Δευτέρα 29 Μαρτίου 2021

Ιορδάνης Τζαμτζής : Να γίνουν άμεσα δηλώσεις ζημιάς από τους παραγωγούς»

 «Πολύ μεγάλες ζημιές στην παραγωγή των ροδάκινων, νεκταρινιών και άλλων πυρηνόκαρπων της Περιφερειακής Ενότητας Πέλλας, λόγω παγετού.

Επικοινωνία με τον Πρόεδρο του ΕΛΓΑ κ. Ανδρέα Λυκουρέντζο και τον ιδιαίτερο γραμματέα του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

κ. Σπήλιο Λιβανό, είχε ο Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας κ. Ιορδάνης Τζαμτζής, για τις ζημιές που προκάλεσε στους παραγωγούς της Πέλλας ο παγετός.

Στην επικοινωνία του με τον Πρόεδρο του ΕΛΓΑ, ο Αντιπεριφερειάρχης ζήτησε να προχωρήσει ο ΕΛΓΑ σε αναγγελία ζημιών στα ροδάκινα, τα νεκταρίνια και τα άλλα πυρηνόκαρπα, τονίζοντας, ότι το καρπίδιο «μαύρισε επειδή κάηκε» από τον τελευταίο παγετό και πλέον με την ηλιοφάνεια αυτό φαίνεται.

Την ίδια ενημέρωση έκανε και στον γραμματέα  του Υπουργού κ. Κωστακόπουλο μετά από τηλεφώνημα του προς τον κ. Τζαμτζή, για να ενημερωθεί ο Υπουργός για τις ζημιές από τον παγετό.

Ο κ. Τζαμτζής ενημέρωσε ακόμη, την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και τον αρμόδιο Αντιπεριφερειάρχη Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Σωτήρη Μπάτο.

Ακόμη, σε συνεργασία με την ΔΑΟΚ Πέλλας, ο κ. Τζαμτζής έστειλε σχετική επιστολή στον Πρόεδρο του ΕΛΓΑ, τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, στον Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας κ. Τζιτζικώστα και  στον Αντιπεριφερειάρχη Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Σωτήρη Μπάτο.

Στην επιστολή του ο κ. Τζαμτζής ανέφερε:

 

Αξιότιμε κ. Πρόεδρε,

Δυστυχώς για ακόμη μία φορά γινόμαστε μάρτυρες αντίξοων καιρικών συνθηκών οι οποίες από το ξεκίνημα κιόλας της καλλιεργητικής περιόδου, προκαλούν έντονη ανησυχία στους δενδροκαλλιεργητές της Περιφερειακής Ενότητας Πέλλας.

Συγκεκριμένα, εκτός από τις ζημιές που διαπιστώθηκαν νωρίτερα λόγω παγετού στα βερίκοκα,  προκλήθηκαν και νέες, καθώς το τελευταίο τριήμερο 24/3, 25/03 και 26/03, καταγράφηκαν στα ημιορεινά και ιδιαίτερα στα πεδινά, πολύ χαμηλές θερμοκρασίες, οι οποίες άγγιξαν τους -4oC, γεγονός που προκάλεσε πολύ σημαντικές ζημιές στην παραγωγή των ροδάκινων, (συμπύρηνων και επιτραπέζιων),  και νεκταρινιών, βερίκοκων και άλλων πυρηνόκαρπων, βρίσκοντάς τα,  μετά την  ολοκλήρωση της καρπόδεσης και την δημιουργία του καρπού.

Με δεδομένο ότι κλιμάκια γεωπόνων των υπηρεσιών του ΕΛΓΑ επισκέπτεται τις πληγείσες περιοχές, παρακαλούμε για τη συνεργασία σας, ώστε να ενταχθούν όλες οι πληττόμενες καλλιέργειες σε καθεστώς δήλωσης ζημιάς παγετού.

Με εκτίμηση,

Ο Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας

 

                                                     Ιορδάνης Τζαμτζής

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου