Παρασκευή 5 Μαρτίου 2021

Γεώργιος Καρασμάνης : ΠΑΡΑΘΥΡΟ ΑΙΣΙΟΔΟΞΙΑΣ ΓΙΑ ΤΑ ΔΥΟ ΜΕΓΑΛΑ ΕΡΓΑ ΣΤΟΝ ΝΟΜΟ ΜΑΣ ΑΠO ΤΟ ΝΕΟ ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ»

✅Φρένο σε χρόνιες παθογένειες, στην φαυλότητα, στις άθλιες μεθοδεύσεις και στις σκόπιμες ¨αναβολές επί αναβολών¨ και παρατάσεων βάζει – επιτέλους – το κυβερνητικό νομοθέτημα για τον εκσυγχρονισμό του πλέγματος προκηρύξεων, αναθέσεων, συμβάσεων και κατασκευής των δημόσιων έργων, τόνισε ο Γιώργος Καρασμάνης με την ομιλία του στην Ολομέλεια της Βουλής κατά τη συζήτηση επί του Νομοσχεδίου.
✅Στα ιδιαιτέρως θετικά σημεία των Νομοθετήματος, ο πρώην Υπουργός υπογράμμισε ότι, το νέο σύστημα ¨μελέτης – κατασκευής¨ επιταχύνει τις διαδικασίες ωρίμανσης των έργων, και καθιστά τον εργολάβο συνυπεύθυνο μέχρι την ολοκλήρωση των μελετών ώστε η κατασκευή του έργου να ξεκινά χωρίς χρονοτριβές.
Μάλιστα, ως κραυγαλέα παραδείγματα, ο πρώην Υπουργός, έφερε τα δύο μεγάλα έργα στο Νομό μας:
🔷τον οδικό άξονα Χαλκηδόνας – Γιαννιτσών – Έδεσσας και
🔶το Φράγμα Αλμωπαίου που, επί δεκαπενταετία τώρα έχουν εμπλακεί στα ¨γρανάζια¨ αυτού του φαύλου μέχρι σήμερα συστήματος ενώ με το νέο σύστημα θα είχαν ήδη προ πολλού ολοκληρωθεί και παραδοθεί.
📍Διατύπωσε δε την αισιοδοξία του, ότι με αυτήν την κυβερνητική νομοθετική παρέμβαση, και τα δύο έργα θα μπουν σε τροχιά υλοποίησης – με δεδομένο μάλιστα ότι ο ίδιος ο Πρωθυπουργός έχει χαρακτηρίσει τον οδικό μας άξονα ως «πρώτη προτεραιότητα»!
❗❗Ακόμη, ο Γιώργος Καρασμάνης:
🔵Εκτίμησε το νομοθέτημα ως επενδυτικό και αναπτυξιακό, που θα συμβάλλει καθοριστικά στην τόνωση της οικονομίας – τόσο με την εκτέλεση μεγάλων έργων υποδομών, όσο και με τη δημιουργία πολλών νέων θέσεων εργασίας.
🟡Χαρακτήρισε ως ιδιαίτερα θετική την παράταση μέχρι το τέλος του 2023 των δημοσιεύσεων από τον Περιφερειακό και Τοπικό Τύπο των προκηρύξεων για συμβάσεις, προμήθειες, έργων κλπ, θέμα για το οποίο ο πρώην Υπουργός έδωσε μάχη στις Επιτροπές της Βουλής.
🟢Υπογράμμισε ως πολύ σημαντικό το ότι, στους ελεγκτές μηχανικούς θα συμπεριλαμβάνονται στο εξής και γεωτεχνικοί (γεωπόνοι, γεωλόγοι, δασολόγοι…) όπως επίσης θα συμμετέχουν και στις επιτροπές παραλαβής των έργων – πρόταση την οποία επίσης υποστήριξε ένθερμα ο Γιώργος Καρασμάνης στις Επιτροπές της Βουλής, καταδεικνύοντας την αναγκαιότητά τους με στοιχεία και παραδείγματα.
🟣Επικρότησε την καθιέρωση του θεσμού της επίβλεψης μελετών και έργων στους υποστελεχωμένους Δήμους και άλλους φορείς, από ιδιώτες μηχανικούς με απόλυτα διαφανή κριτήρια επιλογής – τονίζοντας ότι υπάρχουν ιδιαίτερα αξιόλογοι επιστήμονες του κλάδου στην αγορά και στην κοινωνία, που μπορούν να ανταποκριθούν με τον καλύτερο τρόπο στα καθήκοντά τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου