Τρίτη 1 Φεβρουαρίου 2022

«Εισήγηση του Αντιπεριφερειάρχη Πέλλας κ. Ιορδάνη Τζαμτζή κατά τον Απολογισμό του Έτους 2021 στο Περιφερειακό Συμβούλιο»

             

Εισήγηση του Αντιπεριφερειάρχη Πέλλας κ. Ιορδάνη Τζαμτζή για τα πεπραγμένα στο Νομό Πέλλας  για το έτος 2021.
 
«Αξιότιμε Κύριε Περιφερειάρχη
Αξιότιμες, Αξιότιμοι, Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,
Η διαδικασία της συζήτησης  του Απολογισμού του 2021 έχει ιδιαίτερη σημασία, διότι στο πλαίσιο της Δημοκρατικής μας λειτουργίας, δίνεται η δυνατότητα  της λογοδοσίας και της ενημέρωσης των πολιτών για τα  πεπραγμένα  της διοίκησης.
 
Το 2021, συνεχίσαμε το πολύ μεγάλο έργο, που επιτελείτε, από την διοίκηση Απόστολου Τζιτζικώστα στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.
Βασικές μας προτεραιότητες  ήταν:
α) η άμεση και ποιοτική εξυπηρέτηση των πολιτών,
β)η προώθηση της βιώσιμης ανάπτυξης, μέσα από τα έργα τεχνικών και συγκοινωνιακών υποδομών και πολιτικής προστασίας και
γ)η κοινωνική μέριμνα και η αλληλεγγύη.
 
Στην Διεύθυνση Οργάνωσης και Οικονομικών, το σημαντικότερο  ζήτημα  που χρειάστηκε να αντιμετωπίσουμε ήταν η δραματική μείωση του προσωπικού.
Παρά τις ελλείψειςπροσωπικού, το τμήμα διεκπεραίωσε με απόλυτη επιτυχία το πολύ σημαντικό  έργο του.
 
Στον Τομέα των Τεχνικών Έργων και Υποδομών, ολοκληρώθηκε μεγάλος αριθμός μικρών και μεγάλων έργων και μελετών και  έχουν δημοπρατηθεί πολλά έργα.
Δώσαμε έμφαση στην ασφάλεια του οδικού δικτύου, καθώς επίσης, και στην αντιπλημμυρική θωράκιση της Πέλλας.
Ασφαλτοστρώθηκαν πολλά χιλιόμετρα του Εθνικού και Επαρχιακού οδικού δικτύου. Διαγραμμίστηκε το σύνολο σχεδόν του Εθνικού και του επαρχιακού δικτύου αρμοδιότητάς μας και τοποθετηθήκαν στηθαία ασφαλείας και σήμανση.Σύμφωνα με την Αστυνομική Διεύθυνση Πέλλας, το 2021 είχαμε μείωση κατά 67% των τροχαίων θανατηφόρων ατυχημάτων, οφειλόμενη στην σωστή σήμανση των δρόμων.
Σχεδιάσαμε και υλοποιούμε ένα μεγάλο πρόγραμμα ηλεκτροφωτισμού κόμβων και γεφυρών ύψους 700.000 ευρώ, τόσο στην Εθνική Οδό, όσο και στο Επαρχιακό δίκτυο, για την οδική ασφάλεια των συμπολιτών μας αλλά και των επισκεπτών στην Πέλλα.
Σχεδιάσαμε και προχωρούμε στην δημοπράτηση της μελέτης του δρόμου σύνδεσης της Αριδαίας και των Λουτρών Πόζαρ με το χιονοδρομικό Βόρας ύψους 501.000 ευρώ. Έργο όνειρο πολλών ετών, ξεκινά πλέον η υλοποίηση του.
Στον τομέα των συγκοινωνιακών έργων, το 2021 περατώθηκαν 6 έργα, υλοποιούνται άλλα 14 έργα και δημοπρατήθηκαν 8 και είναι στην διαδικασία δημοπράτησης 1, συνολικού προϋπολογισμού 14.497.000 ευρώ.
 
Ολοκληρώθηκε ουσιαστικά το έργο, «Αντιπλημμυρική προστασία της Έδεσσας»,ένα δύσκολο έργομέσα στην πόλη, ένα έργο όμως στολίδι, με πετρόκτιστητην κοίτη του ποταμού Εδεσσαίου, ύψους 2.100.000 Ευρώ. Σε επτάεργάσιμεςμέρες,ολοκληρώνονται τα τελευταία μερεμέτια.
Ολοκληρώθηκαν τα «Αντιπλημμυρικά έργα Αλμωπίας», στον Θερμοπόταμο Λουτρακίου ύψους 2.100.000 ευρώ. Υλοποιήθηκαν ακόμη,μικρότερα έργα και έγιναν καθαρισμοί και διευθετήσεις ρεμάτων σ όλη την ΠΕ Πέλλας.
Στον τομέα του τμήματος Υποδομών, στην Πέλλα περατώθηκαν 5 έργα, 3 έργα υλοποιούνται και 3 έργα είναι υπό δημοπράτηση, συνολικού προϋπολογισμού 6.094.000 ευρώ.
 
Στον τομέα της Πολιτικής Προστασίας έγιναν καθαρισμοί και διευθετήσεις χειμάρρων και αποκαταστάσεις ζημιών ύψους 550.000 ευρώ.
Συνολικά στην ΠΕ Πέλλας το 2021, περατώθηκαν, υλοποιούνται και έχουν δημοπρατηθεί έργα προϋπολογισμού 20.591.000 ευρώ.
 
Πετύχαμε με την βοήθεια του Υφυπουργού κ. Βεσυρόπουλου, τον οποίο ευχαριστώ για άλλη μια φορά, την παραχώρηση του Διοικητηρίου Πέλλας,στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και στην Περιφερειακή Ενότητα Πέλλας.
 
Ετοιμάζουμε πλέον να καταθέσουμε, φάκελο Ενεργειακής Αναβάθμισης του Διοικητηρίου στο νέο ΕΣΠΑ.
Στόχος μας, το Διοικητήριο να γίνει καινούργιο.
Προχωρούμε την μελέτη αντιπλημμυρικής προστασίας του Μουσείου Πέλλας και την 3η φάση Αντιπλημμυρικής προστασίας του Εδεσσαίου, που αφορά το τμήμα,  Ριζάρι, Σεβαστειανά, Σκύδρα, εκβολή στην Τάφρο 66.
Ακόμη από το ΠΕΠ Κεντρικής Μακεδονίας, χρηματοδοτούνται έργα των Δήμων της Πέλλας.
Ο ΔήμοςΠέλλας έχει χρηματοδότηση για την ενεργειακήαναβάθμισητριώνσχολικώνμονάδωνύψους2 εκατ. ευρώ, 2 Αγροτικέςοδοποιίες1,5 εκατ.ευρώ, τους Βιολογικούς καθαρισμούς Κύρρου και Πέλλας7 εκατ. ευρώ και την δημιουργία Πράσινου Σημείου για Ανακύκλωση 600.000. Σύνολο 11,1εκατ.
ΟΔήμος Έδεσσας έχει χρηματοδότηση για την σύνδεση του Εμπορικού με το Τουριστικό Κέντρο της Έδεσσας-Ανάπλαση Γηπέδου και την Αποκατάσταση του ΧουνκιάρΤζαμίύψους4,1 εκατ. ευρώ.
Ο Δήμος Αλμωπίας έχει χρηματοδότηση4 εκατ.ευρώ, για τον Βιολογικό καθαρισμό Αριδαίας.
Ο Δήμος Σκύδρας έχει χρηματοδότηση 2,7 εκατ. ευρώ για την ενεργειακή αναβάθμιση 4 σχολικών μονάδων και για αρδευτικό δίκτυο.
Τα έργα στην  Πέλλα, λόγω κορωνoιού, όχι μόνο δεν σταμάτησαν, αλλά συνεχίστηκαν με εντατικότερους ρυθμούς,  παρά τις σοβαρές ελλείψεις προσωπικού στις Τεχνικές Υπηρεσίες μας.
 
Η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας διεκπεραίωσε  μεγάλο αριθμό υποθέσεων καθώς και προγραμμάτων ενισχύσεων και αγροτικής ανάπτυξης. Για την υποστήριξη των αγροτών μας τοποθετήσαμε τέσσερις νέους μετεωρολογικούς σταθμούς στην Πέλλα. Πρόσβαση στα στοιχεία έχουν όλοι οι αγρότες  και ο ΕΛΓΑ ώστε να είναι ακόμη ορθότερη  η εκτίμηση ζημιών.
 
Η Διεύθυνση Υγείας συμμετείχε στην εφαρμογή των μέτρων περιορισμού της διασποράς του COVID. Εκτός από τα ΒΟΧ που παραχώρησε η ΠΚΜ, και η Π.Ε Πέλλας παραχώρησε τρία  ΒΟΧ στις υγειονομικές υπηρεσίες και ακόμη έναν  έγχρωμο υπερηχογράφο καρδιογράφο, ένα μηχάνημαtest ύπνου αλλά και μια χειρουργική τράπεζα στα Νοσοκομεία της Πέλλας.  Από την ΠΚΜ  δόθηκαν στα Νοσοκομεία μας για ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό συνολικά 1.286.000 ευρώ συν 115.000 από την ΠΕ Πέλλας.
 
Η Διεύθυνση Ανάπτυξης & Περιβάλλοντος της ΠΕ Πέλλας υλοποίησε μεγάλο αριθμό  ελέγχων και επιβολής διοικητικών μέτρων και προστίμων , στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της.
 
Στην Διεύθυνση Συγκοινωνιών στόχος μας ήταν η εδραίωση μίας φιλικής προς τον πολίτη εξυπηρέτησης.
Μεγάλο πρόβλημα  παραμένουν οι ελλείψεις σε προσωπικό.
 
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι
Το 2021 ήταν η 2ηδύσκολη χρονιά της πανδημίας του κορωνοιού. 
Η Περιφέρειά  όμως, έχοντας στο τιμόνι, τον Περιφερειάρχη μας Απόστολο Τζιτζικώστα, κατά γενική ομολογία  τα πήγε πάρα πολύ καλά.
Θέλω  να ευχαριστήσω τον Περιφερειάρχη μας κ. Απόστολο Τζιτζικώστα για τη εμπιστοσύνη του, την συνεργασία του και την υποστήριξή του στο έργο μας.
Με την καθοδήγηση του,  προχωρούμε δίνοντας λύσεις, στα προβλήματα που υπάρχουν  στην Πέλλα.
Ευχαριστώ τον Εκτελεστικό μας Γραμματέα κ. Νίκο Ιωάννου για την συνεργασία, την συμπαράσταση και την βοήθεια του και όλους τους Διευθυντές των Διευθύνσεων της ΠΚΜ.
Ευχαριστώ θερμά  τον Πρόεδρο  και τους Περιφερειακούς Συμβούλους, ιδιαίτερα τους συναδέλφους μου στην Περιφερειακή Ενότητα Πέλλας,για την επικοινωνία μας και τη συνεργασία μας.
Ιδιαίτερα  θέλω να ευχαριστήσω  όλες και όλους τους εργαζόμενους  στην Περιφερειακή Ενότητα Πέλλας.
Η προσφορά τους είναι πολύ μεγάλη και γίνεται μεγαλύτερη λόγω της έλλειψης προσωπικού και πολυτιμότερη  λόγω της πανδημίας.
 
Ευχαριστώ και όλους σας  για την προσοχή σας!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου