Τρίτη 11 Μαΐου 2021

ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΤΑΙ Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΕΔΕΣΣΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ;

Θεωρούμε υποκριτικούς τους πανηγυρισμούς του Δημάρχου Εδεσσας κ. Γιάννου που είδαν το φως της δημοσιότητας τις τελευταίες μέρες, αναφορικά με τον «στολισμό» του παραποτάμου του Εδεσσαίου από τους Μικρούς Καταρράκτες μέχρι το Τημενιδών με εικαστικές δημιουργίες, με σκοπό όπως δήλωσε να τονιστεί η ιδιαίτερη ομορφιά της πόλης. Στόχος του Δημάρχου πρωτίστως πρέπει να είναι η λύση και μάλιστα άμεσα των σοβαρών προβλήματων της πόλης που αφορούν την ζωή και την υγεία των πολιτών και ύστερα ο εξωραϊσμός.

Οι εδώ και 2 χρόνια ακαθάριστοι ποταμοβραχίονες της πόλης, τους τελευταίους τουλάχιστον 5 μήνες έχουν μετατραπεί με ευθύνη της Δημοτικής Επιχείρησης Ύδρευσης – Αποχέτευσης του Δήμου Έδεσσας (ΔΕΥΑΕ), σε «ανοιχτό βόθρο» όπου διοχετεύονται τα αστικά λύματα από την περιοχή του Κιουπρί και περνούν μέσα από όλη την πόλη. Περνούν και από το συγκεκριμένο τμήμα που πρόσφατα «στολίστηκε» από τον Δήμο Έδεσσας, το οποίο είναι το πιο πολυσύχναστο σημείο της πόλης (και προφανώς γι΄αυτό επιλέχτηκε να «στολιστεί»).

Προβάλει ο Δήμαρχος κ. Γιάννου με υπερηφάνεια την εικαστική παρέμβαση στον ποταμοβραχίονα για να δείξει ότι παράγει έργο.

Δεν πρέπει όμως να είναι καθόλου υπερήφανος, αντίθετα πρέπει να ντρέπεται για την ρύπανση και περιβαλλοντική υποβάθμιση που έχει προκαλέσει και συνεχίζεται ακόμη επί τόσους μήνες στους παραποτάμους της Έδεσσας, αδιαφορώντας για την αποκατάστασή της. ΤΑ ΛΥΜΑΤΑ ΠΟΥ ΠΕΡΝΟΥΝ ΣΤΑ ΠΟΤΑΜΙΑ ΕΙΝΑΙ ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΕΠΙΚΥΝΔΥΝΑ ΓΙΑ ΤΗ ΔΗΜΟΣΙΑ ΥΓΕΙΑ! Και αυτό δεν το λέμε εμείς, αλλά οι ειδικές επί του θέματος Δημόσιες Υπηρεσίες, στις οποίες απευθυνθήκαμε. Η δυσοσμία σε ορισμένα σημεία των παραποτάμων είναι ήδη ανυπόφορη. Στο «στολισμένο» τμήμα του ποταμού βρίσκονται καθημερινά πολλοί συμπολίτες μας με τις οικογένειες και τα παιδιά τους, γεγονός που καθιστά ακόμη πιο σοβαρό το πρόβλημα.

Για την υγεία των πολιτών δεν ενδιαφέρεται ο Δήμαρχος Έδεσσας;

Εμείς από την πρώτη στιγμή που διαπιστώσαμε την εγκληματική ενέργεια διοχέτευσης λυμάτων στους παραποτάμους της Έδεσσας, προβήκαμε στις 2/3/2021 σε έγγραφη καταγγελία προς τον Δήμαρχο Έδεσσας κ. Γιάννου και προς τον Πρόεδρο της ΔΕΥΑΕ κ. Χατζόγλου, ζητώντας την άμεση αποκατάσταση του προβλήματος. Αδιαφόρησαν παντελώς και αναγκαστήκαμε να κοινοποιήσουμε την καταγγελία μας στις 10/3/2021 στην Διεύθυνση Περιβάλλοντος, στην Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας και στον ΕΟΔΥ.

Στις 12/3/2021 λάβαμε απάντηση από την Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας ότι στις 11/3/2021 έκαναν αυτοψία, διαπίστωσαν διαρροή λυμάτων και ζήτησαν από τον Δήμο Έδεσσας να επισκευάσει άμεσα το πρόβλημα, διότι αφορά στην προστασία της δημόσιας υγείας .

Στις 14/3/2021 λάβαμε απάντηση από την Διεύθυνση Περιβάλλοντος ότι από τα αποτελέσματα του ελέγχου διαπιστώθηκαν υπερβάσεις των ρύπων και ζήτησαν άμεσα από την ΔΕΥΑΕ ενημέρωση για την επίλυση του προβλήματος και ότι θα επιβληθούν κυρώσεις.

Στις 22/4/2021 λάβαμε έγγραφο από την Διεύθυνση Περιβάλλοντος ότι επέβαλε πρόστιμο στην ΔΕΥΑΕ και διαβίβασε τα αποτελέσματα στην Εισαγγελία Έδεσσας.

Γι αυτό το θέμα που αφορά την δημόσια υγεία, δεν είχε υποχρέωση ο Δήμαρχος Έδεσσας να ενημερώσει τους πολίτες και κυρίως να το είχε ήδη επιλύσει; Στο Δημοτικό Συμβούλιο της 8/4/2021 ο Πρόεδρος της ΔΕΥΑΕ δεσμεύθηκε για ενημέρωση των πολιτών αλλά για προφανείς λόγους αυτό μέχρι σήμερα δεν έγινε.

Χωρίς να υπεισέλθουμε στην εικαστική πλευρά του «στολισμού» του ποταμού, αφού τη θέση μας θα την διατυπώσουμε στο Δημοτικό Συμβούλιο που είναι το μόνο αρμόδιο όργανο για τέτοιου είδους παρεμβάσεις (κάτι που ο κ. Γιάννου «αγνοεί»), για εμάς πρωτεύον ζήτημα είναι η προστασία του περιβάλλοντος και της δημόσιας υγείας. Δεν προσφέρουν τίποτα στην πόλη πράξεις επίδειξης του Δημάρχου (για τους γνωστούς μικροπολιτικούς λόγους) ενώ κρύβονται και παραμένουν άλυτα τα σοβαρά και ουσιώδη προβλήματα της πόλης. Ποιο είναι το νόημα προβολής του «στολισμού» του παραποτάμου από τον Δήμαρχο, όταν όλοι οι παραπόταμοι που διασχίζουν την πόλη, είναι εστίες μόλυνσης και ο Δήμαρχος Έδεσσας αδιαφορεί γι’ αυτό;

Δυστυχώς οι δικές μας προσπάθειες για να επιλυθεί το ζήτημα, μολονότι «ταρακούνησαν» τους αρμοδίους, δεν τους οδήγησαν στην λύση του σοβαρού αυτού ζητήματος. Προφανώς γιατί ο κ. Δήμαρχος θεωρεί ότι οι καταγγελίες μας δεν τον αγγίζουν. Συνεχίζει την τακτική αλαζονικής συμπεριφοράς και αδιαφορίας για τα σοβαρά προβλήματα της πόλης. Επιδίδεται μόνο σε αυτοπροβολή για το προσωπικό του συμφέρον.

Περιμένουμε από τις αρμόδιες αρχές, που όλες πλέον γνωρίζουν το μέγεθος του προβλήματος, να πράξουν το καθήκον τους και να επιληφθούν για την άμεση λύση του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου