Πέμπτη 3 Μαρτίου 2022

​ΒΟΥΛΗ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΙ ΤΙΜΟΥΝ ΤΟΝ ΠΟΝΤΙΟ ΕΘΝΟΜΑΡΤΥΡΑ ΝΙΚΟ ΚΑΠΕΤΑΝΙΔΗΕκδήλωση στη μνήμη του Πόντιου εθνομάρτυρα δημοσιογράφου και εκδότη ΝΙΚΟ ΚΑΠΕΤΑΝΙΔΗ, θύματος της γενοκτονίας, συνδιοργανώθηκε χθες Τετάρτη βράδυ από την Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Ελληνισμού της Διασποράς της Βουλής – μέλος της οποίας είναι ο Γιώργος Καρασμάνης – και την Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Συντακτών.

Ο μαχητικός δημοσιογράφος αγωνίστηκε με άλλους επιφανείς Πόντιους για να προστατέψει το Ελληνικό στοιχείο, αρνήθηκε να υποκύψει στη λογοκρισία και από τις στήλες της εφημερίδας του ¨ΕΠΟΧΗ¨ αποκάλυπτε τις διώξεις και θηριωδίες των Τούρκων σε βάρος των Ελλήνων. Συνελήφθη από τους νεότουρκους και απαγχονίστηκε στις 21 Σεπτεμβρίου 1921 σε ηλικία μόλις 32 ετών στην Αμάσεια, για να γίνει σύμβολο της Ελευθερίας, της Ενότητας και της Αγωνιστικότητας των Ποντίων και του απανταχού Ελληνισμού.

Στη χθεσινή εκδήλωση, η ημερομηνία της εκτέλεσής του – η 21η Σεπτεμβρίου – ανακηρύχτηκε επίσημα ως ¨Ημέρα Μνήμης του Νικόλαου Καπετανίδη¨.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου