Πέμπτη 4 Νοεμβρίου 2021

Σταμενίτη Σταμενίτης: «Προχωρούν οι προκαταβολές βάσει του σχεδιασμού. Αναμένεται τροπολογία και για τα εκτός κανονισμού ΕΛΓΑ».

Πραγματοποιήθηκε σήμερα (04.11.2021) η τρίτη φάση της καταβολής προκαταβολών για τις ζημιές που προκλήθηκαν στις καλλιέργειες από τους ανοιξιάτικους παγετούς του 2021. Συγκεκριμένα για το Νομό Πέλλας καταβλήθηκαν 3.473.186,06 εκ. ευρώ και αφορούν στο κεράσι (εντός κανονισμού του ΕΛΓΑ) στα βερίκοκα και τα δαμάσκηνα.

Αναφερόμενος στην εξέλιξη ο Βουλευτής Πέλλας της Νέας Δημοκρατίας κ. Διονύσης Σταμενίτης δήλωσε

:

«Η διαδικασία της καταβολής των προκαταβολών έναντι των αποζημιώσεων για τις ζημιές που προκλήθηκαν από τους παγετούς της περασμένης άνοιξης συνεχίζεται απρόσκοπτα με στόχο οι παραγωγοί μας που επλήγησαν να στηριχθούν και να αποζημιωθούν άμεσα.

Σήμερα πραγματοποιήθηκε η τρίτη φάση των προκαταβολών, μια διαδικασία που πρέπει να επαναλάβουμε ότι υλοποιείται για πρώτη φορά, δίνοντας τη δυνατότητα στους παραγωγούς να μπορέσουν να καλύψουν τις υποχρεώσεις αλλά και ένα μέρος των αναγκών τους. Είναι σημαντικό να τονίσουμε ότι ο στόχος είναι όλη η διαδικασία, προκαταβολών και εκκαθαρίσεων, να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του έτους, νωρίτερα από κάθε άλλη φορά. Η ροή των πληρωμών, όπως είχε δηλώσει ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Λιβανός, είναι συνεχής καθώς όσα εκτιμητικά πορίσματα ολοκληρώνονται και υποβάλλονται στον ΕΛΓΑ, πληρώνονται. Με την ολοκλήρωση του τρίτου κύκλου πληρωμών για το Νομό Πέλλας έχουν δοθεί από τον ΕΛΓΑ περίπου 25 εκ. ευρώ σε προκαταβολές.

Η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη και της Νέας Δημοκρατίας, το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και ο ΕΛΓΑ υλοποιούν απαρεγκλίτως το σχεδιασμό της στήριξης του αγροτικού κόσμου που δοκιμάστηκε από τις πρωτοφανείς καιρικές συνθήκες. Για το σκοπό αυτό άλλωστε το Υπουργείο προχώρησε σε συγκεκριμένες νομοθετικές παρεμβάσεις προκειμένου να ξεπεραστούν τυχόν εμπόδια. Μάλιστα, όπως έχω ενημερωθεί από στελέχη του ΥΠΑΑΤ, το επόμενο διάστημα αναμένεται η ψήφιση της τροπολογίας του ΥΠΑΑΤ που θα επιτρέψει την αποζημίωση των καλλιεργειών, των οποίων οι ζημίες δεν καλύπτονται από τον κανονισμό του ΕΛΓΑ».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου