Σάββατο 10 Ιουλίου 2021

ΠΑΝΑΓΙΑ ΣΟΥΜΕΛΑ : ΣΥΝΑΠΑΝΤΗΜΑ ΝΕΟΛΑΙΑΣ ΠΟΝΤΙΑΚΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ 17 και 18 Ιουλίου 2021

  23ο ΣΥΝΑΠΑΝΤΗΜΑ ΝΕΟΛΑΙΑΣ ΠΟΝΤΙΑΚΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ 2021 

Το Πανελλήνιο Ιερό Προσκύνημα και το Σωματείο «ΠΑΝΑΓΙΑ ΣΟΥΜΕΛΑ, με τις ευλογίες του Σεβασμιότατου Μητροπολίτου Βεροίας Ναούσης & Καμπανίας κ.κ. Παντελεήμονα, θα πραγματοποιήσει φέτος το 23ο «Συναπάντημα Νεολαίας Ποντιακών Σωματείων», της τρίτης

και τέταρτης προσφυγικής γενιάς των Ποντίων, στους χώρους του Ιερού Προσκυνήματος, της Παναγίας Σουμελά στην Καστανιά Ημαθίας 17 και 18 Ιουλίου 2021.

 

Οι εκδηλώσεις που πραγματοποιούνται στοχεύουν στην αλληλογνωριμία των νέων, καθώς και στη διατήρηση των παραδόσεων, των ηθών και εθίμων, το δέσιμο με τις ιστορικές ρίζες και στην προοπτική της παρουσίας των νέων Ποντιακής καταγωγής στις προκλήσεις του σήμερα.

 

Το 23Ο Συναπάντημα Νεολαίας Ποντιακών Σωματείων λόγω της επιδημίας του κορονοϊού, έχει διαφοροποιηθεί και προσαρμοστεί στις συνθήκες του σήμερα και στα μέτρα προστασίας που υπέδειξαν η πολιτεία και οι ειδικοί. Για αυτό «Με μάσκες, γάντια, self test  και αντισηπτικά, εμάς τίποτα δεν μας σταματά!».

 

Ένας λόγος σημαντικός που οι νέοι και νέες του συναπαντήματος με χαρά προσμένουν κάθε χρόνο το  Συναπάντημα νεολαίας, είναι ότι και φέτος  θα υπάρξουν συναντήσεις όλων των  επικεφαλείς των αποστόλων   με την Οργανωτική Επιτροπή του Συναπαντήματος, με κοινά θέματα συζητήσεων  που αφορούν τα Ποντιακά Σωματεία που εκπροσωπούν, τις κοινές εκδηλώσεις, τις κατά καιρούς επικοινωνίες ανάμεσα στα μέλη των Σωματείων, τα τοπικά προβλήματα των  περιοχών που εκπροσωπούν τα  Ποντιακά Σωματεία και  γενικά θέματα  που αφορούν το παρών και το αύριο της Ελληνικής νεολαίας συνολικά, αδιάσπαστο μέρος της οποίας είναι και η νέοι Έλληνες Ποντιακής καταγωγής. 

         Κοινός παρονομαστής πάντοτε στις συναντήσεις του Συναπαντήματος ήταν και είναι η ενότητα, η διαφάνεια, η απουσία διαχωριστικών γραμμών ανάμεσα στα Σωματεία και  η αγάπη και η υποστήριξη όλων προς το Συντελούμενο έργο της Σουμελιώτισσας, σε αρίστη συνεργασία  με τα Διοικητικά Συμβούλια του Σωματείου και του Πανελλήνιου Ιερού Προσκυνήματος  «Παναγία Σουμελά».

Με αφορμή την συμπλήρωση των διακοσίων (200) χρόνων από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης, με απόφαση της Οργανωτικής Επιτροπής  το 23Ο Συναπάντημα Νεολαίας Ποντιακών Σωματείων είναι αφιερωμένο Τιμής Ένεκεν στον πολύτιμο αγώνα των προγόνων μας για την Απελευθέρωση της Πατρίδας μας.

Το φετινό συναπάντημα θα το παρακολουθήσουν νέοι και νέες, εκπρόσωποι ποντιακών σωματείων και ομοσπονδιών από την Ελλάδα και το εξωτερικό με ιδιαίτερη χαρά και αποφασιστικότητα δίνοντας έμφαση στον Πανελλήνιο Στόχο της Διεθνοποίησης της Αναγνώρισης της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει:

·         Επίσκεψη ομάδας νεολαίων του 23ου Συναπαντήματος στην Ιερά Μονή Αγίου Ιωάννη Βαζελώνα.

·         Ανοιχτή συζήτηση – εισήγηση για τη σημασία του εμβολιασμού κατά της νόσου Covid-19 και την συμβολή των νέων προς την κατεύθυνση αυτή.

·         Εισήγηση από τα μέλη της οργανωτικής επιτροπής κα Στεφανία Τανιμανίδου και κο Χαράλαμπο Φανιάδη, «Νάουσα: Η Ηρωική Πόλη και η συμβολή της στην Ελληνική Παλιγγενεσία».

Αντί του καθιερωμένου γλεντιού που το πλαισιώνουν τα ίδια τα παιδιά του συναπαντήματος τραγουδώντας και παίζοντας μουσική, για τους λόγους που προ αναφέρθηκαν, στο φετινό συναπάντημα θα έχουμε την χαρά και την τιμή να φιλοξενήσουμε τον κο Γιώργο Πουλατζακλή και την 15μελη μουσική του ομάδα του που θα μας ταξιδέψουν με τις μουσικές τους στις Αλησμόνητες Πατρίδες.

Παράλληλα με το 23ο Συναπάντημα, εντός του Μελισσανίδιου θα διεξάγεται η Διαδημοτική Έκθεση των βιβλιοθηκών Μακεδονίας με θέμα «1821 oι βιβλιοθήκες της Μακεδονίας στην τοπική ιστορία», σε συνεργασία με τον Δήμο Θεσσαλονίκης, με την συμπαράσταση του Δημάρχου Κωνσταντίνου Ζέρβα και της Αντιδημάρχου Διαδημοτικής Συνεργασίας και Απόδημου Ελληνισμού.

Η Οργανωτική Επιτροπή του 23ου «Συναπαντήματος Νεολαίας  Ποντιακών Σωματείων»

 

 

Πανελλήνιο Ιερό Προσκύνημα και Σωματείο «Παναγία Σουμελά»

Για πληροφορίες κα Κυριακή Ιμιρτζίδου τηλ. 6981/952041,

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου