοχοι.
Τον Ιούνιο του 2015, προκειμένου να απαλλαγούν οι Πρόεδροι από τις ευθύνες τους, με μια μνημειώδη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, με την οποία η παράταξή μας ήταν απολύτως αντίθετη και την καταψήφισε, μεταφέρονται τα χρέη στον Δήμο και στις πλάτες των δημοτών.  Ο Δήμος Έδεσσας αναλαμβάνει να πληρώσει χρέη της εταιρίας «Τουριστική Έδεσσας Α.Ε.» εκατομμυρίων ευρώ, τα οποία ακόμη και σήμερα πληρώνονται. 
Και σαν να μην έφτανε αυτό, συνεχίζουν την εκκαθάριση με «παράλληλη λειτουργία»!!! Τι σημαίνει αυτό σε απλά ελληνικά; Ότι “το μαγαζί” τελικά δεν κλείνει. Συνεχίζει να δουλεύει κανονικά, χωρίς όμως τον κίνδυνο των παρελθόντων χρεών για τους προέδρους. 
Ο Δήμαρχος κος Γιάννου, προσωπικά διορίζει τους εκκαθαριστές. Και από την αρχή της εκκαθάρισης κυριαρχεί η αδιαφάνεια και η έλλειψη κάθε ελέγχου. 
Στην πραγματικότητα το κέντρο καταρρακτών δούλευε υπό την αιγίδα του Δήμου, και με ανθρώπους της διοίκησης Γιάννου μέχρι τον Οκτώβριο του 2018. Γι αυτά τα τρεισήμισι χρόνια λειτουργίας μιας δημόσιας επιχείρησης που εκμεταλλευόταν δημόσια περιουσία, ο κος Γιάννου δεν αισθάνεται την ανάγκη να δώσει αναφορά σε κανέναν. Επί χρόνια, όσο επιτακτικά και να ζητούσαμε ενημέρωση, ο σκοταδισμός και η άρνηση κυριαρχούσε. Ακόμη και τώρα, δυόμισι χρόνια αφότου τελείωσε και η «παράλληλη λειτουργία», ο λαλίστατος κατά τ’ άλλα Δήμαρχος μας, δεν δίνει στη δημοσιότητα τα στοιχεία  διαχείρισης των ετών αυτών, που γνωρίζει ή που σε κάθε περίπτωση όφειλε να γνωρίζει. 
Η εικόνα του Δημάρχου στο προχθεσινό δημοτικό συμβούλιο, που συγκλήθηκε αναγκαστικά μετά από πρωτοβουλία της παράταξής μας, ήταν απλά τραγική. Επέλεξε να μην πει λέξη. Ο πρόεδρος του Δ.Σ. κος Γκιούρος, ευθύς εξ αρχής ζήτησε να αναβληθεί το θέμα. Γενικά και αόριστα. 
Ακολουθώντας την προσφιλή του τακτική εδώ και έξι χρόνια, να μην ενημερώνει το Δημοτικό Συμβούλιο για την πολύκροτη πλέον υπόθεση της εκκαθάρισης της« Τουριστικής Α.Ε.», και να καλύπτει τους εκκαθαριστές αλλά και να καλύπτεται πίσω από αυτούς, ο Δήμαρχος αρνήθηκε να δεχτεί την πρότασή μας να συζητηθεί το  θέμα και να δώσει  κατ’ αρχήν απαντήσεις ο ίδιος στα ερωτήματά μας και στην συνέχεια και σε εφαρμογή του κανονισμού, να διακοπεί η συζήτηση και να επαναληφθεί στις 17/3/2021. Και αυτό για να μην «σέρνεται» το θέμα και είμαστε έρμαια της βούλησης του Δημάρχου και των εκκαθαριστών. Ο λόγος της αναβολής, όπως είπε, ήταν  να δώσει στους εκκαθαριστές τον χρόνο να προετοιμαστούν για  να παρουσιάσουν  τα οικονομικά στοιχεία και το επιβεβαίωσε γιατί επικοινώνησε με τους λογιστές τους. Δηλαδή ενώ ο κ. Γιάννου έχει πλήρη επικοινωνία με τους εκκαθαριστές και τους λογιστές τους, εμείς πρέπει να περιμένουμε πότε θα ετοιμαστούν για να συζητήσουν το θέμα στο δημοτικό συμβούλιο. Φαίνεται ότι τα έξι χρόνια ήταν λίγα.  Προφάσεις εν αμαρτίαις !!!
Και την προσπάθεια της παράταξης του Δημάρχου να μην συζητηθεί το θέμα και να αναβληθεί με το πρόσχημα της μη εμφάνισης των εκκαθαριστών την καταλαβαίνουμε.  Δεν «καταλαβαίνουμε» όμως την συμπόρευση στην απόφαση αυτή των υπολοίπων συμβούλων που τάχθηκαν με την πρόταση αυτή και δεν δέχθηκαν την δική μας πρόταση. 
Όσο και να προσπαθούν να κουκουλώσουν το συγκεκριμένο θέμα, στην συνείδηση του κόσμου η «εκκαθάριση έχει ήδη γίνει». Και όσο αναβάλλεται το θέμα, τόσο ενισχύεται η αρχική εικόνα ότι προσπαθούν να κρύψουν όσα έχουν συμβεί.   
Όσο και να το αποφεύγουν, η ώρα της αλήθειας θα έρθει.  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου