Πέμπτη 22 Απριλίου 2021

Διονύσης Σταμενίτης :Φορολογικές και ασφαλιστικές ελαφρύνσεις για επιχειρήσεις και εργαζομένους

Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας παραμένει πιστή στις δεσμεύσεις της για φορολογικές ελαφρύνσεις, αποδεικνύοντας ότι ακόμη και σε καιρό πανδημίας προχωράει τις μεταρρυθμίσεις στο φορολογικό σύστημα. Μάλιστα με σκοπό τη γρήγορη ανάκαμψη της οικονομίας και την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας επιταχύνει και επεκτείνει, όπου το επιτρέπουν τα δημοσιονομικά της χώρας, τα μέτρα ελάφρυνσης.

Ο Πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε σήμερα πέντε φορολογικές και ασφαλιστικές ελαφρύνσεις για εργαζόμενους και επιχειρήσεις. Όπως τόνισε και ο ίδιος πρόκειται για μέτρα τα οποία θα αποτελέσουν την βάση για την αποφασιστική επάνοδο. Και θα δώσουν τη δυνατότητα σε επιχειρήσεις οι οποίες σημείωσαν ζημίες μέσα στην πανδημία να μπορέσουν να γυρίσουν και πάλι σε θετικό πρόσημο.
Συγκεκριμένα:
Πρώτον, μειώνεται από φέτος -αλλά πια σε μόνιμη βάση- για όλα τα φυσικά πρόσωπα τα οποία ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα, η προκαταβολή φόρου από το 100% στο 55%. Έτσι ανατρέπονται οι αυξήσεις της προκαταβολής φόρου που επιβλήθηκαν από την προηγούμενη κυβέρνηση.
Δεύτερον, μειώνεται -πάλι σε μόνιμη βάση- για τα νομικά πρόσωπα και τις νομικές οντότητες η προκαταβολή φόρου από το 100% στο 80% από το ‘22. Ειδικά για φέτος όμως μειώνεται ακόμα περισσότερο, στο 70%.
Τρίτον, μειώνεται σε μόνιμη βάση από το 2022, για το φορολογικό έτος δηλαδή του ‘21, ο συντελεστής φόρων όλων των νομικών προσώπων και όλων των νομικών οντοτήτων από το 24% στο 22%. Δηλαδή σε επίπεδα πολύ χαμηλότερα από αυτά που παρέλαβε η σημερινή κυβέρνηση, που θυμίζω ήταν στο 28%. Υπενθυμίζεται ότι προηγήθηκε, πέρυσι, η μεγάλη μείωση στον εισαγωγικό φορολογικό συντελεστή για τα φυσικά πρόσωπα που ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα, από το 22% στο 9%.
Τέταρτον, επεκτείνεται η μείωση κατά 3 ποσοστιαίες μονάδες των ασφαλιστικών εισφορών των μισθωτών του ιδιωτικού τομέα και για το 2022.
Πέμπτον, επεκτείνεται -μπορούμε πια να το επιβεβαιώσουμε και επίσημα- η αναστολή της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης στον ιδιωτικό τομέα και για το έτος 2022.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου