Κυριακή 18 Ιουλίου 2021

Δ. Σταμενίτης: «Σημαντικές δεσμεύσεις της Υπουργού για παρεμβάσεις που θα αναδείξουν τον πολιτιστικό πλούτο της Έδεσσας»


Στην πόλη της Έδεσσας βρέθηκε σήμερα, 17 Ιουλίου 2021, ο Βουλευτής Πέλλας της Νέας Δημοκρατίας κ. Διονύσης Σταμενίτης, ο οποίος συμμετείχε στην επίσκεψη της Υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Λίνας Μενδώνη. Η Υπουργός ξεναγήθηκε στα μνημεία της πόλης ενώ επισκέφθηκε και το Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Εδέσσης, Πέλλης και Αλμωπίας κκ. Ιωήλ στη Μητρόπολη Έδεσσας.

Αναφορικά με την επίσκεψη της Υπουργού ο Βουλευτής δήλωσε:

«Η σημερινή επίσκεψη της Υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Λίνας Μενδώνη παρήγαγε σημαντικά αποτελέσματα για την πόλη της Έδεσσας και ειδικότερα για τον τρόπο με τον οποίο μπορούμε να επιτύχουμε τη συνολική ανάδειξη του πολιτιστικού και αρχαιολογικού πλούτου της.


Η Υπουργός είδε από κοντά τα μνημεία της πόλης, συζήτησε με τους αρμόδιους και το σημαντικότερο είναι ότι δεσμεύτηκε για συγκεκριμένες παρεμβάσεις από πλευράς Υπουργείου Πολιτισμού, ώστε η πλούσια πολιτιστική κληρονομιά της Έδεσσας να αποκτήσει μια ενιαία μορφή, που θα την κάνει σαφώς ελκυστικότερη στον επισκέπτη. Παράλληλα, σε συνεννόηση τόσο με τη Δημοτική Αρχή όσο και με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Πέλλας θα υπάρξουν στοχευμένες παρεμβάσεις που θα λύσουν χρόνια προβλήματα στον τρόπο αξιοποίησης των μνημείων της πόλης.


Και ο Δήμαρχος και η Εφορεία Αρχαιοτήτων Πέλλας γνωρίζουν ότι η κυβέρνηση, μέσα από το Υπουργείο Πολιτισμού, βρίσκεται στο πλευρό τους ώστε αυτός ο μεγάλος σχεδιασμός, της ολοκληρωμένης ανάδειξης της σημαντικής ιστορίας της Έδεσσας, να υλοποιηθεί και να προσδώσει προστιθέμενη αξία στο πολιτιστικό και τουριστικό προϊόν της πόλης».

Επιγραμματικά τα θέματα που απασχόλησαν την επίσκεψη και οι προτάσεις της Υπουργού:

1. Αρχαιολογικό Μουσείο Έδεσσας: Η Υπουργός συμφώνησε στην ανάγκη ίδρυσης Αρχαιολογικού Μουσείου. Ζήτησε από το Δήμο να καταθέσει συγκεκριμένη πρόταση για υπόδειξη χώρου, σε συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Πέλλας και δεσμεύθηκε για τη χρηματοδότηση των μελετών, εφόσον βρεθεί ο κατάλληλος χώρος.

2. Αρχαιολογικός χώρος Λόγγου: Η πρόταση της Υπουργού περιλαμβάνει τη χρηματοδότηση από πλευράς Υπουργείου της μελέτης διαμόρφωσης και ανάδειξης του χώρου, ώστε να ενταχθεί στο ΕΣΠΑ είτε στο ΠΔΕ.

3. Αναβάθμιση πολυχώρου πολιτισμού M. Αλέξανδρος και περιβάλλοντος χώρου: Δόθηκε λύση στο ζήτημα της υλοποίησης των απαραίτητων εργασιών από πλευράς Δήμου με παράταση της προγραμματικής σύμβασης μέχρι τον Αύγουστο του 2022.

4. Τζαμί Έδεσσας: Η κ. Μενδώνη ζήτησε την άμεση μεταφορά των ευρημάτων που φυλάσσονται εκεί, ώστε το Τζαμί να ενταχθεί είτε στο Πρόγραμμα Δημόσιων Επενδύσεων είτε στο νέο ΕΣΠΑ είτε στα έργα του Ταμείου Ανάκαμψης, προκειμένου να γίνουν οι απαραίτητες εργασίες αναστήλωσης, στερέωσης και ανάδειξης του μνημείου.

5. Περιοχή Βαρόσι: Συμφωνήθηκε ο καθαρισμός και η ανάδειξη του αρχαιολογικού χώρου του Βαροσίου.

6. Τέλος, κατά τη συνάντηση της Υπουργού με το Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Εδέσσης, Πέλλης και Αλμωπίας συζητήθηκε το θέμα που αφορά το έργο αναστήλωσης του Ιερού Ναού Κοιμήσεως της Θεοτόκου Γιαννιτσών (παλιά Μητρόπολη), για το οποίο η κ. Μενδώνη ενημέρωσε το Μητροπολίτη ότι ετοιμάζεται η ωρίμανση των μελετών ώστε το έργο να ενταχθεί στο ΕΣΠΑ. Ενδιαφέρον προκάλεσε επίσης και το ζήτημα του Ιερού Κειμηλιαρχείου, για το οποίο η Υπουργός δεσμεύθηκε να αναζητηθεί χρηματοδότηση ώστε να πραγματοποιηθεί η ανακαίνιση του υπάρχοντος χώρου, καθώς υπάρχει μελέτη από την Ιερά Μητρόπολη Έδεσσας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου