Σάββατο 12 Ιουνίου 2021

Συνάντηση του Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολου Τζιτζικώστα με τον Υπουργό Τουρισμού Χάρη Θεοχάρη

Συνάντηση με τον Υπουργό Τουρισμού Χάρη Θεοχάρη είχε σήμερα ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας, παρουσία του Τομεάρχη Τουρισμού Αλέξανδρου Θάνου.

Μετά το πέρας της συνάντησης, που είχε ως αντικείμενο όλα τα ζητήματα, που σχετίζονται με την τουριστική περίοδο, η οποία έχει ήδη αρχίσει

κάτω από ιδιαίτερες συνθήκες και φέτος, ο κ. Τζιτζικώστας επισήμανε: «Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας όλο το προηγούμενο διάστημα σε συνεργασία με τους φορείς της περιοχής φρόντισε να λύσει προβλήματα και ζητήματα που έχουν προκύψει λόγω της πανδημίας του κορονοϊού, σε καλή συνεργασία με τον Υπουργείο Τουρισμού. Η πραγματικότητα είναι πως μπήκαμε σε μια τουριστική περίοδο δύσκολη. Για εμάς ο τουρισμός είναι ο ένας από τους τρεις βασικούς αναπτυξιακούς πυλώνες της οικονομίας μας. Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας τα τελευταία τρία χρόνια είναι η πρώτη Περιφέρεια στην Ελλάδα σε αφίξεις τουριστών και αυτό το momentum δεν πρόκειται και δεν θα αφήσουμε να χαθεί. Φέτος, ο οδικός τουρισμός είναι το κλειδί για να πάει καλά συνολικά ο τουρισμός στην περιοχή. Γι’ αυτό από την πρώτη στιγμή έχω ζητήσει από την κυβέρνηση να λάβει μέριμνα, ώστε οι διασυνοριακοί σταθμοί να λειτουργήσουν σωστά. Αυτό σημαίνει: Πρώτον να λειτουργούν 24 ώρες το 24ωρο, επτά ημέρες της εβδομάδα. Δεύτερον να υπάρχει ειδική λωρίδα για τους επισκέπτες που έχουν εμβολιαστεί, ώστε να μην καθυστερούν όσοι έχουν τα πιστοποιητικά από την 1η Ιουλίου και μετά. Τρίτον, να αυξηθεί το προσωπικό του ΕΟΔΥ για να διενεργούνται γρήγορα τα τεστ, rapid και άλλα, στα σύνορα για όσους δεν έχουν τα απαραίτητα έγγραφα».

Ο Περιφερειάρχης τόνισε επίσης: «Θέλουμε απρόσκοπτη είσοδο των τουριστών στη χώρα μας, ταυτόχρονο όμως η είσοδός τους να γίνεται με ασφάλεια. Πρέπει να μάθουμε από τα λάθη που έγιναν πέρυσι και να προχωρήσουμε σωστά και με ασφάλεια. Ως Περιφέρεια είμαστε εδώ για να συνεργαστούμε με το Υπουργείο Τουρισμού και με όλα τα εμπλεκόμενα Υπουργεία, προκειμένου να αρθούν αυτά τα εμπόδιά. Ταυτόχρονα, προχωρήσαμε στην υλοποίηση ενός μεγάλου προγράμματος ενίσχυσης των επιχειρήσεων και του τουρισμού με τη χορήγηση μη επιστρεπτέου κεφαλαίου κίνησης, που στήριξε και τις επιχειρήσεις του κλάδου του τουρισμού μέσα στην πανδημία, ενώ ταυτόχρονα διασφάλισε χιλιάδες θέσεις εργασίας. Είμαστε εδώ, αξιοποιώντας ευρωπαϊκούς πόρους, τόσο από την τρέχουσα, όσο και από τη νέα προγραμματική περίοδο, με στόχο να στηρίξουμε τον τουρισμό και το τουριστικό προϊόν της περιοχής μας».

Ο κ. Θεοχάρης τόνισε: «Στην Κεντρική Μακεδονία δεν είναι αυτονόητο ότι ο τουρισμός είναι βασικός πυλώνας της οικονομίας, όπως στο Νότιο Αιγαίο ή την Κρήτη. Εδώ ο τουρισμός χτίζεται με δουλειά. Και αυτή είναι η επιτυχία του Περιφερειάρχη, που με τις πρωτοβουλίες του και τη στενή συνεργασία με το Υπουργείο Τουρισμού κατόρθωσε να καταστήσει την Κεντρική Μακεδονία έναν από τους κύριους τουριστικούς προορισμούς της χώρας. Το Υπουργείο Τουρισμού αναγνωρίζει τη σημασία του τουρισμού στη Βόρεια Ελλάδα, γι’ αυτό άρχισα τον μαραθώνιο των διεθνών επαφών μου για τη φετινή τουριστική περίοδο από τις χώρες που τροφοδοτούν τη Βόρεια Ελλάδα με τουρίστες. Από τη Ρουμανία, τη Σερβία, την Πολωνία, τη Ρωσία κτλ., που κάθε χρόνο προτιμούν τις περιοχές της Βόρειας Ελλάδας και της Κεντρικής Μακεδονίας».

Αναφερόμενος στα ζητήματα της φετινής τουριστικής περιόδου, ο κ. Θεοχάρης σημείωσε: «Φέτος έχουμε αξιοποιήσει πολύ περισσότερα εργαλεία από ότι πέρυσι. Είχαμε τη δυνατότητα να ανοίξουμε περισσότερες πύλες και είμαστε σε καθημερινή προσπάθεια να επεκτείνουμε ωράρια, περιοχές και οτιδήποτε χρειαστεί. Αυτό θα το κάνουμε με κάθε δυνατό μέσο και με συντονισμό όλων των υπηρεσιών, του ΕΟΔΥ και του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και της Πολιτικής Προστασίας. Είμαστε ασφαλής τουριστικός προορισμός. Από τους ελέγχους που κάνουμε ειδικά στα χερσαία σύνορα έχουμε μια θετικότητα 5 τοις χιλίοις. Είναι μια πολύ μικρή θετικότητα και πάντως πολύ μικρότερη από όλη την υπόλοιπη χώρα. Άρα το άνοιγμα του τουρισμού δεν εισάγει κίνδυνο, αλλά γίνεται με ένα πολύ καλά μελετημένο το σχέδιο, κυρίως όμως πολύ καλά υλοποιημένο. Ξεκινώντας από τη Βόρεια Ελλάδα, από τη Θεσσαλονίκη και τη Χαλκιδική και τις περιοχές όπου ο τουρισμός είναι σημαντικό μέγεθος, θεωρώ ότι πρέπει να συνεχίσουμε να τηρούμε τα μέτρα και να ενισχύουμε τους εμβολιασμούς. Είναι ένα πολύ ανταγωνιστικό πλεονέκτημα για τη χώρα μας. Οι εμβολιασμοί θα είναι το μεγάλο μας εργαλείο. Θέλουμε να έχουμε τις λιγότερες δυνατές δυσκολίες για να έρθει κάποιος και για να φύγει από τη χώρα μας. Τις επόμενες μέρες η υγειονομική επιτροπή μάς επιτρέπει να χρησιμοποιήσουμε και τα τεστ αντιγόνου. Αυτό θα μειώσει ένα μεγάλο πρόβλημα που είναι το κόστος του τεστ PCR προτού έρθει κάποιος από το εξωτερικό στη χώρα μας, αλλά ιδιαίτερα για τους επισκέπτες από τα Βαλκάνια, όπου το κόστος του συγκεκριμένου τεστ σε σχέση με το μέσο μισθό είναι δυσανάλογο. Φέτος το τουριστικό ενδιαφέρον για τη Βόρεια Ελλάδα, από τη Ρωσία και νοτιότερα (Βαλκάνια) είναι μεγάλο».

Ακολούθησε σύσκεψη με όλους τους τουριστικούς φορείς της Κεντρικής Μακεδονίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου