Δευτέρα 21 Φεβρουαρίου 2022

Δήλωση Δ. Σταμενίτη για την ένταξη του Κάστρου της Χρυσής στο Ταμείο Ανάκαμψης. «Όπως είχαμε δηλώσει το περασμένο καλοκαίρι το Κάστρο της Χρυσής εντάχθηκε στο Ταμείο Ανάκαμψης».

Όπως ανακοινώθηκε σήμερα χρηματοδοτούνται με 11.600.000 ευρώ έργα του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, για το πρόγραμμα Πολιτιστικών Διαδρομών, ειδικά για τη Βόρειο Ελλάδα, τα οποία έχουν ενταχθεί στο Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Πρόκειται για τις Πολιτιστικές Διαδρομές «Στα Βήματα του Αποστόλου Παύλου» και «Πολιτιστική Εγνατία Οδός». Όσον αφορά τον Νομό Πέλλας στη χρηματοδότηση περιλαμβάνεται το έργο «Συντήρηση, αποκατάσταση και ανάδειξη του βυζαντινού κάστρου των Μογλενών (Χρυσής)» προϋπολογισμού 1.850.000 ευρώ, στην Αλμωπία Πέλλας.

Αναφορικά με την εξέλιξη ο Βουλευτής Πέλλας της Νέας Δημοκρατίας κ. Διονύσης Σταμενίτης, ο οποίος σε συνεργασία με το Δήμαρχο Αλμωπίας κ. Χρήστο Μπάτση, είχε υποστηρίξει το αίτημα του Δήμου προχώρησε στην παρακάτω δήλωση:

«Όπως είχε γίνει γνωστό κατά την επίσκεψη της Υπουργού Πολιτισμού τον περασμένο Ιούλιο και Αθλητισμού κ. Μενδώνη στην πόλη της Έδεσσας, το έργο της συντήρησης, αποκατάστασης και ανάδειξης του Βυζαντινού Κάστρου των Μογλενών (Κάστρο Χρυσής) εντάχθηκε και οριστικά στο Ταμείο Ανάκαμψης και έτσι ένα σημαντικό έργο πολιτισμού και ανάδειξης της ιστορίας της περιοχής μας παίρνει το δρόμο του.

Πρόκειται για ένα αίτημα που προσωπικά είχα θέσει στην Υπουργό το καλοκαίρι του 2020 ενώ στη συνέχεια μαζί με τον Δήμαρχο κ. Μπάτση καταθέσαμε στην κ. Μενδώνη την έκθεση για την κατάσταση του μνημείου, το οποίο αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα μνημεία βυζαντινής οχυρωματικής αρχιτεκτονικής.

Πρέπει να σημειώσουμε ότι μετά το Κάστρο της Χρυσής αναμένουμε και τις εντάξεις σε χρηματοδοτικό πρόγραμμα παρεμβάσεων για την αναβάθμιση του πολυχώρου πολιτισμού M. Αλέξανδρος και περιβάλλοντος χώρου, για την Περιοχή Βαρόσι, για τον Αρχαιολογικό χώρο Λόγγου, για τον Αρχαιολογικό χώρο της Πέλλας αλλά και για το έργο ανακατασκευής και συντήρησης του Ιερού Ναού Κοιμήσεως της Θεοτόκου Γιαννιτσών (Μητρόπολη), έργα για τα οποία η ίδια η Υπουργός κ. Μενδώνη ενημερώθηκε κατά την επίσκεψη της στο Νομό Πέλλας τον Ιούλιο του 2021».

Εδώ μπορείτε να ενημερωθείτε για τις ενέργειες του Βουλευτή Πέλλας σχετικά με το Κάστρο της Χρυσής:

https://stamenitis.gr/synanthsh-me-mendwnh/ https://stamenitis.gr/kastro-xrushs-almopias/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου