Παρασκευή 18 Μαρτίου 2022

Πρόγραμμα εορταστικών εκδηλώσεων για την εθνική επέτειο της 25ης Μαρτίου 1821 στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας για το έτος 2022

Σε λίγες μέρες, ο Ελληνισμός θα εορτάσει την Επέτειο της εθνικής παλιγγενεσίας της 25ης Μαρτίου 1821. Σύμφωνα με το πρόγραμμα που καταρτίζει η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας στο  Δήμο Θεσσαλονίκης  θα πραγματοποιηθούν:
α. Γενικός σημαιοστολισμός, από τις 8.00 το πρωί της 23ης Μαρτίου έως και τη δύση του ηλίου της 25ης Μαρτίου 2022 και φωταγώγηση όλων των καταστημάτων του Δημοσίου, των Ο.Τ.Α., των Ν.Π.Δ.Δ. και των Τραπεζών κατά τις βραδινές ώρες της 24ης και 25ης Μαρτίου 2022.
 
Πέμπτη 24 Μαρτίου 2022 :
                                              
Ομιλίες στα σχολεία του Δήμου Θεσσαλονίκης (σε ώρα που θα καθορισθεί από την Περιφερειακή Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας και τις  Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ανατολικής Θεσσαλονίκης)
 
Ώρα 11.00’: Κατάθεση στεφάνων στο Ηρώο του Γ’ Σώματος Στρατού από αντιπροσωπείες μαθητών, παρουσία  εκπροσώπων των Αρχών της Μητροπολιτικής Ενότητας Θεσσαλονίκης και των προϊσταμένων των Διευθύνσεων Εκπαίδευσης Θεσσαλονίκης
 
Ώρα 11.30’: Στέψη ανδριάντων, προτομών και μνημείων Ηρώων από αντιπροσωπείες μαθητών σχολικών μονάδων των Διευθύνσεων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ανατολικής Θεσσαλονίκης παρουσία των Διευθυντών των οικείων σχολείων. 
                                                                    
Ώρα 19.00’Επίσημος εορτασμός της Εθνικής Επετείου της 25ης Μαρτίου 1821 στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης,  στην Αίθουσα Τελετών Α.Π.Θ.
                            
 
Η τελετή είναι αφιερωμένη στις μεγάλες δίκες των αγωνιστών του 1821 και των δικαστών τους.
Πρόγραμμα τελετής:
Εισήγηση του Πρύτανη του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, καθηγητή κ. Νικόλαου Γ. Παπαϊωάννου
- Ομιλίες:
Σωτήριος Ρίζος, Επίτιμος Πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας, «Η δίκη του Κολοκοτρώνη»
Λάμπρος Μαργαρίτης, Καθηγητής Νομικής Σχολής Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, «Η δίκη του Τερτσέτη»
Θεατρικό Δρώμενο «Η απολογία του Τερτσέτη»
Απαγγέλλουν φοιτητές του Ρητορικού Ομίλου Νομικής Σχολής Α.Π.Θ. με συνοδεία πιάνου και ακορντεόν.
Σολίστ: Κωνσταντίνος Σκύφτας,
Σκηνοθεσία: Δημήτρης Ναζίρης, Ομότιμος Καθηγητής Τμήματος Θεάτρου Α.Π.Θ.
Επιμέλεια Κειμένου: Μαρία Αθανασοπούλου, Αν. Καθηγήτρια Τμήματος Θεάτρου Α.Π.Θ.
Διδασκαλία κειμένου: Παναγιώτης Γκλαβίνης, Κοσμήτορας Νομικής Σχολής Α.Π.Θ.
Με τη συμμετοχή της χορωδίας «Τρισεύγενη Καλοκύρη» του Τμήματος Μουσικών Σπουδών Α.Π.Θ., σε διδασκαλία Εριφύλης Δαμιανού
Μουσικό Μέρος από τη Συμφωνική Ορχήστρα του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, τη χορωδία «Γιάννης Μάντακας» του Α.Π.Θ. και το Χορωδιακό Εργαστήρι Τμήματος Μουσικών Σπουδών Α.Π.Θ.
Μουσική Διεύθυνση: Βλαδίμηρος Συμεωνίδης, Επ. Καθηγητής Τμήματος Μουσικών Σπουδών Α.Π.Θ.
Διδασκαλία χορωδίας: Εριφύλη Δαμιανού
(Προσκλήσεις θα διατεθούν από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί σύμφωνα με τις ισχύουσες υγειονομικές διατάξεις, στο πλαίσιο των μέτρων που λαμβάνονται για τον περιορισμό της διασποράς του κορωνοϊού COVID-19).
                                                           
Παρασκευή 25 Μαρτίου 2022:
 
Ώρα 10.00’: Επίσημη Δοξολογία στον Ιερό Ναό της Του Θεού Σοφίας
Ώρα 10.30’: Κατάθεση στεφάνων στο Ηρώο του Γ΄ Σώματος Στρατού από: τον εκπρόσωπο του Πρωθυπουργού και της Κυβέρνησης, τον εκπρόσωπο του Προέδρου της Βουλής των Ελλήνων, Βουλευτές (ως εκπροσώπους κομμάτων που εκπροσωπούνται νόμιμα στο Ελληνικό Κοινοβούλιο),  τον Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, το Δήμαρχο Θεσσαλονίκης, Γενικούς Προξένους, το Στρατηγό Διοικητή του Γ΄ Σώματος Στρατού, την Αντιπεριφερειάρχη Μητροπολιτικής Ενότητας Θεσσαλονίκης,  το Γενικό Επιθεωρητή Αστυνομίας Βορείου Ελλάδος, τον Συντονιστή Επι-χειρήσεων Πυροσβεστικού Σώματος, τον Κεντρικό Λιμενάρχη Θεσσαλονίκης, τους Προέδρους  Ενώσεων Αποστράτων, τους Προέδρους  Αντιστασιακών και Εφεδροπολεμιστικών Οργανώσεων και λοιπών εκπροσώπων Ν.Π.Δ.Δ., Ν.Π.Ι.Δ. καθώς και φορέων που επιθυμούν να καταθέσουν στεφάνι.
Η τελετή κατάθεσης στεφάνων θα πραγματοποιηθεί σύμφωνα με τις ισχύουσες υγειονομικές διατάξεις για τον περιορισμό της διασποράς του κορωνοϊού COVID-19.
 
Ώρα 11.15’: Παρέλαση αντιπροσωπευτικών μαθητικών τμημάτων, πολιτικών και στρατιωτικών τμημάτων στη Λεωφόρο Μ. Αλεξάνδρου με κατάληξη το Λευκό Πύργο.
Η παρέλαση θα διεξαχθεί σύμφωνα με τις ισχύουσες υγειονομικές διατάξεις για τον περιορισμό της διασποράς του κορωνοϊού COVID-19.
 
Το πρόγραμμα εορτασμού στις  έδρες  των Περιφερειακών Ενοτήτων  της  Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας θα καταρτιστεί από την οικεία Περιφερειακή Ενότητα και θα περιλαμβάνει:
 - Γενικό Σημαιοστολισμό  από ώρα 08.00΄της 23ης έως τη δύση του ήλιου την 25η Μαρτίου 2022
- Φωταγώγηση  κατά τις βραδινές ώρες της 24ης και 25ης Μαρτίου 2022
 - Κατάθεση  στεφάνων
 - Τελετή Επίσημης Δοξολογίας
- Παρέλαση  αντιπροσωπευτικών τμημάτων μαθητών, σπουδαστών, προσκόπων, οδηγών
 
Το πρόγραμμα εορτασμού για τους Δήμους της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας (πλην Δήμου Θεσσαλονίκης) θα καταρτιστεί από την οικεία δημοτική αρχή, σύμφωνα με τις σχετικές οδηγίες της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας- Θράκης.
Οι εκδηλώσεις θα λάβουν χώρα σύμφωνα με τις ισχύουσες υγειονομικές διατάξεις για τον περιορισμό της διασποράς του κορωνοϊού COVID-19.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου