Κυριακή 13 Φεβρουαρίου 2022

​Επίσκεψη Στελεχών Της Νέας Δημοκρατίας στην Πέλλα -Τομεάρχης Πολιτισμού, Χρήστος Σούλης και η Γραμματέας Ποιότητας Ζωής και Εθελοντισμού, Πίστη Κρυσταλίδου

 


Είχα την χαρά να συνοδεύσω σε περιοδεία στα πολιτιστικά μονοπάτια της Πέλλας,  δύο νέους ανθρώπους γεμάτους με ιδέες, δίψα για γνώση και διάθεση προσφοράς που κάνουν πράξη το όραμα και την επιθυμία του Πρωθυπουργού και Προέδρου της ΝΔ Κυριάκου Μητσοτάκη, για εξωστρέφεια προς την Περιφέρεια, τον Τομεάρχη Πολιτισμού, Χρήστο Σούλη και την Γραμματέα Ποιότητας Ζωής και Εθελοντισμού, Πίστη Κρυσταλίδου οι οποίοι επισκέφθηκαν την γενέτειρα του Μεγάλου Στρατηλάτη, Αλέξανδρου και καρδιά του Μακεδονικού Αγώνα

.

Επιθυμώντας να γνωρίσουν από κοντά τον τεράστιο Ιστορικό ενδιαφέρον και πολιτιστικό πλούτο που διαθέτει ο τόπος μας, ήρθαν στην Πέλλα, είδαν, άκουσαν, συνομίλησαν και ενημερώθηκαν για όλα εκείνα τα θέματα που απασχολούν την κοινωνία στους τέσσερις Δήμους της περιοχής μας και έχουν άμεση σχέση με τον Πολιτισμό και τον Εθελοντισμό.


Πρώτος σταθμός το υπερσύγχρονο Αρχαιολογικό Μουσείο Πέλλας και ξενάγηση στον τεράστιο θησαυρό ευρημάτων. Εκεί με μεγάλη μας χαρά διαπιστώσαμε πως στελέχη του Ελληνικού στρατού, επισκέπτονται κατά ομάδες και ξεναγούνται στο Μουσείο, μέσα από επιμορφωτικό πρόγραμμα της 2ης Μηχανοκίνητης Μεραρχίας Πεζικού με έδρα την Έδεσσα, και Διοικητή τον Υπγο Γεώργιο Χατζηγεωργίου.


Επόμενος προορισμός το Ιστορικό & Λαογραφικό Μουσείο Γιαννιτσών, όπου ο Πρόεδρος της Ιστορικής & Λαογραφικής εταιρείας ‘’Ο Φίλιππος’’, Κωνσταντίνος Κάμτσης μετά του Αντιπροέδρου, Αλέξανδρου Σταμενίτη και του Δημάρχου Πέλλας, Γρήγορη Στάμκου μας ταξίδεψαν σε άλλες εποχές της καθημερινής ζωής, όπως και σε πολλά σημαντικά ιστορικά γεγονότα που διαδραματίστηκαν στην περιοχή.


Ο Δήμαρχος Πέλλας επίσης μας ενημέρωσε για την πολύχρονη και δύσκολη προσπάθεια που γίνεται για την οριστική παραχώρηση του Ιστορικού κτηρίου στο κέντρο της πόλης των Γιαννιτσών, από το Υπουργείο Υγείας, το οποίο κινδυνεύει από ανεπανόρθωτη καταστροφή μετά από πολλά χρόνια εγκατάλειψης και μη συντήρησης.


Σειρά είχε το κτήριο της πρώην Λέσχης Αξιωματικών Φρουράς Γιαννιτσών στο οποίο πλέον λειτουργεί ένα πολύ ενδιαφέρον Μουσείο αφιερωμένο στον Μακεδονικό Αγώνα με πλούσιο ενημερωτικό υλικό για τις Ιστορικές μάχες που δόθηκαν στην περιοχή όπως και σημαντικά εκθέματα σε στρατιωτικό οπλισμό και στολές Ιστορικού ενδιαφέροντος. Μουσείο που αξίζει της προσοχής του Υπ. Πολιτισμού μια και εδώ η Διοίκηση της 2ης Μεραρχίας έχει σχέδια προςυλοποίηση που θα αναβαθμίσουν το πολιτιστικό και τουριστικό προϊόν της περιοχής.


Ακολούθησε συνάντηση στον Δήμο Σκύδρας με την Δήμαρχο Σκύδρας, Κατερίνα Ιγνατιάδου και στελέχη της Δημοτικής Αρχής όπου ενημερωθήκαμε μεταξύ των σημαντικών κοινωνικών θεμάτων που απασχολούν τους Δημότες της Σκύδρας και για τα σημαντικότερα πολιτιστικά ζητήματα όπως η απαραίτητη ανακαίνιση του Πνευματικού Κέντρου Σκύδρας και η ένταξη της σε χρηματοδοτικό πρόγραμμα όπως και η έτοιμη μελέτη για την αναβάθμιση του πολιτιστικού ρόλου του κτηρίου του Σιδηροδρομικού Σταθμού Σκύδρας.




Αμέσως μετά, στην έδρα της Περιφερειακής Ενότητας Πέλλας, την Έδεσσα, μας υποδέχθηκε ο Δήμαρχος Δημήτρης Γιάννου, στον Αρχαιολογικό χώρο της Κάτω πόλης της αρχαίας Έδεσσας. Ενημερωθήκαμε για τα σχέδια της Δημοτικής Αρχής και την βούληση του Υπουργείου Πολιτισμού να ‘’τρέξουν’’ έργα και μελέτες για την ανάδειξη της Ιστορίας και του Πολιτισμού της περιοχής σε πολλά επίπεδα και ξεναγηθήκαμε στον χώρο από στελέχη της Εφορίας Αρχαιοτήτων Πέλλας.


Η συνάντησημε τον Σεβασμιώτατο ΜητροπολίτηΕδέσσης,Πέλλης και Αλμωπίας κ.κΙωήλ έχει πάντα ένα ξεχωριστό θρησκευτικό και κοινωνικό ενδιαφέρον που σχετίζεται άμεσα με τον πολιτισμό.


Η συζήτηση επικεντρώθηκε στο εξαιρετικά σημαντικό ποιμαντικό και φιλανθρωπικό έργο της Μητρόπολης μας όπως και στις προοπτικές ανάδειξης του Θρησκευτικού τουρισμού στην Πέλλα.

Ένα μόνο πειστήριο, ανάμεσα σε πολλά αυτής της προοπτικής, η Παλαιά Μητρόπολη, είναι ένας από τους δύο βυζαντινούς ναούς που σώζονται στην Έδεσσα και η ανέγερσή της τοποθετείται στο δεύτερο μισό του 14ου αιώνα.

Τελευταίος αλλά εξίσου σημαντικός προορισμός η πολυαγαπημένη Αλμωπία. Συναντήσαμε στην Αριδαία τον Δήμαρχο, Χρήστο Μπάτση και Αντιδημάρχους, όπου σε μια συζήτηση εφ’ όλης της ύλης ενημερωθήκαμε για τα σημαντικά προβλήματα υποδομών που αντιμετωπίζει ο Δήμος, για τις μελέτες και έργα που δρομολογούνται όπως και για την πολύ επιτυχημένη διαχείριση από πλευράς Δήμου σε συνεργασία με την Φιλοζωική Αριδαίαςστο θέμα των αδέσποτων.


Η περιοδεία ολοκληρώθηκε σε ένα από τα σημαντικότερα τουριστικά – Ιαματικά θέρετρα της Πέλλας αλλά και ολόκληρης της Χώρας μας, το πανέμορφο Λουτράκι (Πόζαρ).


Οικοδεσπότης και ξεναγός μας ο Δήμαρχος, ο οποίος μας ενημέρωσε για όλα όσα έγιναν ήδη όπως και για όσα σημαντικά προγραμματίζονται στο αμέσως επόμενο διάστημα με στόχο την ακόμη περισσότερη προβολή και ανάδειξη των Λουτρών.



Θέλω μέσα από την καρδιά μου να ευχαριστήσω τα δύο πολύ αξιόλογα και δραστήρια στελέχη της Νέας Δημοκρατίας για την επίσκεψη τους στην Πέλλα, είμαι βέβαιος πως όλα όσα είδαν και άκουσαν εδώ θα τα χρησιμοποιήσουν προωθώντας τα στους αρμόδιους κυβερνητικούς παράγοντες ώστε αυτή η περιοδεία πέρα από εθιμοτυπικό να αποκτήσει και ουσιαστικό χαρακτήρα.


Νίκος Θωμαΐδης

Αν. Γραμματέας Εργαζομένων Ιδιωτικού & Δημόσιου Τομέα

Μέλος Πολιτικής Επιτροπής Νέας Δημοκρατίας

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου