Δευτέρα 17 Μαΐου 2021

Το Εργαστήριο Κεραμικής του ΚΔΑΠΜΕΑ Γιαννιτσών της ΔΗΚΕΠΑ Πέλλας στο Διεθνές Matresweekearth 2021 στην Ιταλία

Το εργαστήριο Κεραμικής του Κέντρου Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών με Αναπηρίες ΔΗΚΕΠΑ Πέλλας  είναι το μόνο εργαστήριο στον κόσμο που στεγάζεται στις εγκαταστάσεις του Ανοικτού Θεάτρου της πόλης των Γιαννιτσών και τα παιδιά έχουν την ευκαιρία πολλές φορές να παρακολουθήσουν παραστάσεις, αλλά και να παίξουν θέατρο.

Η εκπαιδεύτρια του εργαστηρίου είναι η κεραμίστρια Αγγελική Παπαδοπούλου, μια ταλαντούχα δημιουργός με μεγάλη διδακτική εμπειρία.

Η κ.Παπαδοπούλου έχει βοηθήσει τους νέους του ΚΔΑΠΜΕΑ να αποκτήσουν βιωματική σχέση με τον πηλό, να εκφραστούν με ποικίλους τρόπους δημιουργικά. Να συμμετάσχουν σε πρωτοποριακές δράσεις Κεραμικής, στο πλαίσιο ενσωμάτωσης και αλληλεπίδρασης με την κοινωνία της πόλης, τόσο σε περιβάλλοντα στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό.

 

Στις 15 και 16 Μαΐου ύστερα από προετοιμασία τριών μηνών το Εργαστήριο Κεραμικής του ΚΔΑΠΜΕΑ Γιαννιτσών συμμετείχε με έργα των παιδιών στο MATRES WEEK EARTH.

Το MATRES WEEK EARTH ξεκίνησε το 2019 στην Ιταλία. Το διοργανώνει κάθε χρόνο η AssociazionePandora, μια Ένωση Κεραμιστριών με στόχο να προάγει την Κεραμική Τέχνη.

Έχει δημιουργήσει ένα δίκτυο με κεραμίστριες από όλο τον κόσμο. Είναι ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένη σε θέματα που αφορούν την γυναίκα και την φροντίδα του περιβάλλοντος. Στις εκδηλώσεις για το 2021 που έγιναν αυτό το Σαββατοκύριακο 15-16 Μάϊου πήραν μέρος η Ιταλία, Κροατία, Σουηδία, Βραζιλία και η Ελλάδα.

Η Ελληνική συμμετοχή μέσω του Εργαστηρίου από την Πέλλα γίνεται με δυο δράσεις.

1.    Στην Φαέντζα της Ιταλίας με τίτλο «Η άνοιξη επιστρέφει πάντα», μια κεραμική εγκατάσταση με 400 βάζα από κεραμίστες από όλο τον κόσμο.

2.    Μια δεύτερη δράση, εγκατάστασης στην Ελλάδα η οποία είναι η πρόταση του Εργαστηρίου με θέμα «Πολύτιμη Γη». Πρόκειται για την κατασκευή 100 σφαιρικών βάζων από τους νέους του Εργαστηρίου, τα οποία έχουν δημιουργηθεί και τοποθετήθηκαν σε σχήμα κοχλία, το παγκόσμιο αυτό σύμβολο της αέναης εξέλιξης της ζωής, στο Ανοιχτό Θέατρο Γιαννιτσών.

 

Η κεραμίστρια κ. Παπαδοπούλου, τονίζει πως «για το προτεινόμενο από την ομάδα της Ελλάδας θέμα, Πολύτιμη Γη,  είναι αυτή που μας τρέφει, μας συγκινεί και μας εμπνέει με την ομορφιά της. Πολύτιμη γιατί η ιστορία της Πέλλας και το Αρχαιολογικό της Μουσείο αποτελούν θησαυρό γνώσης, δημιουργίας και έμπνευσης. Πολύτιμη γιατί μπορεί να μεταμορφώνεται στα χέρια μας, γυμνάζοντας το σώμα και τρέφοντας την ψυχή μας. Η διαδικασία αυτή μας έχει βοηθήσει να συνειδητοποιήσουμε ότι μπορούμε να πάμε πέρα από την δυσκολία ως άτομα και ως ομάδα και να τολμήσουμε να ενωθούμε με τις Κεραμικές εμπειρίες των άλλων ανθρώπων από άλλες χώρες, σε ένα μήνυμα αγάπης, ειρήνης και δημιουργικής χαράς. Οφείλουμε να αναρωτηθούμε να διαφυλάξουμε, και να αγωνιστούμε για την Κοινή Μητέρα.

Πολύτιμη Γη…»  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου