Τρίτη 3 Αυγούστου 2021

Καιρός - Καύσωνας: Ο Γιάννης Καλλιάνος προειδοποιεί για ζέστη μέχρι τα μέσα Αυγούστου στη Βόρεια Ελλάδα από 17 έως 41-44 βαθμούς

Ακραίος καύσωνας διαρκείας: Πολύ υψηλές θερμοκρασίες και σήμερα - Έως τους 46 βαθμούς ο υδράργυρος  - Ένα από τα ισχυρότερα επεισόδια των τελευταίων τουλάχιστον 40 ετών ο καύσωνας που πλήττει τη χώρα - Υποχωρεί η θερμοκρασία από την Παρασκευή, 40άρια ξανά από την ερχόμενη Δευτέρα.

«Καθ' όλη τη διάρκεια της εβδομάδας ο καιρός θα είναι πάρα πολύ ζεστός στις περισσότερες περιοχές της χώρας. Τρίτη,Τετάρτη και Πέμπτη αναμένονται οι πιο δύσκολες ημέρες του καύσωνα, με τον υδράργυρο να φτάνει στους 43 με 44  βαθμούς Κελσίου στις περιοχές της ηπειρωτικής χώρας», δηλώνει στο protothema  ο μετεωρολόγος και βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Γιάννης Καλλιάνος.

«Στη Αττική σήμερα η θερμοκρασία θα φτάσει τους 42 με 43 βαθμούς Κελσίου, ενώ το μεσημέρι τοπικά θα αγγίξει τους 44 βαθμούς Κελσίου. Ο καιρός στην Αθήνα σήμερα θα είναι πολύ ζεστός!

Σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία μέγιστες θερμοκρασίες της τάξης των 44 με 46 βαθμών Κελσίου αναμένονται σήμερα Τρίτη 3 Αυγούστου 2021, ενώ πολύ υψηλός διατηρείται και ο κίνδυνος εκδήλωσης και εξάπλωσης δασικών πυρκαγιών τουλάχστον το επόμενο διήμερο Τρίτη με Τετάρτη.

Καθώς, ο παρατεταμένος καύσωνας επιμένει, ιδιαίτερα θερμά καθίστανται τα αστικά κέντρα κατά τη διάρκεια της νύχτας, τόσο λόγω της μεγάλης θερμοχωρητικότητας των υλικών όσο και λόγω του φαινομένου της αστικής θερμικής νησίδας.

Την Παρασκευή γενικότερα στις περισσότερες περιοχές και ιδιαιτέρως στα δυτικά και βόρεια θα ξεκινήσει να αποκλιμακώνεται ο καύσωνας και να υποχωρεί ο υδράργυρος, αρχικά από τα δυτικά και βόρεια και στη συνέχεια το Σάββατο και στις υπόλοιπες ανατολικές και νότιες περιοχές.

Έχουμε μπροστά μας τέσσερις δύσκολες ημέρες και από την Παρασκευή θα φθάσουμε στους  40 βαθμούς στα πεδινά ηπειρωτικά. Από το Σάββατο ωστόσο, θα αρχίσει να υποχωρεί περαιτέρω η θερμοκρασία - στους 38 βαθμούς Κελσίου - με την ενίσχυση του μελτεμιού», διευκρινίζει ο ίδιος.

«Η πτώση της θερμοκρασίας θα είναι μικρή, ωστόσο πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι και για άλλο ένα θερμό «κύμα», (41 με 42 βαθμούς στα νότια ηπειρωτικά) όχι βέβαια σε τέτοια ένταση που μας ταλαιπωρεί αυτές τις ημέρες», καταλήγει ο Γιάννης Καλλιάνος,μιλώντας στο protothema.gr.

«Ο Αύγουστος προβλέπεται να είναι ο πιο ζεστός μήνας των τελευταίων δεκαετιών»

Ο Γιάννης Καλλιάνος σπεύδει να υπογραμμίσει τέλος, ότι ο φετινός Αύγουστος, μέσα στην «καρδιά» του καλοκαιριού και των υψηλών θερμοκρασιών, αναμένεται να είναι ο πιο ζεστός μήνας των τελευταίων δεκαετιών
 

Αναλυτικά,  η θερμοκρασία θα κυμανθεί:

-στη Βόρεια Ελλάδα από 17 έως 41-44 βαθμούς,

-στην Ήπειρο και στη Θεσσαλία από 19 έως 43-45,

-στα υπόλοιπα ηπειρωτικά από 22 έως 42-43 βαθμούς,

-στα νησιά του Ιονίου από 21 έως 41-42,

-στα νησιωτικά τμήματα του Αιγαίου και στην Κρήτη από 21 έως 42-43 βαθμούς,

-στα Δωδεκάνησα και στο Ανατολικό Αιγαίο οι μέγιστες θα φτάσουν τοπικά στους 40-42 βαθμούς Κελσίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου