Τετάρτη 10 Μαρτίου 2021

Το ιδιοκτησιακό της λίμνης Βεγορίτιδας και οι ενέργειες της ΠΕ Πέλλας για τις φωτιές στη λίμνη

 Η λίμνη Βεγορίτιδα είναι μία από της σημαντικότερες λίμνες της χώρας, με χρόνια και σημαντικά προβλήματα, που συμβάλλουν στην υποβάθμιση της.

Σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία, αποτελεί ιδιοκτησία του Υπουργείου Οικονομικών και την διαχειρίζεται η Κτηματική Εταιρία του Δημοσίου.

Το γεγονός ότι η Περιφερειακή Ενότητα Πέλλας

, δεν έχει καμία αρμοδιότητα, αποτελεί σημαντικό εμπόδιο στην προσπάθεια που καταβάλει η Π.Ε. Πέλλας, για την οικο-ανάπτυξη της λίμνης και της ευρύτερης περιοχής με κατάλληλα έργα και υποδομές. 

 

Πρόσφατα άλλωστε ο Αντιπεριφερειάρχη Πέλλας κ. Τζαμτζής, σε συνάντηση με φορείς από την περιοχή της Βεγορίτιδας, (στη συνάντηση παραβρέθηκαν οι Πρόεδροι των δύο (2) Ναυτικών Ομιλών, ο Πρόεδρος της Τ.Κ. Αρνισσας, ο Πρόεδρος και μέλη του Συλλόγου Προστασίας της Βεγορίτιδας, εκπρόσωποι του Δήμου Έδεσσας και στελέχη των υπηρεσιών της Π.Ε. Πέλλας), που πραγματοποιήθηκε στο Διοικητήριο Έδεσσας στις 7-10-2020, άκουσε τα αιτήματα τους και ζήτησε προτάσεις ώστε, στο πλαίσιο των  αρμοδιοτήτων του, να συμβάλει στην υλοποίηση τους.

 

Οι φωτιές που ασυνείδητοι βάζουν στη λίμνη Βεγορίτιδα, αποτελεί ένα σοβαρό οικολογικό έγκλημα. Προφανώς, ο στόχος των ενεργειών αυτών είναι να καταπατηθούν εκτάσεις από την υποχώρηση των νερών της λίμνης.

Πολλές φορές, κατά το παρελθόν, το Τμήμα Πολιτικής Γης της ΠΕ Πέλλας, με επιτόπιους ελέγχους μετά από ανώνυμες καταγγελίες πολιτών ασχολήθηκε με το θέμα. Όμως, παρά το γεγονός ότι έχουν αναζητηθεί κατ΄ επανάληψη τα στοιχεία των καταπατητών, ώστε η Υπηρεσία να προχωρήσει σε Διοικητικές αποβολές, αλλά και στην επιβολή προστίμων, αυτό δεν κατέστη δυνατόν.

 

Παρόλα αυτά, σχετικά πρόσφατα και καθώς οι καταπατητές έχουν αποθρασυνθεί, έγινε επώνυμη καταγγελία και οι Υπηρεσίες της ΠΕ Πέλλας προχώρησαν άμεσα σε επιτόπια αυτοψία στις 6-10-2020. Η υπόθεση διαβιβάστηκε στις 19-10-2020 στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας–Θράκης, με τα στοιχεία των καταπατητών και αναμένονται οι σχετικές αποφάσεις.

 

Θεωρούμε σκόπιμο εν συντομία, να κάνουμε αναφορά στις αποκαλυφθείσες εκτάσεις της λίμνης, που δόθηκαν με προσωρινή διανομή το 1996, ώστε να φυτευτούν ετήσιες καλλιέργειες. Αντί όμως για ετήσιες καλλιέργειες μεγάλο μέρος αυτών φυτεύτηκε με πολυετείς φυτείες δέντρων (παλμέτες κ.α.).

Το 1999 οι εκτάσεις με απόφαση του Υπουργείου Οικονομικών, διατέθηκαν στο Υπουργείο Γεωργίας για αποκατάσταση ακτημόνων καλλιεργητών. 

Με έγγραφο του Τμήματος Πολιτικής Γης Πέλλας, το 2002 οι κάτοικοι των Τ.Κ. Άρνισσας και Περαίας ενημερώθηκαν να εγκαταλείψουν της αποκαλυφθείσες εκτάσεις της λίμνης Βεγορίτιδας, διότι θα ακολουθούσε η διαδικασία της διοικητικής αποβολής.

Το 2003 το Υπουργείο Γεωργίας, με απόφαση του, διέθεσε 3.387 στρέμματα για αποκατάσταση ακτημόνων καλλιεργητών των Τ.Κ. Άρνισσας και Περαίας.

Την ίδια χρονιά ψηφίστηκε ο Ν. 3147/2003, που έδινε την δυνατότητα εξαγοράς κατεχόμενων εκτάσεων, διαδικασία που δεν ολοκληρώθηκε, παρά το γεγονός ότι το Τμήμα Πολιτικής Γης Πέλλας είχε ήδη ολοκληρώσει τις χρονοβόρες διαδικασίες για το αγρόκτημα της Περαίας, καθώς η Κτηματική Εταιρία του Δημοσίου, με το αριθ. πρ. 2064/1148/16-3-2011 έγγραφο της, ζήτησε να μην προχωρήσει σε καμία παραχώρηση δημόσιας γης, καθώς θα προωθούσε άμεσα διεθνή διαγωνισμό, μαζί με το χιονοδρομικό κέντρο Βόρας.

 

Σχετικά με «τσιμεντώσεις και παλμέτες δεντροκαλλιεργειών που βρίσκονται μέσα στο νερό εδώ και πολλά χρόνια», σύμφωνα με την επιστολή του Προέδρου του τοπικού συμβουλίου Αρνισσας κ. Παπαγιαννίδη, οι Υπηρεσίες της ΠΕ Πέλλας δεν έχουν καμία αρμοδιότητα, καθώς αυτές βρίσκονται εντός της Λίμνης Βεγορίτιδας, που αποτελεί ιδιοκτησία του Υπουργείου Οικονομικών. 

Ο Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας κ. Δάνης Τζαμτζής παρακολουθεί, με ευαισθητοποίηση και υπευθυνότητα, τις αυθαίρετες και εγκληματικές ενέργειες πρόκλησης πυρκαγιών σε ευαίσθητες οικολογικά περιοχές της Λίμνης Βεγορίτιδας. Σε συνεργασία με τις αρμόδιες υπηρεσίες της Περιφερειακής Ενότητας Πέλλας και των συναρμόδιων υπηρεσιών του Υπουργείου Οικονομικών, έχει ζητήσει την άμεση εκκίνηση όλων των απαραίτητων ενεργειών για τον εντοπισμό των δραστών, ενώ είναι αυτονόητο ότι δεν θα επιτραπεί η καταπάτηση και οποιαδήποτε άλλη χρήση των περιοχών που κάηκαν από την πυρκαγιά. Προχωράει η αποτύπωσή τους άμεσα.

 

Σε δήλωσή του, ο κ. Τζαμτζής αναφέρει: «Η αυθαίρετη και παράλογη πρόκληση πυρκαγιών σε παραλίμνιες περιοχές της Βεγορίτιδας με πλούσια χλωρίδα και πανίδα, δεν πρόκειται να μείνει ατιμώρητη. Οι υπεύθυνοι θα εντοπιστούν από τις συναρμόδιες υπηρεσίες και θα λογοδοτήσουν στην Ελληνική δικαιοσύνη. Το κάναμε πριν από λίγο καιρό, θα το επαναλάβουμε και τώρα. Ζητώ από την τοπική κοινωνία να συνεργαστεί με τις αρμόδιες αρχές, διότι είναι απόλυτα αναγκαία η συνεργασία της, ώστε το οικολογικό αυτό έγκλημα να τιμωρηθεί και να μην επαναληφθεί από κανέναν. Τα αναμενόμενα οικονομικά οφέλη είναι πρόσκαιρα και μικρά, ενώ η καταστροφή της φυσικής μας κληρονομιάς είναι μόνιμη και αφορά το μέλλον των επόμενων γενεών. Ο κύκλος της σιωπής και της συνενοχής χρειάζεται να σπάσει».

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου