Πέμπτη 27 Ιανουαρίου 2022

ΣΑΚΗΣ ΧΑΤΖΗΔΗΜΗΤΡΙΟΥ : Μόνοι σας καταρτίσατε τον παρόντα προϋπολογισμό, χωρίς καμία διαβούλευση. Μόνοι σας να τον ψηφίσετε για να έχετε και όλη την ευθύνη.

ΟΙ ΘΕΣΕΙΣ ΤΟΥ ΣΤΗΝ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΤΟΥ Δ.Σ. ΓΙΑ ΤΗΝ ΨΗΦΙΣΗ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΑΛΜΩΠΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΕΤΟΣ 2022

Κύριε πρόεδρε, κύριοι συνάδελφοι, κύριοι εκπρόσωποι των μέσων ενημέρωσης

Συμμετέχουμε σήμερα, ως παράταξη «Ενωμένοι για την Αλμωπία», με αίσθημα ευθύνης στην ιδιαιτέρας σημασίας συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου με μοναδικό θέμα συζήτησης (όπως προβλέπεται από τον Νόμο) την ψήφιση του Προϋπολογισμού του Δήμου μας, για το έτος 2022.
Διεξάγεται με αυτόν τον τρόπο η συνεδρίαση (να μην έχει άλλα θέματα η ημερήσια Διάταξη) για να μπορεί να γίνει διεξοδικός, παραγωγικός διάλογος, λόγω της σοβαρότητας του θέματος.
Και δίνει ιδιαίτερη σημασία ο Νομοθέτης στην διαδικασία σύνταξης – κατάρτισης και ψήφισης του Προϋπολογισμού, γιατί όπως γνωρίζουμε ο Προϋπολογισμός είναι ο καθρέπτης των σκέψεων και προθέσεων της Διοικούσας Παράταξης του Δήμου. Είναι βασικό εργαλείο της διοίκησης , αφού η χρηστή λειτουργία του Δήμου εξαρτάται άμεσα από την σωστή – ορθή – απρόσκοπτη υλοποίησή του. Για αυτό και κατά την διάρκεια των παρελθόντων ετών, διαφωνούσαμε με τις χωρίς ιδιαίτερο λόγο, συνεχείς αναμορφώσεις του Προϋπολογισμού, που οδηγούν τελικά στην παραμόρφωση του.
Με λίγα λόγια, ο Προϋπολογισμός που σήμερα ψηφίζουμε πρέπει να δείχνει πρώτον την πραγματική τωρινή οικονομική κατάσταση του Δήμου και δεύτερον πως διαχειρίζεται η διοικούσα παράταξη τα χρήματα των Δημοτών. Ο Προϋπολογισμός πέρα από ένα τεχνοκρατικό εργαλείο, ένα ψυχρό κείμενο, με πάρα πολλούς πίνακες και αριθμούς, πρέπει να εκπέμπει και πολιτικά μηνύματα. Πρέπει να αποτυπώνει τις προτεραιότητες, τις πολιτικές, τις δράσεις και τα προγραμματιζόμενα νέα έργα που θα δώσουν αναπτυξιακή ώθηση στον τόπο μας, γιατί το ζητούμενο, το επιθυμητό στην τοπική Κοινωνία, είναι η ανάπτυξη και η συνεχής βελτίωση του βιοτικού της επιπέδου .
Για αυτούς τους λόγους, πού προανέφερα, πρωταγωνιστικό ρόλο στην σύνταξη ενός προϋπολογισμού έχουν τα στελέχη τις Διοίκησης του Δήμου, όλα - τονίζω ΟΛΑ (Δήμαρχος, αντιδήμαρχοι, Πρόεδροι Επιχειρήσεων και τα μόνιμα στελέχη του Δήμου, ιδιαίτερα Προϊστάμενοι Υπηρεσιών). Όμως είναι πολύ σημαντικό, χρήσιμο και κατανοητό από όλους, ότι εκτός αυτών πρέπει να καλούνται και να συμμετέχουν ουσιαστικά εκπρόσωποι από όλους τους συνδυασμούς. Να συμμετέχουν τα όργανα Διαβούλευσης. Να συμμετέχουν εκπρόσωποι από συλλόγους (πολιτιστικούς, αθλητικούς, αγροτικούς και νεολαίας). Όλοι πρέπει να καλούνται να συμμετέχουν και να συμβάλλουν, να βάλουν το λιθαράκι τους στο χτίσιμο του προϋπολογισμού. Να καταθέτουν με σοβαρότητα τις απόψεις τους, να γίνεται ένας γόνιμος διάλογος σε πολλούς άξονες και να καταλήγουμε στον προτεινόμενο προϋπολογισμό.
Κάτι τέτοιο δεν έγινε, ούτε και φέτος, παρότι το ζητήσαμε με επιμονή τα προηγούμενα χρόνια, στις συζητήσεις για τους προϋπολογισμούς του 2020 και 2021.
Ακόμη και στην συνεδρίαση της επιτροπής Διαβούλευσης, που εσείς σχηματίσατε, με δικές σας επιλογές, από τα τριάντα περίπου μέλη της, προσήλθε και συμμετείχε μόνο ΕΝΑ μέλος και ο Πρόεδρος.
Ούτε τρείς (3) και ο κούκος. ΕΝΑΣ και ο κούκος.
Και δεν συμμετείχαν τα μέλη της Επιτροπής Διαβούλευσης, όπως τονίσαμε και παλιότερα, όχι γιατί δεν θέλουν ( αν δεν ήθελαν δεν θα συμμετείχαν από την αρχή ή θα είχαν παραιτηθεί) αλλά γιατί δεν τους εμπνέετε με την συμπεριφορά σας και τον τρόπο λειτουργίας σας. Προφανώς, αλλιώς τα περίμεναν και αλλιώς τα βρήκαν και θεωρούν χαμένο χρόνο την συμμετοχή τους.
Και άντε αυτοί εκλήθησαν και δεν ήλθαν. Εμείς ούτε καν κληθήκαμε. Ούτε οι επικεφαλής , ούτε τα υπόλοιπα μέλη των παρατάξεων της Αντιπολίτευσης. Και είμαστε οι τρείς συνδυασμοί της αντιπολίτευσης πλειοψηφία 2/3 στο Δημοτικό Συμβούλιο, άσχετα αν ο νόμος έκτρωμα του Αυγούστου 2019, σας επιτρέπει να διοικείτε αντιδεοντολογικά, με το έτσι θέλουμε – έτσι κάνουμε. Και μην μου πείτε ότι δεν είναι δυνατόν να γίνει ανοιχτός δημοκρατικός διάλογος με ευρεία συμμετοχή, γιατί ήμουν στην θέση σας και στην ηλικία σας, Δήμαρχος πριν 20 χρόνια και το έπραξα. Λειτούργησα ανοιχτά και με ευρεία συμμετοχή. Είναι δύσκολο; Ναι είναι.! Θέλει να αφιερώσεις πολύ χρόνο; Ναι θέλει .! Θέλει και κόπο και χρόνο. Όμως «τα αγαθά κόποις κτώνται»!
Κύριοι της παράταξης του Δημάρχου, που διοικείτε τον Δήμο, είχατε άνεση χρόνου. Τι σας εμπόδισε να τα κάνετε όλα αυτά; Μάλλον δεν θέλετε διάλογο και συνεργασία με κανένα, γιατί ενώ δήθεν την ζητάτε στις τοποθετήσεις σας, στα λόγια σας, στην πράξη την ακυρώνετε γιατί πραγματικά δεν την θέλετε, γατί την φοβάστε και καταλαβαίνω το γιατί.
Εμείς όπου και όταν κάναμε κριτική στις πράξεις και την λειτουργία σας και διαφοροποιηθήκαμε, η πορεία των πραγμάτων έδειξε ότι τελικά είχαμε δίκιο και δεν ήταν στείρα αντιπολίτευση.
Σας προστατεύσαμε και εσάς και τον τόπο.
Θα μπορούσα να αναφέρω πολλά περισσότερα για την διαδικασία, την λειτουργία σας και την συμπεριφορά σας αλλά σήμερα σταματώ εδώ. Θα έχουμε την ευκαιρία και την άνεση χρόνου να τα πούμε σε συνέντευξη, με όλους τους εκπροσώπους του τύπου, όταν οι υγειονομικές συνθήκες το επιτρέψουν.
Διαβάζοντας λοιπόν με προσοχή τον προς ψήφιση προϋπολογισμό διαπιστώνει κανείς ότι είναι ένας άδειος προϋπολογισμός. Δεν περιέχει κανένα νέο – ουσιαστικό – αυτοτελές έργο.
Στα άλλα δευτερεύοντα σημεία του είναι αντιγραφή του περσινού προϋπολογισμού, με τις ουρές των συνεχιζόμενων από παλαιά έργων και οφειλών.
Τα μικροέργα των συντηρήσεων και δήθεν βελτιώσεων του Τεχνικού Προγράμματος (όπως είπαμε και στην ψήφιση του), δεν έλαβαν σοβαρά υπ’ όψιν τις προτάσεις των Κοινοτικών Συμβουλίων και των Προέδρων τους και είναι σαν ασπιρίνες σε ένα βαριά ασθενή, όπως είναι ο Δήμος μας.

Ναι κύριοι ο Δήμος μας κατάντησε βαριά ασθενής.

Πάσχει παντού, σε όλους του τομείς στις υποδομές, στην καθαριότητα, στην οδοποιία, στην ύδρευση , την άρδευση , στα πολιτιστικά και αθλητικά.
Έτσι καλούμαστε να ψηφίσουμε έναν προϋπολογισμό καθαρά διαχειριστικό. Τον διάβασα αναλυτικά. Περιέχει δαπάνες μισθοδοσίας, αποζημιώσεις αιρετών, δαπάνες για καύσιμα, πάγιες προκαταβολές, συντηρήσεις φωτοτυπικών, αγορά αναλωσίμων, επισκευές αυτοκινήτων, ασφαλιστικές εισφορές κτλ., αυτονόητα έξοδα του Δήμου.
Δεν υπάρχει κανένα σημαντικό έργο, κανένα στοιχείο, που να δίνει το πολιτικό στίγμα των προθέσεων σας, ως Δημοτική Αρχή.
Και αυτός είναι ο πιο σημαντικός προϋπολογισμός της θητείας σας.
Το 2020 ήσασταν άπειροι και δήθεν συνεργαζόμενοι και υπονοούσατε ότι δεν μπορούσατε να τον κάνετε όπως θέλετε.
Το 2021 ήταν ο πρώτος ουσιαστικά δικός σας προϋπολογισμός, και δείξαμε κατανόηση και ανοχή.

Φέτος δεν έχετε καμία δικαιολογία.!

Του χρόνου θα είναι προεκλογική περίοδος.
Είναι εμφανές λοιπόν ότι δεν έχετε καθαρή πολιτική στόχευση και αποτελεσματικότητα, για την επίλυση των προβλημάτων του Δήμου, γιατί δεν προκύπτει από κανένα σημείο του προϋπολογισμού ότι, με ενέργειες σας τα προηγούμενα 2,5 χρόνια εξασφαλίσατε πιστώσεις - κονδύλια, για να μπορέσετε φέτος να λύσετε έστω και ένα σοβαρό θέμα , από αυτά που ταλαιπωρούν τους συμπολίτες μας.
Έτσι καλούμαστε, επαναλαμβάνω, να ψηφίσουμε έναν πρόχειρο προϋπολογισμό, καθαρά διαχειριστικό, ο οποίος αποτελεί αντιγραφή των προϋπολογισμών των προηγούμενων ετών.
Και έρχεται προς ψήφιση κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή, σε συνθήκες άγχους και πίεσης λόγω χρόνου, αφού περάσαμε ήδη στο 2022.
Και έφτασε φέτος o Δήμος μας να παρουσιάζει εικόνα παραίτησης και εγκατάλειψης.
Δεν καταβάλλετε, κύριοι, καμία προσπάθεια βελτίωσης της υπάρχουσας κατάστασης του Δήμου.
Γνωρίζω ότι η αλήθεια όταν εκφράζεται με ειλικρίνεια είναι καμιά φορά σκληρή, όμως πιστεύω ότι πάντα πρέπει να λέγεται.
Σε έναν τέτοιο προϋπολογισμό, που δε δίνει απολύτως καμία λύση στα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο Δήμος μας, εμείς δεν μπορούμε να δώσουμε θετική ψήφο, όσο καλή πρόθεση και να έχουμε, γιατί έχουμε μάθει να αγωνιζόμαστε και όχι να συμβιβαζόμαστε.

Μόνοι σας καταρτίσατε τον παρόντα προϋπολογισμό, χωρίς καμία διαβούλευση.

Μόνοι σας να τον ψηφίσετε για να έχετε και όλη την ευθύνη.

Με την αρνητική μας ψήφο, πρόθεσή μας δεν είναι να χτυπήσουμε εσάς, αλλά να κτυπήσουμε δυνατά το καμπανάκι του κινδύνου, για τον τόπο μας.
Το ίδιο ευελπιστώ να κάνουν και οι λοιπές παρατάξεις, ώστε να σταλεί ένα ηχηρό μήνυμα, πριν να είναι πολύ αργά.
Ευχαριστώ κύριε Πρόεδρε και κύριοι Συνάδελφοι για τον χρόνο και την προσοχή σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου