Δευτέρα 12 Απριλίου 2021

Ο ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΡΑΣΜΑΝΗΣ ΚΟΝΤΑ ΣΤΟΥΣ ΠΛΗΓΕΝΤΕΣ ΠΑΡΑΓΩΓΟΥΣ

 

🟢
Μετά και τον τελευταίο παγετό της 8ης, 9ης και 10ης Απριλίου – τον χειρότερο της τελευταίας εικοσαετίας - που κατέστρεψε ολοσχερώς όλες τις δενδροκαλλιέργειες του Νομού, ο Γιώργος Καρασμάνης όλο αυτό το τριήμερο βρέθηκε επί τόπου σε πληγείσες περιοχές ενώ, ακόμη, έχει δεχθεί και καταιγισμό τηλεφωνημάτων από παραγωγούς που είδαν για άλλη μια χρονιά να εξανεμίζονται οι ελπίδες τους για σοδειά και εισόδημα.
🔵
Σε μια στιγμή που, μετά τις τεράστιες καλλιεργητικές δαπάνες, προσδοκούσαν πώς και πώς να ξεκινήσουν σε ενάμισι μήνα τη συγκομιδή της σοδειάς τους και μια οικονομική ¨ανάσα¨.
🟠
Με δεδομένο ότι είναι η τρίτη χρονιά που πλήττονται από τα ακραία καιρικά φαινόμενα, αρχής γενομένης από τη σφοδρή χαλαζόπτωση του ΄19 που κατέστρεψε ολοκληρωτικά 75 χωριά στην Πέλλα και άλλα στην Ημαθία, και οδήγησε στην κήρυξη του Νομού μας σε κατάσταση
έκτακτης ανάγκης.

🟡
Διαπίστωσε με τα ίδια του τα μάτια την έκταση και το μέγεθος της καταστροφής, βίωσε την απόγνωση αυτών των ανθρώπων και των οικογενειών τους και τους διαβεβαίωσε ότι, επειδή τα δέντρα τους χτυπήθηκαν στην ανθοφορία και στο καρπίδιο, η ζημιά καλύπτεται – χωρίς την παραμικρή αμφισβήτηση ή ¨παρερμηνεία¨ - από τον Κανονισμό του ΕΛΓΑ.
🟣
Συνεπώς, πρέπει να θεωρείται βέβαιο ότι οι διαδικασίες θα ξεκινήσουν άμεσα. Αλλά εκείνο που προέχει, είναι να διευθετηθούν τάχιστα οι χρονίζουσες εκκρεμότητες, όπως: Οι αποζημιώσεις για τις ζημιές από τις βροχοπτώσεις του Αυγούστου, οι αποζημιώσεις από τις ενστάσεις για τις χαλαζοπτώσεις του 2019.

🔴
Οι προκαταβολές που πρέπει να δοθούν έναντι αποζημιώσεων και ο συμψηφισμός ασφαλιστικών εισφορών με οφειλόμενες αποζημιώσεις – ζήτημα για το οποίο άλλωστε υπάρχουν και οι σχετικές τροπολογίες Καρασμάνη κατατεθειμένες στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και πρέπει να προωθηθούν στη Βουλή και να ενεργοποιηθούν άμεσα.
🟩
Ακόμη, να τελειώνει η ¨διελκυστίνδα¨ μεταξύ πληγέντων παραγωγών και ΕΛΓΑ για τη σύγχυση που έχει προκληθεί λόγω της πανδημίας με προσωρινές και οριστικές δηλώσεις ή με τις ποικιλίες που δηλώθηκαν λάθος, καθώς και οι αποζημιώσεις που πρέπει να δοθούν αμέσως για τα προϊόντα και τους παραγωγούς που έχουν πληγεί από τις επιπτώσεις της πανδημίας, της καραντίνας και των μέτρων.

🟦
Ασφαλώς, πρέπει να ξεκινήσουν άμεσα οι εκτιμήσεις για τον τελευταίο παγετό, γι’ αυτό πρέπει επειγόντως να γίνουν προσλήψεις διότι, όπως κατ’ επανάληψη έχει τονίσει ο πρώην Υπουργός, το υποκατάστημα Ημαθίας του ΕΛΓΑ έχει αποδυναμωθεί με τη διαδικασία της κινητικότητας.
🟧
Ως προς την κήρυξη του Νομού μας σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, ο Γιώργος Καρασμάνης τόνισε ότι δεν έχουν αρμοδιότητα ούτε το ΥΠΑΑΤ ούτε ο ΕΛΓΑ, αλλά είναι καθαρά θέμα της Περιφέρειας, αφού προηγηθεί τεκμηριωμένη έκθεση των αρμοδίων υπηρεσιών της Αντιπεριφέρειας, λαμβανομένων υπόψη και των επισημάνσεων του ΕΛΓΑ που πρέπει να υποβληθούν χωρίς καμιά χρονοτριβή στο αμέσως προσεχές διάστημα.
🟨
Με δεδομένο ότι, ο τελευταίος παγετός θα έχει παράπλευρες και βαριές συνέπειες σε όλο το φάσμα της αγροδιατροφικής αλυσίδας όπως εποχικούς εργαζόμενους, συσκευαστήρια, τυποποιητήρια, κονσερβοποιεία και γενικότερα στο εμπόριο και την αγορά.
🟪
Φυσικά, υπογράμμισε ο Γιώργος Καρασμάνης, πρέπει να εξαντληθούν και όλα τα περιθώρια διεκδίκησης και κοινοτικών πόρων για την ενίσχυση και ισχυροποίηση του ταμείου του ΕΛΓΑ, καθώς η προχθεσινή θεομηνία καταδεικνύει ως αδήριτη ανάγκη αυτό που ο ίδιος από ετών υποστηρίζει: Να υπάρξει ένα αποτελεσματικό ¨δίχτυ¨ προστασίας της αγροτικής παραγωγής και του εισοδήματος από τις δραματικές επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής. Κι’ αυτό μπορεί να γίνει μόνον με την τριμερή χρηματοδότηση του ΕΛΓΑ: Ασφαλιστικές εισφορές παραγωγών, διασφάλιση κοινοτικών πόρων, και χρήματα από τον Κρατικό Προϋπολογισμό.
🟥
Μέχρι να ολοκληρωθούν όλες οι προσπάθειες και να επιτευχθεί ο επιδιωκόμενος στόχος – που δεν είναι άλλος παρά η απόλυτη διασφάλιση παραγωγής και εισοδήματος – ο Γιώργος Καρασμάνης θα είναι παρών εκεί που πρέπει και με όσες παρεμβάσεις χρειαστούν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου