Τρίτη 22 Φεβρουαρίου 2022

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΚΑΡΑΣΜΑΝΗ ΣΕ 7 ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ ΓΙΑ ΤΗ ΛΥΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΟΣ ΜΕ ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΤΕΣ ΓΗΣ

Να ληφθούν άμεσα μέτρα για την αντιμετώπιση του προβλήματος έλλειψης εργατικών χεριών στον αγροτικό τομέα, ενόψει μάλιστα και των νέων σοδειών, ζητά με επιστολή του, που απέστειλε σε 7 υπουργούς της κυβέρνησης, ο Βουλευτής Πέλλας της Ν.Δ. Γιώργος Καρασμάνης.

Το πλήρες κείμενο της επιστολής έχει ως εξής :

Προς

Προς τους Υπουργούς

Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Γιώργο Γεωργαντά.

Μεταναστευτικής Πολιτικής και Ασύλου κ. Νότη Μηταράκη

.

Αναπληρωτή Εξωτερικών κ. Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη.

Οικονομικών κ. Χρήστο Σταϊκούρα.

Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων κ. Κωστή Χατζηδάκη.

Εσωτερικών κ. Μάκη Βορίδη.

Προστασίας του Πολίτη κ. Τάκη Θεοδωρικάκο.

ΑΘΗΝΑ

Αρ. Πρωτ. 460

ΠΕΛΛΑ 22/02/2022

Αγαπητοί κύριοι Υπουργοί,

Παρότι η κλιματική αλλαγή και οι επιπτώσεις της αποτελούν το υπ΄αριθμόν ένα διαχρονικό πρόβλημα του αγροτικού τομέα στη χώρα μας, το τελευταίο διάστημα έχει προκύψει ένα εξίσου σημαντικό πρόβλημα, που έχει να κάνει με την έλλειψη εργατικών χεριών σε γεωργία, κτηνοτροφία και αλιεία.

Έλλειψη εργατών γης αντιμετωπίζουν όλες οι χώρες της Νότιας Ευρώπης. Όμως, στη χώρα μας το θέμα αυτό τείνει σε ορισμένες παραγωγικές περιοχές να λάβει δραματικές διαστάσεις, θέτοντας σε κίνδυνο τις παραγωγικές διαδικασίες και τις σοδειές των προσεχών μηνών.

Όλοι όσοι έχουν άμεση ή έμμεση σχέση με τον αγροτικό τομέα αναγνωρίζουν ότι, η αντιμετώπιση του εν λόγω προβλήματος απαιτεί ολοκληρωμένες και συνεκτικές λύσεις και μια μακροπρόθεσμη στρατηγική για την ανάπτυξη της πρωτογενούς μας παραγωγής.

Επειδή, όμως, οι καταστάσεις πιέζουν αφόρητα και προκειμένου να μην διακινδυνεύσουν παραγωγές, εισοδήματα, μεταποιητικές και εξαγωγικές προσπάθειες και δημόσια έσοδα εντός του τρέχοντος έτους, θεωρώ πως υπάρχει αδήριτη ανάγκη για τη λήψη άμεσων μέτρων για τη διευκόλυνση της φετινής παραγωγικής διαδικασίας, όπως :

- Η παράταση, μέχρι το τέλος του καλοκαιριού του 2022, της προθεσμίας – που έληξε στις 31.12.2021 – για τη διαδικασία μετάκλησης πολιτών τρίτων εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης χωρών, για την απασχόλησή τους σε αγροτικές δραστηριότητες-εργασίες, όπως αυτή προβλέπεται στο άρθρο 16 του νόμου 4782/2021.

- Η απλοποίηση των γραφειοκρατικών διαδικασιών για τους αλλοδαπούς εργάτες γης, όσον αφορά στα ασφαλιστικά τους θέματα και στην ιατροφαρμακευτική τους περίθαλψη, καθώς επίσης και στις διαδικασίες πρόσκλησης (π.χ. συνέντευξη στα κατά τόπους ελληνικά προξενεία, για τους διαθέτοντες ΑΦΜ, ΑΜΚΑ και γνωστούς στις ελληνικές αρχές εργάτες γης).

Παράλληλα με τα άμεσα μέτρα, που η λήψη τους κρίνεται επιτακτική λόγω της έναρξης των συγκομιδών σε πάρα πολλά προϊόντα τις προσεχείς εβδομάδες, πιστεύω ότι και εσείς αναγνωρίζετε πως πρέπει να ξεκινήσει το συντομότερο δυνατόν ένας ευρύς και ουσιαστικός διάλογος για τις απαιτούμενες αλλαγές στο θεσμικό πλαίσιο τόσο στον τρόπο μετάκλησης των αλλοδαπών εργατών γης, όσο και για την εν γένει μεταναστευτική πολιτική στον αγροτικό τομέα (διακρατικές συμφωνίες, μηχανισμοί πρόσκλησης εργατών γης, διαδικασίες, θέματα στέγασης και συνθηκών διαβίωσης, αναγνώριση εξόδων αγροτών, που τηρούν βιβλία εσόδων-εξόδων και απασχολούν αλλοδαπούς εργάτες γης κ.α.).

Και με την ευκαιρία, πιστεύω πως έφθασε η ώρα να ξεκινήσει παράλληλα και ένας ουσιαστικός και εποικοδομητικός διάλογος στο εσωτερικό της χώρας και ιδιαίτερα τη νεολαία για το φαινόμενο της απαξίωσης της εργασίας στον πρωτογενή τομέα.

Με τιμή.

Γιώργος Καρασμάνης

Βουλευτής Πέλλας της Ν.Δ. πρώην υπουργός

Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου