Τετάρτη 2 Φεβρουαρίου 2022

Προγραμματική σύμβαση για την αντιπλημμυρική θωράκιση της παραλιακής ζώνης του Δήμου Νέας Προποντίδας υπέγραψαν ο Περιφερειάρχης Α. Τζιτζικώστας και ο Δήμαρχος Εμ. Καρράς

 

Προγραμματική σύμβαση για την αντιπλημμυρική θωράκιση της παραλιακής ζώνης του Δήμου Νέας Προποντίδας Χαλκιδικής υπέγραψαν σήμερα στο κτίριο διοίκησης της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, ο Περιφερειάρχης Απόστολος Τζιτζικώστας και ο Δήμαρχος Εμμανουήλ Καρράς.
Παρουσία του Αντιπεριφερειάρχη Χαλκιδικής Γιάννη Γιώργου, και του Αντιπεριφερειάρχη Υποδομών και Δικτύων Πάρη Μπίλλια, οι κ.κ. Τζιτζικώστας και Καρράς υπέγραψαν τη σύμβαση, με την οποία θα υλοποιηθούν τα αναγκαία έργα για την αποστράγγιση των ομβρίων υδάτων στην ευρύτερη περιοχή της παραλιακής ζώνης του Δήμου.
Όπως τόνισε ο κ. Τζιτζικώστας“στο πλαίσιο των έργων αντιπλημμυρικής προστασίας της Κεντρικής Μακεδονίας εντάσσουμε σήμερα την αντιπλημμυρική θωράκιση της παραλιακής ζώνης του Δήμου Νέας Προποντίδας. Η Περιφέρεια φρόντισε να εξασφαλίσει σημαντικούς πόρους για έργα αντιπλημμυρικής προστασίας, μέσω του προγράμματος ‘Αντώνης Τρίτσης’. Αυτά τα έργα προστίθενται στη μεγάλη προσπάθεια που κάνουμε όλα αυτά τα χρόνια, αξιοποιώντας εθνικούς και ευρωπαϊκούς πόρους, για να καλύψουμε κενά δεκαετιών στην αντιπλημμυρική θωράκιση και των επτά Περιφερειακών Ενοτήτων. Οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής είναι εδώ κι εμείς καταβάλλουμε τη μέγιστη δυνατή προσπάθεια, ώστε να προστατεύσουμε τις ζωές των συμπολιτών μας, τις περιουσίες τους, το περιβάλλον, αλλά και την ανάπτυξη. Ο Δήμος Νέας Προποντίδας είναι από τους πλέον τουριστικούς της Κεντρικής Μακεδονίας και η παραλιακή ζώνη του πρέπει να προστατευτεί. Με τις παρεμβάσεις που προγραμματίζουμε σε συνεργασία με τον Δήμο θα αφήσουμε σημαντική παρακαταθήκη για τα επόμενα χρόνια στο επίπεδο τόσο της ασφάλειας πολιτών και περιβάλλοντος, όσο και της ανάπτυξης, βελτιώνοντας την καθημερινότητα των μόνιμων κατοίκων και δημιουργώντας ένα πιο ελκυστικό περιβάλλον για τους επισκέπτες. Μέσω του προγράμματος ‘Αντώνης Τρίτσης’ η Περιφέρεια θα υλοποιήσει αντιπλημμυρικά έργα στους Δήμους Παύλου Μελά, Πυλαίας – Χορτιάτη, Νέας Προποντίδας και Πολυγύρου, σε συνεργασία με τους Δήμους συνολικού προϋπολογισμού 29,3 εκ. ευρώ. Η παρέμβαση στον Δήμο Νέας Προποντίδας είναι προϋπολογισμού 12,3 εκ. ευρώ. Οι ανάγκες σε αντιπλημμυρικά έργα είναι μεγάλες, όμως η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας τα τελευταία χρόνια υλοποιεί ένα πρωτόγνωρο πρόγραμμα έργων, μεταξύ των οποίων η θωράκιση 19 αστικών κέντρων και η προστασία όλων των ποταμών, χειμάρρων και λιμνών”.
Ο κ. Καρράς επισήμανε: “Πρόκειται για ένα έργο ζωτικής σημασίας για την περιοχή μας, που θα υλοποιήσουμε σε συνεργασία με την Περιφέρεια. Από τις παρεμβάσεις τις οποίες θα υλοποιήσουμε θα εξαλειφθεί ένας πραγματικός κίνδυνος που υπάρχει από τα πολλά ρέματα τα οποία εκβάλλουν στην παραλιακή ζώνη του Δήμου μας. Είναι μια συνολική και ολοκληρωμένη παρέμβαση και ευχαριστώ τον κ. Τζιτζικώστα για την καθοριστική συμβολή του στην υλοποίησή της”.
Βασικό αντικείμενο του έργου είναι η ολοκλήρωση των απαραίτητων υδραυλικών έργων για την αποκατάσταση – ενίσχυση των υποδομών που αφορούν στην αποστράγγιση των ομβρίων υδάτων σε 24 θέσεις της ευρύτερης παραλιακής ζώνης του Δήμου Νέας Προποντίδας, με απώτερο σκοπό την προστασία των παρακείμενων οδών και των παραρεμάτιων περιοχών από έντονα πλημμυρικά φαινόμενα τα οποία πλήττουν συχνά τις συγκεκριμένες περιοχές.
Οι περιοχές που θα προστατευτούν με την ολοκλήρωση των παρεμβάσεων είναι:  Ν. Καλλικράτεια, Ν. Ηράκλεια, Σωζόπολη, Ν. Τρίγλια, Ν. Πλάγια, Πορταριά, Διονυσίου και Άγιος Μάμας.
Το συνολικό έργο θα ολοκληρωθεί σε 24 μήνες.
 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου