Παρασκευή 15 Οκτωβρίου 2021

Πρόγραμμα εορταστικών εκδηλώσεων των εθνικών επετείων της 26ης Οκτωβρίου 1912 και της 28ης Οκτωβρίου 1940 στη Μητροπολιτική Ενότητα Θεσσαλονίκης

         


 
  Οι εορταστικές εκδηλώσεις των Επετείων της 26ης Οκτωβρίου 1912, ημέρας απελευθέρωσης της Θεσσαλονίκης από τον τουρκικό ζυγό και εορτής του Πολιούχου της Αγίου Δημητρίου, και της 28ης Οκτωβρίου 1940, ημέρας ιδιαίτερης αξίας για τη χώρα μας, καθώς αποτελεί υπενθύμιση της αντίστασης της πατρίδας μας ενάντια στο φασισμό και το ναζισμό και των αγώνων των λαών για τη δημοκρατία και την ανθρώπινη αξιοπρέπεια, θα πραγματοποιηθούν και φέτος με την κάθε δυνατή λαμπρότητα και επισημότητα, με την τήρηση όλων των υγειονομικών μέτρων για την προστασία από τη διασπορά του κορωναϊού Covid-19.

 

Αναλυτικά το πρόγραμμα εορτασμού στη Μητροπολιτική Ενότητα Θεσσαλονίκης περιλαμβάνει:

 

  Α)  Για το Δήμο Θεσσαλονίκης

    α. Γενικό Σημαιοστολισμό από την όγδοη πρωινή ώρα (8:00΄) της 25ης Οκτωβρίου μέχρι και τη δύση του ηλίου της 28ης Οκτωβρίου 2021.

    β. Φωταγώγηση όλων των καταστημάτων του Δημοσίου, των Ο.Τ.Α., καθώς και των καταστημάτων των Ν.Π.Δ.Δ. και των Τραπεζών κατά τις βραδινές ώρες της 25ης, 26ης, 27ης και 28ης Οκτωβρίου 2021.

 

 Δευτέρα 25 Οκτωβρίου 2021

- Ομιλίες στα σχολεία, τις δημόσιες υπηρεσίες, τα Ν.Π.Δ.Δ. και τους λοιπούς φορείς του Δήμου Θεσσαλονίκης.

- Ώρα 11.00: Ιερός Ναός Αγίου Δημητρίου: Λιτάνευση  της Ιεράς Εικόνας της Παναγίας Πορταϊτίσσης μετά των χαριτοβρύτων Λειψάνων και της Ιεράς Εικόνας του Αγίου Δημητρίου από τον Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου, σύμφωνα με το πρόγραμμα της Ιεράς Μητρόπολης Θεσσαλονίκης.

 

Τρίτη 26 Οκτωβρίου 2021

- Ώρα 08.00: Επίσημη έπαρση της ελληνικής σημαίας στο μνημείο Λευκού Πύργου παρουσία του Προέδρου του Περιφερειακού Συμβουλίου Κεντρικής Μακεδονίας και Περιφερειακών Συμβούλων.

- Χαρμόσυνες κωδωνοκρουσίες όλων των Ιερών Ναών.    

Ώρα 11.30: Δοξολογία για την εορτή του Πολιούχου της Θεσσαλονίκης Αγίου Δημητρίου και την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης (1912) στον Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου χοροστατούντος του Παναγιωτάτου Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης κ.κ. Ανθίμου.

- Ώρα 18.30: ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: Επίσημος Εορτασμός της ημέρας του Πολιούχου της Θεσσαλονίκης Αγίου Δημητρίου, της  Επετείου  Απελευθέρωσης της Θεσσαλονίκης και του Έπους του ’40 στην Αίθουσα Τελετών του Α.Π.Θ. Εκφώνηση του Πανηγυρικού της ημέρας από τον Γενικό Γραμματέα της Ακαδημίας Αθηνών Επίτιμο Καθηγητή του Τμήματος Φυσικής ΑΠΘ, Χρήστο Ζερεφό με τίτλο: «Η σημασία των κλιματικών συνθηκών στον υπεράνθρωπο ηρωισμό των Ελλήνων στα χρόνια της Παλιγγενεσίας και στο Έπος του ‘40».

Μουσικό μέρος: Αποσπάσματα από το «Άξιον Εστί» Μίκης Θεοδωράκης – Οδυσσέας Ελύτης από τη Χορωδία «Γιάννης Μάντακας Α.Π.Θ.» (Ιδιαίτερες προσκλήσεις από το Α.Π.Θ.).

               

Τετάρτη 27 Οκτωβρίου 2021

- Ώρα 10.00: Κατάθεση  στεφάνων από αντιπροσωπείες μαθητών στο Ηρώο του Γ΄ Σώματος Στρατού παρουσία της Αντιπεριφερειάρχη Μητροπολιτικής Ενότητας Θεσσαλονίκης, του Περιφερειακού Διευθυντή Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας και των Προϊσταμένων των οικείων Διευθύνσεων.

Ώρα 11.00: Παρέλαση των μαθητών στην οδό Τσιμισκή, παρουσία μελών της Κυβέρνησης και λοιπών Αρχών.

- Ώρα 12.30: Κατάθεση στεφάνων στα μνημεία, στις Προτομές και στους Ανδριάντες των Ηρώων από αντιπροσωπείες μαθητών. 

 

Πέμπτη 28 Οκτωβρίου 2021

 Ώρα 10.30: Κατάθεση στεφάνου στο Ηρώο του Γ΄ Σώματος Στρατού από την Αυτού Εξοχότητα την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, κυρία Κατερίνα Ν. Σακελλαροπούλου.

Κατά τη στιγμή της κατάθεσης θα τηρηθεί ενός λεπτού σιγή στην πόλη της Θεσσαλονίκης.

- Ώρα 11.00: Παρέλαση ενώπιον της Α.Ε. της Προέδρου της Δημοκρατίας, στην οποία συμμετέχουν: ενώσεις αναπήρων πολέμου, τμήματα μαθητών, Προσκόπων Οδηγών,  Ενόπλων Δυνάμεων, της Ελληνικής Αστυνομίας, του Λιμενικού και Πυροσβεστικού Σώματος, καθώς και αναγνωρισμένων συλλόγων, σύμφωνα με τα σχετικά προγράμματα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και του Γ΄ Σώματος Στρατού.

  

Β) Για τους λοιπούς Δήμους της Μητροπολιτικής Ενότητας Θεσσαλονίκης το πρόγραμμα εορτασμού θα περιλαμβάνει σε γενικές γραμμές τα ακόλουθα:

α. Γενικό Σημαιοστολισμό σε όλη την Επικράτεια από την όγδοη πρωινή ώρα (8:00΄) της 25ης Οκτωβρίου μέχρι τη δύση του ηλίου της 28ης Οκτωβρίου 2021.

β. Φωταγώγηση όλων των καταστημάτων του Δημοσίου, των Ο.Τ.Α., καθώς και των καταστημάτων των Ν.Π.Δ.Δ. και των Τραπεζών κατά τις βραδινές ώρες της 27ης και 28ης Οκτωβρίου 2021. Το βράδυ της 27ης και 28ης Οκτωβρίου πόλεις και χωριά θα φωταγωγηθούν.

 

 

Τετάρτη 27 Οκτωβρίου 2021

- Ομιλίες στα σχολεία, τις δημόσιες υπηρεσίες, τα Ν.Π.Δ.Δ. και τους λοιπούς φορείς με μέριμνα των οικείων Αρχών.  

Απότιση φόρου τιμής  από τους μαθητές, σπουδαστές, Προσκόπους και Οδηγούς στα μνημεία των Ηρώων, προσερχομένων, μετά το πέρας των προηγούμενων εκδηλώσεων.

 

Πέμπτη 28 Οκτωβρίου 2021

α. Χαρμόσυνες κωδωνοκρουσίες όλων των Ιερών Ναών

β. Επίσημη Δοξολογία

γ. Επιμνημόσυνη Δέηση και  Κατάθεση Στεφάνων  στα μνημεία των Ηρώων, μετά το πέρας της Δοξολογίας.

δ. Παρέλαση τμημάτων  αναπήρων πολέμου, μαθητών, σπουδαστών, προσκόπων, οδηγών και τμημάτων των Ενόπλων Δυνάμεων (όπου υπάρχουν).

 

Επισημαίνεται ότι οι εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν με την αυστηρή τήρηση των μέτρων, που βρίσκονται σε ισχύ, για την προστασία από τη διασπορά του κορωνοϊού Covid-19. Παρακαλούμε για την αυστηρή τήρησή τους από όλους τους συμμετέχοντες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου