Δευτέρα 24 Μαΐου 2021

ΕΚΚΛΗΣΗ ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ ΚΑΡΑΣΜΑΝΗ ΣΤΟ ΣΥΝΟΛΟ ΤΩΝ ΕΥΡΩΒΟΥΛΕΥΤΩΝ ΜΑΣ ΓΙΑ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΚΑΙ ΚΟΙΝΟΤΙΚΗ ΣΤΗΡΙΞΗ ΣΤΟΥΣ ΠΑΡΑΓΩΓΟΥΣ ΜΑΣ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΠΛΗΓΕΙ ΒΑΡΥΤΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΠΑΓΕΤΟΥΣ ΚΑΙ ΤΟ ΣΥΝΕΧΙΖΟΜΕΝΟ ΡΩΣΙΚΟ ΕΜΠΑΡΓΚΟ

👉
Προς τους Έλληνες Βουλευτές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου
Αρ. Πρωτ. 999
ΠΕΛΛΑ 23/05/2021
Αγαπητοί συνάδελφοι
🔵
Όπως γνωρίζετε, οι αλλεπάλληλοι και απρόσμενοι παγετοί του διμήνου Μαρτίου Απριλίου – προφανής συνέπεια της κλιματικής αλλαγής – κατέστρεψαν σε μεγάλη έκταση δενδροκαλλιέργειες και κηπευτικά.
Σε ορισμένες περιοχές οι ζημιές είναι πολύ μεγάλες, ενώ σε άλλες, η καταστροφή είναι ολοσχερής.
🟢
Όπως επίσης, τεράστιες είναι και οι ¨παράπλευρες απώλειες¨ όσων δραστηριοποιούνται στην πρωτογενή παραγωγή, στην τυποποίηση, εμπορία, διακίνηση προϊόντων, στις τοπικές κοινωνίες και συνολικά στην Οικονομία.
🟠
Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης έχει ξεκινήσει μια προσπάθεια προκειμένου να διεκδικήσει πόρους από το Ταμείο Διαχείρισης Κρίσεων ή και οποιοδήποτε άλλο χρηματοδοτικό ¨εργαλείο¨ της Ε.Ε., όπως η Κοινή Οργάνωση Αγοράς (ΚΟΑ) για τη στήριξη των πληγέντων καλλιεργητών μας.
🟡
Μάλιστα, με πρωτοβουλία του Έλληνα Υπουργού, στην προσπάθεια αυτή έχουν συνταχθεί και οι ομόλογοί του Γαλλίας και Ιταλίας των οποίων οι χώρες έχουν επίσης υποστεί μεγάλες ζημιές από τους ίδιους πρωτοφανείς παγετούς.
🔴
Πέραν βέβαια από την στήριξη που πρέπει να υπάρξει από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, θα πρέπει και με την τρέχουσα αλλά και με την νέα ΚΑΠ να δοθεί η δυνατότητα στα Κράτη-Μέλη, να διαθέσουν ένα μικρό ποσοστό από τις άμεσες ενισχύσεις για την αντιμετώπιση των συνεπειών από την κλιματική αλλαγή, ως ένα ¨δίχτυ προστασίας¨ της παραγωγής.
🟣
Και το υπογραμμίζω αυτό, επισημαίνοντας ότι οι ίδιοι δενδροκαλλιεργητές και το 2020, και το 2019, αλλά και τα προηγούμενα χρόνια, έχουν υποστεί ανάλογες ζημιές, σε σημείο που το εθνικό μας ασφαλιστικό σύστημα (ΕΛΓΑ) να αδυνατεί να σηκώσει όλο αυτό το βάρος – με δεδομένη ασφαλώς και την δύσκολη δημοσιονομική κατάσταση της χώρας λόγω και της πανδημίας.
🟦
Ταυτόχρονα, κύριοι συνάδελφοι, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι οι ίδιοι αυτοί άνθρωποι είναι – διαχρονικά εδώ και μια εφταετία – θύματα του καταστροφικού εμπάργκο που επιβλήθηκε τον Αύγουστο του 2014, συνεχίζεται, και τους κρατάει αποκλεισμένους από τη μεγάλη ρωσική αγορά, με καταλυτικές επιπτώσεις στη διάθεση της παραγωγής τους και δραματική μείωση του εισοδήματός τους.
🟩
Ειδικότερα στα οπωροκηπευτικά που αποτελούσαν το 65% των αγροτικών μας εξαγωγών στη Ρωσία, στις οποίες τα ροδάκινα κατείχαν την πρώτη θέση. Αρκεί να αναφέρω ότι το 80% των εξαγωγών μας σε ροδάκινα απορροφούνταν από την ρωσική αγορά. Και δεν είναι μόνον οι ροδακινοπαραγωγοί, αλλά και οι παραγωγοί και άλλων προϊόντων, όπως τα κεράσια, τα ακτινίδια, τα βερίκοκα, τα κηπευτικά, τα μήλα, οι φράουλες κλπ.
🟧
Μέχρι και το 2019, για την αντιμετώπιση των τραγικών συνεπειών του ρωσικού εμπάργκο, εφαρμόζονταν ορισμένα κοινοτικά Προγράμματα στήριξης – μόνον για το ροδάκινο – αλλά μέσω των Ομάδων Παραγωγών και όχι στοχευμένα στους ίδιους τους καλλιεργητές. Όμως, λόγω του ότι έχουμε δυστυχώς λίγες Ομάδες Παραγωγών, η απορρόφηση των κονδυλίων ήταν πολύ χαμηλή. Αλλά και αυτά τα ¨λειψά¨ Προγράμματα σταμάτησαν αδικαιολόγητα και ανεξήγητα – παρά το γεγονός ότι το εμπάργκο συνεχίζεται και θα συνεχίζεται τουλάχιστον μέχρι το τέλος του 2021!
🟨
Και αναρωτιέται κανείς αγαπητοί συνάδελφοι: Πού είναι αυτή η περιβόητη οφειλόμενη και αδιαπραγμάτευτη αλληλεγγύη της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη συγκεκριμένη περίπτωση, απέναντι σε ¨χειμαζόμενους¨ παραγωγούς;
🟥
Γι’ αυτό λοιπόν σας απευθύνω έκκληση:
Να παρέμβετε στην ηγεσία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και στον Επίτροπο Γεωργίας ώστε να εκταμιευθούν κονδύλια για μέτρα ρεαλιστικά και στοχευμένα στήριξης των πληγέντων παραγωγών. Και για τις τεράστιες ζημιές από τους παγετούς, και για το καταστροφικό εμπάργκο.
🟪
Ειδικότερα δε για το τελευταίο, θα πρέπει επιτέλους η Ευρωπαϊκή Ένωση να αντιληφθεί ότι οφείλει να αναπληρώσει κατά το δυνατόν τις τεράστιες απώλειες του εισοδήματος των παραγωγών, που δεν έχουν την παραμικρή ευθύνη για τις πολιτικές ή άλλες επιλογές της Κοινότητας, αλλά απλώς υφίστανται τις καταστροφικές επιπτώσεις τους, έχοντας αποκλειστεί από μια μεγάλη αγορά την οποία όλα αυτά τα χρόνια δεν κατέστη δυνατόν να αναπληρώσουν.
🔷
Υπενθυμίζω, ότι και το 2014 επί υπουργίας μου, είχα ζητήσει τη βοήθεια των ευρωβουλευτών μας στη διεκδίκηση ανάλογων κοινοτικών κονδυλίων, από τους οποίους και βρήκα μεγάλη ανταπόκριση. Δημιούργησαν ένα πολύ κλίμα στα κοινοτικά όργανα και στήριξαν αποτελεσματικά το αίτημά μας για διεκδίκηση κοινοτικών πόρων.
🔶
Είμαι πεπεισμένος ότι, με τη δική σας πολύτιμη βοήθεια, θα πετύχουμε και αυτή τη φορά την οφειλόμενη κοινοτική στήριξη των παραγωγών μας που μετρούν ήδη τα τελευταία όρια της αντοχής τους.
Με εκτίμηση
Γιώργος Καρασμάνης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου