Κυριακή 11 Ιουλίου 2021

ΤΟΜΕΑΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΕΛΛΑΣ του ΚΚΕ Για το κλείσιμο των τραπεζικών καταστημάτων στη Σκύδρα και αλλού

         Η πολιτική της κυβέρνησης και των τραπεζιτών να στηρίξουν με ευνοϊκούς όρους και επιτόκια επιχειρήσεις προκειμένου να «πάρει ανάσες» η ελληνική οικονομία, πηγάζει από την διαχρονική στήριξη του τραπεζικού συστήματος προκειμένου να ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα, η κερδοφορία και στήριξη συνολικά του μεγάλου κεφαλαίου. Ιδιαίτερα σήμερα με τα δισεκατομμύρια ευρώ του Ταμείου Ανάκαμψης, έχουν τεθεί πολύ συγκεκριμένες και ασφυκτικές προϋποθέσεις στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα για να είναι «κατάλληλο» να ενισχυθεί με ζεστό κρατικό χρήμα. Μια από αυτές είναι η μετάβαση στην ψηφιοποίηση των τραπεζικών εργασιών, στην γρήγορη προσαρμογή τους στην 4η βιομηχανική επανάσταση. Αυτή η αναγκαιότητα συνεπάγεται μια σειρά από σκληρά μέτρα:

       Την τελευταία 5ετια έχουμε μπαράζ κλεισίματος καταστημάτων των τραπεζών, στο όνομα αυτής της ψηφιακής μετάβασης που συνεχίζεται με ακόμα πιο εντατικούς ρυθμούς. Την τελευταία μόλις βδομάδα ανακοινώθηκαν ακόμη 25 καταστήματα της Εθνικής τράπεζας που θα βάλουν λουκέτο και άλλα 64 της ΠΕΙΡΑΙΩΣ. Έτσι, μιας και η EUROBANK και η ALPHABANK έχουν ήδη προχωρήσει σε συρρίκνωση του Δικτύου τους πολύ πιο πριν, πλέον υπάρχουν ολόκληρες περιοχές στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας που μένουν χωρίς τραπεζικό κατάστημα της Τράπεζα Πειραιώς, όπως και η Σκύδρα στην Π.Ε.Πέλλας, τοπικές κοινωνίες που αναγκάζονται να ταξιδέψουν δεκάδες ή και εκατοντάδες χιλιόμετρα για να τακτοποιήσουν τις υποχρεώσεις τους με τις τράπεζες, όπως στο Ροδολίβος Σερρών, στη Γουμένισσα, στη Ν.Μηχανιώνα, στα Πεύκα-Πολίχνη Θεσσαλονίκης. Επίσης κλείνουν τα καταστήματα της ίδιας Τράπεζας που βρίσκονται εντός των νοσοκομείων ΑΧΕΠΑ, Παπαγεωργίου και εξυπηρετούν καθημερινά εκατοντάδες εργαζόμενους και ασθενείς τους & εκατοντάδες τραπεζοϋπάλληλοι που αναγκάζονται να αλλάξουν τον οικογενειακό τους προγραμματισμό, να ξενιτευτούν, να χάσουν μια σειρά από δικαιώματα, εισόδημα κ.α.

       Την ίδια ώρα μάλιστα που κλείνουν τα δεκάδες καταστήματα σε Εθνική και ΠΕΙΡΑΙΩΣ, τρέχουν παράλληλα προγράμματα εθελούσιας, ακριβώς για να ενταθεί η εργοδοτική τρομοκρατία και πίεση των εργαζομένων να δεχτούν «εθελοντικά» την απόλυσή τους!

       Η τελευταία εξέλιξη στην ATTICA BANK  με την απόλυση ενός υπαλλήλου και την αναστολή εργασίας ακόμη ενός, επειδή καταστήματα έκλεισαν και οι εργαζόμενοι δεν θέλησαν να πάρουν την εθελούσια, δείχνει την αντιδραστική τους κατεύθυνση.

       Γιατί ταυτόχρονα διακαής και διαχρονικός τους στόχος είναι μειώσουν οι τράπεζες το λειτουργικό τους κόστος. Στο βωμό αυτής της μείωσης κόστους έγιναν απολύσεις, εθελούσιες και ευθέως πια, κλείσιμο καταστημάτων, αποσχίσεις.

          Οι ευθύνες όλων των μέχρι σήμερα κυβερνήσεων και συγκυβερνήσεων ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, αλλά και της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ που ακολούθησε και συνέχισε την ίδια πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων και της σημερινής κυβέρνησης της ΝΔ, είναι εγκληματικές.Mε την πολιτική τους άνοιξαν τον δρόμο για την αφαίρεση βασικών δικαιωμάτων των εργαζομένων.

          Οι τραπεζικοί όμιλοι, που ξεκοκάλισαν δισεκατομμύρια κρατικές επιδοτήσεις για την ανακεφαλαιοποίησή τους, που καταπίνουν αδηφάγα τα σπίτια της λαϊκής οικογένειας,έρχονται και κλείνουν υποκαταστήματα, απολύουν εργαζόμενους.

         Η πανδημία αξιοποιήθηκε στην κατεύθυνση να επιταχύνουν την ψηφιοποίηση και να επιβάλουν την τηλεργασία, να θωρακίσουν το σύστημα και  τη λειτουργία των τραπεζών. Το Ταμείο Ανάκαμψης επιτάσσει τη μετάβαση στην ψηφιοποίηση, προκειμένου να απλοποιηθούν οι διαδικασίες για τις μεγάλες επιχειρήσεις, να ξεφύγουν από «γραφειοκρατικές» διαδικασίες και όλα αυτά που καθυστερούν την τροφοδότηση των επιχειρήσεων με χρήμα, δάνεια και επενδύσεις, να εξασφαλίσουν υπηρεσίες που θα είναι διαθέσιμες 24ωρες/24ωρο, 7μερες/βδομαδα, από οποιοδήποτε  σημείο της χώρας ή και εκτός. Μαζί με αυτά αξιοποιούν τον πτωχευτικό νόμο είτε για να προχωρήσουν στους πλειστηριασμούς της εργατικής και λαϊκής κατοικίας είτε στον ωμό εκβιασμό να δεχτούν τα φτωχά και καταχρεωμένα στρώματα του λαού μας τους ληστρικούς όρους.

       Η Τομεακή Επιτροπή Πέλλας του ΚΚΕ καλεί:

  • Κανείς εργαζόμενος να μη συναινέσει στη λογική της κοινής «εθνικής» ευθύνης για τη στήριξη των τραπεζών, που περνά πάντα μέσα από τη δική τους χασούρα. Οι τράπεζες δεν μοιράστηκαν ποτέ τα κέρδη τους μαζί τους . Ακόμη και σήμερα που η οικονομία είναι σε κρίση, οι ισολογισμοί των τραπεζών είναι θετικοί. Να μη δεχτούν οι τραπεζοϋπάλληλοι τα νέα προγράμματα εθελούσιας. Να μην υποκύψουν στην εργοδοτική τρομοκρατία
  • Να οργανώσουν την πάλη τους ενάντια  στην πολιτική των τραπεζιτών που συρρικνώνει τα δικαιώματά τους.
  • Να υπερασπιστούν οι εργαζόμενοι τα κατεκτημένα δικαιώματα τους, το δικαίωμα στη μόνιμη και σταθερή δουλειά.
  •  Να μην κλείσει το κατάστημα της Τράπεζας Πειραιώς στη Σκύδρα.

 

 

                                                                                                      Τομεακή Επιτροπή Πέλλας του ΚΚΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου