Παρασκευή 3 Δεκεμβρίου 2021

Μήνυμα της Δημάρχου Σκύδρας Κατερίνας Ιγνατιάδου για την Παγκόσμια Ημέρα Α.μεΑ

Η σημερινή ημέρα του 2021, Παρασκευή 3 Δεκεμβρίου, όπως κάθε χρονιάς, έχει αναγνωριστεί και καθιερωθεί ως Εθνική και Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία (Α.μεΑ) και των δικαιωμάτων τους.

Είναι η ημέρα αυτή που δεν πρέπει να είναι η μοναδική ημέρα του χρόνου που η κοινωνία μας «θυμάται» τ΄άτομα με αναπηρία, τ΄άτομα με χρόνιες παθήσεις και τις οικογένειές τους. Αλλά πρέπει να είναι η ημέρα που επιβεβαιώνεται ότι η κοινωνία, η πολιτεία

, όλοι, ατομικά και συλλογικά, βρίσκονται καθημερινά δίπλα τους, διότι πρόκειται για πολίτες που είναι ισότιμα μέλη της κοινωνίας μας.

Την ημέρα αυτή διατρανώνουμε τη βούληση και την έμπρακτη αλληλεγγύη και στήριξή μας στο μήνυμα και στο αγωνιστικό πλαίσιο των Α.μεΑ, όπως αυτά εκφράζονται μέσα από τη διακήρυξη της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία (Ε.Σ.Α.μεΑ.) και συμπυκνώνονται στη φράση: «Είμαστε εδώ, είμαστε παρόντες, διεκδικούμε να ζούμε με αξιοπρέπεια στη χώρα μας».

Ο Δήμος μας, ο Δήμος Σκύδρας συνεχίζει να στηρίζει με κάθε τρόπο τους συμπολίτες μας Α.μεΑ και ν΄αντιμετωπίζει με ευαισθησία και με τη μέγιστη δυνατή αποτελεσματικότητα τα προβλήματά τους – ειδικά τώρα με την παρατεταμένη οικονομική και πανδημική κρίση - στο μέτρο των αρμοδιοτήτων της τοπικής αυτοδιοίκησης, αλλά και πέραν αυτών πράττοντας κι ασκώντας ανάλογες πιέσεις και διεκδικήσεις προς κάθε υπεύθυνη αρχή και φορέα.

Θα τονίσω και πάλι το άριστο επίπεδο συνεργασίας μας, το σημαντικό έργο και τις ενέργειες του Συλλόγου Γονέων, Κηδεμόνων και Φίλων Ατόμων με Αναπηρία «Η Αλληλεγγύη» Σκύδρας. Να υπενθυμίσω ότι ο Δήμος μας βρίσκεται πάντα δίπλα στα Α.μεΑ., με κάθε δυνατό τρόπο, όπως προανέφερα, όπως είναι για παράδειγμα οι χρηματοδοτικές ενισχύσεις, η μείωση των τελών καθαριότητας και ηλεκτροφωτισμού κατά 50%, του τιμολογίου της Δ.Ε.Υ.Α.Σ., η βελτίωση των

παρεχομένων υπηρεσιών μέσω των κοινωνικών δομών του Δήμου μας (Βοήθεια στο σπίτι, Κέντρο Κοινότητας, ΚΕΠ Υγείας), η βελτίωση των υποδομών κ.ά.

Να υπενθυμίσουμε, ακόμα, ότι με πρωτοβουλία και δαπάνες του Δήμου μας συστάθηκε και λειτουργεί μ΄επιτυχία το Ενιαίο Ειδικό Επαγγελματικό Γυμνάσιο και Λύκειο (ΕΝ.Ε.Ε.ΓΥ.Λ.) Σκύδρας - στην Κοινότητα Ανύδρου - που εξυπηρετεί παιδιά απ΄όλο το Νομό. Κι αν ορισμένοι, το επαναλαμβάνω γιατί είναι σημαντικό, το θεωρούσαν αδύνατο, εμείς ως Δημοτική Αρχή το πετύχαμε κι αυτό. Φυσικά συνεχίζουμε να διεκδικούμε την ίδρυση και τη λειτουργία Ειδικού Δημοτικού Σχολείου και συνεχίζουμε τις ετοιμασίες για Κ.Δ.Α.Π./Α.μεΑ.

Επίσης, να υπογραμμίσω ότι πρόσφατα έχουμε υποβάλει πρόταση στο αναπτυξιακό πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» του Υπουργείου Εσωτερικών που αφορά την προμήθεια κι εγκατάσταση αναβατορίων Α.μεΑ. σε σχολεία του Δήμου Σκύδρας. Οι ανελκυστήρες θα είναι τύπου πλατφόρμας με δυνατότητα μεταφοράς του ατόμου μαζί με το καροτσάκι.

Να ανακοινώσω, ακόμη, ότι ο Δήμος Σκύδρας σε συνεργασία με το ΕΝ.Ε.Ε.ΓΥ.Λ. Σκύδρας και τη συμμετοχή του Συλλόγου Γονέων, Κηδεμόνων και Φίλων Ατόμων με Αναπηρία «Η Αλληλεγγύη» αναδεικνύοντας και τιμώντας την εθνική και διεθνή ημέρα για τα Άτομα με Αναπηρία (Α.μεΑ.) θα πραγματοποιήσει μια ξεχωριστή εκδήλωση την προσεχή Παρασκευή 10 Δεκεμβρίου 2021, ώρα 08:30’, στο Πνευματικό Κέντρο Σκύδρας. Η εκδήλωση θα περιλαμβάνει:

· προβολή ταινιών μικρού μήκους πλαισιωμένες από βιωματικές δραστηριότητες οι οποίες θα στοχεύουν στην περαιτέρω ευαισθητοποίηση των πολιτών στα θέματα των Α.μεΑ.

· Ομιλία από τον Παραολυμπιονίκη και στέλεχος του Δήμου Σκύδρας Αναστάσιο Τσίου και συνέντευξη – συζήτηση με τους παριστάμενους μαθητές

· Δεξίωση

· Πορεία στο κέντρο της πόλης.

Θέλω, στο σημείο αυτό, να προβάλλω και να εξάρω πραγματικά τα μεγάλα αποθέματα δύναμης και συναισθημάτων των συμπολιτών και συνανθρώπων μας Α.μεΑ, να τους συγχαρώ για τις ικανότητες, τις επιτυχίες τους, την αγάπη τους για τη ζωή και τον άνθρωπο. Να τους ευχαριστήσω από καρδιάς, όπως επίσης να ευχαριστήσω τις οικογένειές τους, τους εκπαιδευτικούς, την Εκκλησία μας κι όλους όσοι βρίσκονται δίπλα τους και τους στηρίζουν αγνά κι αληθινά. Είναι πραγματικά όλοι τους φωτεινά παραδείγματα για την κοινωνία μας,

παραδείγματα αλληλεγγύης, προσφοράς και εθελοντισμού του οποίου ακολουθεί η διεθνής ημέρα στις 5 Δεκεμβρίου.

Ολοκληρώνοντας να τονίσω ότι η κοινωνία μας οφείλει και πρέπει να σέβεται, να φροντίζει και ν΄αγκαλιάζει όλους τους συμπολίτες και συνανθρώπους μας χωρίς διακρίσεις, προαπαιτούμενα κι αποκλεισμούς. Ενώνουμε τις φωνές και τις καρδιές μας και δυναμώνουμε το μήνυμα των Α.μεΑ.:

Είμαστε διαφορετικοί, είμαστε ίσοι, είμαστε αλληλέγγυοι και δυνατοί!

Η Δήμαρχος Σκύδρας

Κατερίνα Ιγνατιάδου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου