Παρασκευή 10 Σεπτεμβρίου 2021

Διπλάσιοι οι πόροι του ΕΣΠΑ για την κοινωνική πολιτική και την απασχόληση στην Κεντρική Μακεδονία για την περίοδο 2021-2027

Διπλάσιοι θα είναι οι πόροι του ΕΣΠΑ για έργα και δράσεις κοινωνικής πολιτικής και ενίσχυσης της απασχόλησης στην Κεντρική Μακεδονία για τη νέα προγραμματική περίοδο 2021 – 2027, όπως ανακοίνωσε ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας, μετά τη σημερινή συνάντησή του με τον Ευρωπαίο Επίτροπο Απασχόλησης και Κοινωνικών Δικαιωμάτων Nicolas Schmit.

Όπως ανακοίνωσε ο κ. Τζιτζικώστας, «τα έργα και οι δράσεις στήριξης της κοινωνίας αποτελούν βασικό πυλώνα της πολιτικής της διοίκησής μας στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας. Όλα αυτά τα χρόνια έχουμε στηρίξει εμπράκτως ειδικά τους πιο ευάλωτους οικονομικά συμπολίτες μας, αξιοποιώντας τους ευρωπαϊκούς πόρους, ενώ υλοποιήσαμε εκατοντάδες προγράμματα ενίσχυσης της απασχόλησης, υποστηρίζοντας χιλιάδες ανέργους και εργαζόμενους. Ως Περιφέρεια διεκδικήσαμε στη νέα προγραμματική περίοδο, για τα επόμενα χρόνια, να αυξηθούν σημαντικά οι πόροι για την κοινωνική πολιτική, καθώς η περιοχή μας πρέπει να ανακάμψει από την πολυετή οικονομική κρίση, αλλά και από την υγειονομική κρίση και οι πολίτες πρέπει να στηριχθούν με κάθε δυνατό τρόπο για να ορθοποδήσουν. Στόχος μας είναι ένα καλύτερο μέλλον για όλους τους πολίτες της Κεντρικής Μακεδονίας, ώστε κανένας συμπολίτης μας να μη μείνει μόνος του, κανένας να μη μείνει πίσω, λόγω των επιπτώσεων από την πανδημία του κορονοϊού. Σήμερα, μετά τη συνάντησή μου με τον κ. Schmit, με τον οποίο έχουμε εξαιρετική και διαρκή συνεργασία, στο πλαίσιο της προεδρίας μου στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή των Περιφερειών, ανακοινώνουμε πως οι ευρωπαϊκοί πόροι που θα διαθέσει η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας για έργα και δράσεις κοινωνικής πολιτικής και ενίσχυσης της απασχόλησης σε όλες τις Περιφερειακές Ενότητες τα επόμενα χρόνια διπλασιάζονται. Στην προγραμματική περίοδο που ολοκληρώνεται υλοποιήσαμε σπουδαίο έργο κοινωνικής πολιτικής, με διαθέσιμους ευρωπαϊκούς πόρους περίπου 180 εκ. ευρώ. Στη νέα προγραμματική περίοδο οι πόροι αυτοί θα είναι 365 εκ. ευρώ και οι παρεμβάσεις στήριξης των συμπολιτών μας θα είναι πολλαπλάσιες. Σταθερός μας στόχος, τον οποίο υπηρετούμε στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας είναι να μετατρέπουμε τους απρόσωπους ευρωπαϊκούς πόρους σε μετρήσιμο έργο για όλους τους πολίτες».

Ο κ. Τζιτζικώστας παρουσίασε στον κ. Schmit τα έργα και τις δράσεις κοινωνικής πολιτικής και στήριξης του οικονομικά ενεργού πληθυσμού για τον περιορισμό της ανεργίας, που υλοποίησε η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας τα προηγούμενα χρόνια με την αξιοποίηση ευρωπαϊκών πόρων και προγραμμάτων.

Μεταξύ των πιο σημαντικών παρεμβάσεων είναι δράσεις κοινωνικού χαρακτήρα ύψους 22 εκ. ευρώ, οι οποίες μετουσιώθηκαν σε 229 έργα, κυρίως στον τομέα της προώθησης της κοινωνικής ένταξης και της καταπολέμησης της φτώχειας.

Υλοποιήθηκαν μεταξύ άλλων δράσεις για την εναρμόνιση οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής, την ίδρυση και λειτουργία 38 Κέντρων Κοινότητας (ένα σε κάθε Δήμο της Κεντρικής Μακεδονίας), την ενίσχυση δομών παροχής βασικών αγαθών, των δομών αστέγων, των Κέντρων Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων (ΚΗΦΗ), των Στεγών Υποστηριζόμενης Διαβίωσης, των Συμβουλευτικών Κέντρων και Ξενώνων Φιλοξενίας, των 24 ΤΟΜΥ κ.ά.

Από αυτές τις δράσεις ωφελήθηκαν:

-59.750 γονείς, εκ των οποίων 1.858 γονείς παιδιών με αναπηρία, από τις ενισχύσεις σε παιδικούς, βρεφικούς και βρεφονηπιακούς σταθμούς, ΚΔΑΠ κτλ.

-82.000 πολίτες από τα Κέντρα Κοινότητας.

-2.600 άστεγοι από τις αντίστοιχες δομές.

-540 άτομα από τα 14 ΚΗΦΗ.

-415 άτομα από τα ΚΔΗΦ.

-41 άτομα από τις Στέγες Υποστηριζόμενης Διαβίωσης.

-3.450 γυναίκες και παιδιά από τα επτά Συμβουλευτικά Κέντρα και τους Ξενώνες Φιλοξενίας Κακοποιημένων Γυναικών.

-3.100 παιδιά και έφηβοι από τις κοινωνικές υπηρεσίες.

-1.700 άνεργοι από τα προγράμματα κατάρτισης και ανάπτυξης δεξιοτήτων.

Οι προτεραιότητες της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας για την αξιοποίηση των 365 εκ. ευρώ τα επόμενα χρόνια είναι:

-Βελτίωση της πρόσβασης στην απασχόληση και μέτρα ενεργοποίησης για όλα τα άτομα που αναζητούν εργασία με έμφαση στους νέους και τις γυναίκες.

-Προώθηση της ίσης πρόσβασης σε ποιοτική και χωρίς αποκλεισμούς εκπαίδευση και κατάρτιση, ιδίως για μειονεκτούσες ομάδες.

-Προώθηση της δια βίου μάθησης ιδίως των ευέλικτων ευκαιριών αναβάθμισης των δεξιοτήτων και επανειδίκευσης για όλους.

-Προώθηση της ενεργού ένταξης με σκοπό την προώθηση της ισότητας των ευκαιριών, της απαγόρευσης των διακρίσεων και της ενεργούς συμμετοχής και βελτίωσης της απασχολησιμότητας, ιδιαίτερα σε μειονεκτούσες ομάδες.

-Προώθηση της κοινωνικοοικονομικής ένταξης ειδικών πληθυσμιακών ομάδων.

-Ενίσχυση της ισότιμης και έγκαιρης πρόσβασης σε ποιοτικές βιώσιμες και οικονομικά προσιτές υπηρεσίες, ακόμα και αυτές που προάγουν τη στέγαση και τις υπηρεσίες φροντίδας.

-Προώθηση της κοινωνικής ένταξης των ατόμων που αντιμετωπίζουν κίνδυνο φτώχειας ή κοινωνικού αποκλεισμού, συμπεριλαμβανομένων παιδιών και απόρων.

 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου