Τετάρτη 20 Οκτωβρίου 2021

Πραγματοποιήθηκε με επιτυχία η εκδήλωση της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας για τη Διεθνή Ημέρα του «Λευκού Μπαστουνιού»

   

«Με Οδηγό στη Ζωή το Λευκό Μπαστούνι» ήταν ο τίτλος της εκδήλωσης που διοργάνωσαν η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και η Αντιπεριφέρεια Υγείας, σε συνεργασία με το Παράρτημα Θεσσαλονίκης του Κέντρου Εκπαίδευσης και Αποκατάστασης Τυφλών (ΚΕΑΤ), με αφορμή την ημέρα εορτασμού του «Λευκού Μπαστουνιού» που έχει καθιερωθεί να εορτάζεται παγκοσμίως στις 15 Οκτωβρίου.

Την εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε διαδικτυακά παρακολούθησαν με αμείωτο ενδιαφέρον μεμονωμένα άτομα και φορείς από περιοχές της Ελλάδας και της Κύπρου και ήταν αφιερωμένη στη μνήμη της Μαρίας Κυριάκου, αξιωματούχου της Παγκύπριας Οργάνωσης Τυφλών και Γενικής Γραμματέα της Ευρωπαϊκής Ένωσης Τυφλών, που έφυγε από τη ζωή στις 14 Οκτωβρίου, προκαλώντας μεγάλη θλίψη στην οικογένεια των Ευρωπαίων τυφλών.

Την εκδήλωση χαιρέτησε ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας, ο οποίος συνεχάρη το Κέντρο Αποκατάστασης και Εκπαίδευσης Τυφλών για το έργο του. «Στόχος της εκδήλωσής μας είναι εξειδικευμένοι επιστήμονες να παρουσιάσουν θέματα αναπηρίας και όρασης, αλλά και να δώσουμε την ευκαιρία σε άτομα με οπτική αναπηρία που κατάφεραν να πετύχουν τα όνειρά τους να εμπνεύσουν, να δώσουν δύναμη στους υπόλοιπους και να στείλουν το μήνυμα ότι με ‘Οδηγό στη Ζωή το Λευκό Μπαστούνι’, και με τις κατάλληλες προϋποθέσεις οι στόχοι γίνονται πραγματικότητα. Όλοι μαζί οφείλουμε να εξασφαλίσουμε τις προϋποθέσεις ώστε οι τυφλοί συνάνθρωποί μας να καταφέρουν να υπερβούν τους φυσικούς περιορισμούς και να έχουν μία ανεξάρτητη ζωή, ισότιμη με όλους», σημείωσε ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας.

Από την πλευρά της η Αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης Βούλα Πατουλίδου επισήμανε ότι «συνεχής προσπάθειά μας είναι να γίνει η Θεσσαλονίκη και η Κεντρική Μακεδονία πιο φιλική στα άτομα με προβλήματα όρασης. Άνθρωποι όπως εσείς, μάς διδάσκουν τον τρόπο με τον οποίο μπορούμε να πετύχουμε πιο αποτελεσματική διοίκηση».

Ο Αντιπεριφερειάρχης Υγείας Χρήστος Μήττας συνεχάρη την Υπηρεσία Κινητικότητας - Προσβασιμότητας και Δεξιοτήτων Καθημερινής Διαβίωσης του ΚΕΑΤ - Παράρτημα Θεσσαλονίκης για το αποτελεσματικό έργο της στην εκπαίδευση ατόμων με αναπηρία όρασης, έτσι ώστε να αποκτήσουν δεξιότητες προσανατολισμού και κινητικότητας.

Η Διοικήτρια και Πρόεδρος του ΚΕΑΤ Σοφία Χαμονικολάου αφού ευχαρίστησε τους ιθύνοντες για την προσπάθειά τους για εξάλειψη διακρίσεων τόνισε πως «η ανεξάρτητη διαβίωση των ατόμων με αναπηρία εν γένει και των ατόμων με αναπηρία όρασης συγκεκριμένα, αποτελεί αναγκαία συνθήκη για τη δημιουργία ενός πλαισίου κοινωνικής συμπερίληψης των ατόμων με αναπηρία σε όλες τις εκφάνσεις της καθημερινής τους ζωής».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου