Τρίτη 27 Απριλίου 2021

Μεγάλη Τετάρτη το Δώρο Πάσχα σε 800.000 εργαζόμενους

 Την πρώτη από τις δύο δόσεις του Δώρου Πάσχα θα λάβουν από το δημόσιο, τη Μεγάλη Τετάρτη οι εργαζόμενοι που εντός του 2021 βρέθηκαν για κάποιο διάστημα σε αναστολή. Έως τότε, θα πρέπει άλλωστε να πληρωθεί και η συμμετοχή του εργοδότη, για το τμήμα που αναλογεί στην περίοδο της ενεργής απασχόλησης. Η δεύτερη δόση του δημοσίου, αφορά εργαζόμενους σε αναστολή εντός του Απριλίου και θα δοθεί μέσα στον Μάιο.

Την πρώτη δόση της συμμετοχής του Δημοσίου, όσον αφορά το Δώρο Πάσχα, θα λάβουν και οι εργαζόμενοι που συμμετείχαν στο πρόγραμμα «Συν-Εργασία».

Συνολικά, σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας θα καταβληθούν απευθείας στους λογαριασμούς των εργαζόμενων:

  • 106 εκατ. ευρώ για Δώρο Πάσχα σε 678.096 εργαζόμενους, των οποίων οι συμβάσεις έχουν τεθεί σε αναστολή.
  • 1,9 εκατ. ευρώ περίπου για Δώρο Πάσχα σε 22.869 εργαζόμενους που έχουν ενταχθεί στον Μηχανισμό «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ»

Αναλυτικά, οι εργαζόμενοι που είναι σε αναστολή σύμβασης εργασίας ολόκληρο το πρώτο 4μηνο του 2021, όπως για παράδειγμα εργαζόμενοι στην εστίαση, θα λάβουν Δώρο Πάσχα μόνο από το κράτος σε δυο δόσεις. Η πρώτη δόση που αντιστοιχεί στο διάστημα Ιανουαρίου – Μαρτίου 2021, ήτοι στα 3/4 του Δώρου θα καταβληθεί εγκαίρως, δηλαδή τη Μεγάλη Τετάρτη, ενώ η δεύτερη δόση, που αντιστοιχεί στο μήνα Απρίλιο, και αφορά το ¼ του Δώρου, θα καταβληθεί μετά το Πάσχα και έως 31 Μαΐου.

Αντίστοιχα, σε δύο δόσεις θα πληρωθούν και οι μισθωτοί που ήταν σε αναστολή σύμβασης κάποιο διάστημα εντός του 2021, όπως για παράδειγμα εργαζόμενοι στο λιανεμπόριο που επανήλθαν εντός Απριλίου σε ενεργή απασχόληση.

Επίσης, όσοι εργαζόμενοι ήταν σε αναστολή έως 31 Μαρτίου, αλλά από την 1η Απριλίου επέστρεψαν σε ενεργή απασχόληση θα λάβουν μόνο μια δόση από το Δημόσιο, και θα την πληρωθούν Μεγάλη Τετάρτη.

Σύμφωνα με την Κοινή Υπουργική Απόφαση των υπουργείων Εργασίας και Οικονομικών, η πρώτη δόση, θα καταβληθεί έως την Μεγάλη Τετάρτη 28 Απριλίου για όσους εργαζόμενους η σύμβασή τους τέθηκε σε αναστολή κάποιο διάστημα από την 1η Ιανουαρίου 2021 έως και την 31η Μαρτίου 2021. Για το διάστημα αναστολής των συμβάσεων εργασίας από 1η έως 30 Απριλίου 2021, το ποσό θα καταβληθεί στους δικαιούχους έως το τέλος Μαΐου.

Η καταβολή βαρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό, πραγματοποιείται από το υπουργείο Εργασίας μέσω του πληροφοριακού συστήματος «Εργάνη» και πιστώνεται απευθείας στους τραπεζικούς λογαριασμούς των δικαιούχων – εργαζομένων. Σημειώνεται πως το δώρο Πάσχα υπολογίζεται επί του ποσού της αποζημίωσης ειδικού σκοπού και όχι επί του ονομαστικού μισθού του εργαζόμενου.

Επίσης, καταβάλλεται και το ποσό του δώρου Πάσχα, που αναλογεί στο χρονικό διάστημα υπαγωγής των εργαζομένων στον Μηχανισμό ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ και βαρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό. Καταβάλλεται από το υπουργείο Εργασίας απευθείας στους τραπεζικούς λογαριασμούς των δικαιούχων – εργαζομένων, ως εξής:

  1. για το έως την 31η.3.2021 διάστημα υπαγωγής, η καταβολή πραγματοποιείται έως τη Μ. Τετάρτη (28.4.2021)
  2. για το διάστημα υπαγωγής από 1.4.2021 έως 30.4.2021, η καταβολή πραγματοποιείται έως την 31η.5.2021. Η αναλογία στην περίπτωση αυτή υπολογίζεται επί του ποσού της οικονομικής ενίσχυσης βραχυχρόνιας εργασίας του αντίστοιχου διαστήματος.
  3. Να σημειωθεί ότι το ποσό του δώρου Πάσχα, που αναλογεί στο χρονικό διάστημα υπαγωγής τους στον Μηχανισμό και βαρύνει τους εργοδότες, καταβάλλεται από αυτούς, το αργότερο έως την Μεγάλη Τετάρτη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου