Πέμπτη 27 Μαΐου 2021

Σε ετοιμότητα ο τοπικός μηχανισμός πολιτικής προστασίας ενόψει της αντιπυρικής περιόδου

Συνεδρίαση του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας της Π.Ε. Πέλλας.Σε πλήρη ετοιμότητα βρίσκεται ο τοπικός μηχανισμός πολιτικής προστασίας ενόψει της έναρξης της θερινής αντιπυρικής περιόδου, όπως διαπιστώθηκε κατά τη συνεδρίαση του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας της Περιφερειακής Ενότητας Πέλλας, υπό τον συντονισμό του Αντιπεριφερειάρχη Πέλλας κ. Δάνη Τζαμτζή. Στη σύσκεψη συμμετείχαν εκπρόσωποι όλων των τοπικών αρχών και φορέων που συμμετέχουν στον τοπικό μηχανισμό πολιτικής προστασίας και, ειδικότερα, των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών, της ΙΙας Μ/Κ Μεραρχίας, της Αστυνομίας, των Δήμων, της Περιφερειακής Ενότητας Πέλλας, των Δασικών Υπηρεσιών, του ΕΚΑΒ, καθώς και εθελοντών. Επίσης, συμμετείχε η Διευθύντρια Πολιτικής Προστασίας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας Θράκης και εκπρόσωπος της Αυτοτελούς Διεύθυνσης Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.

 Κατά τη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκε ο επιχειρησιακός σχεδιασμός των φορέων, το ανθρώπινο δυναμικό και μέσα που διαθέτουν, η συντήρηση των μηχανημάτων και του οδικού δικτύου, αλλά και ειδικότερα θέματα όπως οι λιμνοδεξαμενές, τα παρατηρητήρια, τα μεικτά φυλάκια περιπολιών, κ.ά. Ιδιαίτερα συζητήθηκαν το θέμα της οργανωμένης απομάκρυνσης πολιτών σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης από οικισμούς που βρίσκονται πλησίον δασικών περιοχών, καθώς και η διαχείριση χώρων παράνομης διάθεσης στερεών απορριμμάτων που δυστυχώς έχουν δημιουργηθεί σε αρκετές περιοχές της Πέλλας. Ακόμη, ο Διοικητής Πυροσβεστικής Διεύθυνσης Πέλλας κ. Ζώης Γιώτης παρουσίασε τη νέα πυροσβεστική διάταξη η οποία προβλέπει ιδιαίτερα αυστηρές ποινές και διοικητικά πρόστιμα για παραβάτες που θα ανάψουν φωτιά κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου.

 

Σε δήλωσή του ο Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας κ. Δάνης Τζαμτζής αναφέρει: «Όλοι οι συμμετέχοντες στον τοπικό μηχανισμό πολιτικής προστασίας διαθέτουν υψηλό αίσθημα ευθύνης, δίνοντας πάντοτε προτεραιότητα στην πρόληψη. Η συζήτηση που είχαμε σήμερα ήταν εξαιρετικά εποικοδομητική, διευκολύνοντας την συνεργασία μας σε αναγκαίες δράσεις για την καλύτερη δυνατή προετοιμασία μας και την προστασία της φυσικής κληρονομιάς της Πέλλας από δασικές πυρκαγιές. Για να έχουμε επιτυχία στο έργο μας χρειάζεται φυσικά και η συμμετοχή των πολιτών, όπως και η ευαισθητοποίησή τους. Κρίσιμο σημείο παραμένουν οι πυρκαγιές που σημειώθηκαν στη λίμνη Βεγορίτιδα. Μία απαράδεκτη ενέργεια για την οποία οι υπεύθυνοι θα λογοδοτήσουν. Το νέο νομοθετικό πλαίσιο για τον έλεγχο των φωτιών, κατά τη διάρκεια της θερινής περιόδου, προβλέπει αυστηρές ποινές και πρόστιμα. Είναι σημαντικό οι πολίτες να συμμορφώνονται με τις οδηγίες και να μην θέτουμε σε κίνδυνο τα δάση και τη βιολογική ποικιλότητα της Πέλλας. Μεικτά κλιμάκια και περιπολίες της αστυνομίας και του δασαρχείου θα είναι επί ποδός καθ΄ όλη την αντιπυρική περίοδο. Προσέχοντας και συμμετέχοντας στις δράσεις προστασίας μπορούμε να είμαστε ήσυχοι ότι θα διατηρήσουμε για τις νέες γενιές τη φυσική ομορφιά και πλούτο που χρειάζονται για ένα υψηλό επίπεδο ζωής και προοπτική βιώσιμης ανάπτυξης».

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου